fbpx
Image Alt

Blog

planina

Planina Blato znana kot še živa planina

Nekateri imamo raje pohode in naravo, ker tam res najdemo svoj mir in naužijemo se svežega zraka ter lepot narave. Narava je res čudovita, samo jo moramo obiskati ter za njo lepo skrbeti. Med tednom smo večinoma vsi v službah, zato komaj čakamo vikend, ko smo doma in se lahko z družino kam odpravimo. Zato včasih res ne vemo, kam in kje je kaj krasnega za pogledat, kje si lahko spočijemo od napornega tedna. Zato včasih iščemo po internetu kakšno krasno planino, kako lahko dostopno goro ali slapove. Če imamo bolj majhne otroke, so še zaenkrat najbolj dostopne in za njih zanimive kakšne planine. Saj na planinah lahko srečajo krave, kar pa je za otroke pravo doživetje. V naši prekrasni Sloveniji imamo kar nekaj krasnih planin, ki so res vredne pogleda in sprehoda. Ena krasna planina, ki se imenuje planina Blato, se nahaja nad Bohinjem. Planina Blato spada med Fužinske planine, saj se nahaja nad Fužinami pri Bohinjskem jezeru. Saj smo majhna državica in od katere koli strani se pripeljemo, smo hitro v Bohinju in nato še nekaj minut vožnje in smo že na planini Blato.

Planina Blato se nahaja v Julijskih Alpah v Triglavskem narodnem parku. Zato moramo tukaj naravo čuvati, sprehajamo se po poteh, ne trgamo planinskega cvetja, smeti damo vedno v nahrbtnik, za svojimi ljubljenčki moramo počistiti. Tudi kampirati ne smemo, za to so kampi, kjer je dovoljeno postaviti šotor. Planina Blato leži na višini 1147 metrov nad morjem, tukaj je poleti zelo živahno, saj stoji na planini kar precej koč, več je vikendov kot stanovanjskih koč. Čez samo planino teče tudi manjši studenec. Na sami planini ni kakšnih posebej lepih pogledov na kakšne gore, ampak je vseeno prelepo doživetje v prelepi naravi.

Planina Blato

Planina Blato – kako do nje?

Kot sem že omenila, najprej moramo priti do Bohinjskega jezera, kar pa nam tudi ni tuje. Pri Bohinjskem jezeru se peljemo čez most za Staro Fužino. Ko pa pridemo v omejeno vas, pa se držimo tabel za planino Blato. V vseh nadaljnjih križiščih se držite tabel Planina Blato, kar vas na koncu le pripelje na parkirišče nad planino Blato.

Če bi se radi samo malo sprehodili po planini, je najbolje, da se ustavite že prej in se malo po planini sprehodite ter se naužijete prelepe čiste narave ter napolnite svoje baterije.

Če pa se radi sprehajate več časa in radi vidite še kaj več, se lahko podate s planine Blato po Fužinskih planinah in pridete po krožni poti nazaj na planino Blato. Ta pot vam bo vzela kar nekje 7 ur hoje. Ampak ne bojte se, pot ni naporna, ampak primerna za vse starosti. Malo pa le morate imeti kondicije, ker 7 ur pa le ni malo. Najprej pridete do koče na Planini pri Jezeru na višini 1453 metrov, nato se podate naprej po čudoviti naravi in vas pot pripelje na planino Viševnik na višino 1625 metrov. To še ni vse, naša pot se še malo vzpenja in nas pripelje na višino 1660 metrov na planino Ovčarija. Nato pa se spet začnemo malo spuščati, saj prispemo na planino Dedno polje na višino 1560 metrov, nakar nadaljujemo do planine v Lazu na višino 1560 metrov.

Nato pa le prispemo nazaj na planino Blato, kjer se je naša pot tudi začela. Pot je lepo označena s tablami in s planinskimi znaki. Ko prispemo na določeno planino, se držimo tabel za naslednjo planino. Na vsaki planini so planinske table, tako da se ne bomo izgubili. Vsaka planina je po svoje drugačna in z različnimi razgledi. Na planini v Lazu tudi najdemo sirarno, kjer lahko poskusimo domači sir in si ga tudi kupimo za domov. Na vseh planinah so stare pastirske koče in v njih najdemo v poletnih mesecih tudi prijazne lastnike ter pastirje. Zato ne odlašati in se le odpravite na to krožno pot, ki vas vodi s planine Blato.

 

Planina Blato

Planina Blato je tudi zelo lepa izhodiščna točka za vrhove, ki se nahajajo okoli planine Blato. Lahko gremo na Adam, 2012 metrov, pot je dolga nekje 3 ure in 20 minut, lahko se podamo do koče pri Triglavskih jezerih, ki nam tudi vzame nekje 3 ure in 20 minut zelo lepe prijetne hoje, če ste namenjeni proti Triglavu, lahko greste tudi po tej poti in najprej do koče na Doliču na višino 2151 metrov, do koče pa boste potrebovali 5 ur in 20 minut.

Tudi do Zasavske koče na Prehodavcih se lahko odpravite in prehodite vsa sedmera jezera, pot je tudi kar dolga, nekje 5 ur in 20 minut boste potrebovali. Še kar precej vrhov, ki se jih da obiskati s planine Blato, je na voljo.

Če smo se odločili samo malo sprehoditi po planini Blato, nam ostane precej časa še na voljo, ki ga moramo izkoristiti, če smo v teh prelepih krajih. Zakaj bi se že odpravili domov pred televizijo, če pa je v naravi prelepo. Ker nam je najbližje Bohinjsko jezero, se je najbolje kar tam ustaviti. Če nam je vroče, se je najboljše osvežit v jezeru. Lahko se podamo z ladjico po jezeru, lahko pa kar sami zaveslamo. Ne pozabimo se zapeljati do slapa Savica, saj to je eden najbolj čudovit slap v okolici. V teh prelepih krajih nam res ne zmanjka športnih aktivnosti za vso družino. Če nam čas dopušča, se lahko tudi peš odpravimo okoli jezera, kar je tudi čudovit sprehod.

Planina Blato

Če bi radi preživeli prijetne počitnice v čudoviti naravi, je v tem delu Slovenije kar precej prenočišč. Tukaj najdete hotele, apartmaje, sobe. Za tiste, ki radi prespijo v naravi, se najdejo tudi kampi. Lahko pa tudi prenočite v kakšni prijetni pastirski koči. Tudi kulinarike ne manjka, lačni sigurno ne boste ostali. Če pa se potepate po kakšni planini, pa le probajte mlečne izdelke, kot so kislo mleko, različne sire in tudi sveže mleko lahko probate.

Če se boste potikali kaj okoli Bohinjskega jezera, se odpravite na planino Blato. Ne tej krasni planini si boste napolnili baterije za nov dan, naužili lepot narave. Planina Blato je primerna za vso družino, otroci bodo pa še posebej uživali. Ne poležavati, doma na kavču, ampak se podajte v naravo po planini Blato.

Foto: Tomo Perne, Alenka Primožič

Objavi komentar

Follow us on