fbpx
Image Alt

Blog

planina

Planina Blato znana kot še živa planina

Nekateri imamo raje pohode in naravo, ker tam res najdemo svoj mir in naužijemo se svežega zraka ter lepot narave. Narava je res čudovita, samo jo moramo obiskati ter za njo lepo skrbeti. Med tednom smo večinoma vsi v službah, zato komaj čakamo vikend ko smo doma in se lahko z družino kam odpravimo. Zato včasih res ne vemo kam in kje je kaj krasnega za pogledat, kje si lahko spočijemo od napornega tedna. Zato včasih iščemo po internetu, kakšno krasno planino, kako lahko dostopno goro ali slapove. Če imamo bolj majhne otroke so še zaenkrat najbolj dostopne in za njih zanimive kakšne planine. Saj na planinah lahko srečajo krave, kar pa je za otroke pravo doživetje. V naši prekrasni Sloveniji imamo kar nekaj krasnih planin, ki so res vredne pogleda in se sprehodit po njih. Ena krasna planina, ki se imenuje planina Blato se nahaja nad Bohinjem. Planina Blato spada med Fužinske planine, saj se nahaja nad Fužinami pri Bohinjskem jezeru. Saj smo majhna državica in od katere koli strani se pripeljemo, smo hitro na Bohinju in nato še nekaj minut vožnje in smo že na planini Blato.

Planina Blato se nahaja v Julijskih Alpah v Triglavskem narodnem parku. Zato moramo tukaj naravo čuvat, sprehajamo se po poteh, ne trgamo planinskega cvetja, smeti damo vedno v nahrbtnik, za svojimi ljubljenčki moramo počistiti. Tudi kampirat ne smemo, zato so kampi, kjer je dovoljeno postavit šotor. Planina Blato leži na višini 1147 metrih nad morjem, tukaj je poleti zelo živahno, saj stoji na planini kar precej koč, več je vikendov kot stanovanjskih koč. Čez samo planino teče tudi manjši studenec. Na sami planini ni kakšnih posebej lepi pogledov na kakšne gore, ampak je vseeno prelepo doživetje v prelepi naravi.

Planina Blato

Planina Blato kako do nje?

Kot sem že omenila najprej moramo priti do Bohinjskega jezera, kar pa nam tudi ni tuje. Pri Bohinjskem jezeru se peljemo čez most za Staro Fužino. Ko pa pridemo v omejeno vas pa se držimo tabel za planino Blato. V vseh nadaljnjih križiščih se držite tabel Planina Blato, kar vas na koncu le pripelje na parkirišče nad planino Blato.

Če bi se radi samo malo sprehodili po planini, je najbolje da se ustavite že prej in se malo po planini sprehodite ter se naužite prelepe čiste narave ter napolnite svoje baterije.

Če pa se radi sprehajate več časa in radi vidite še kaj več se lahko podate iz planine Blato po Fužinskih planinah in pridete po krožni poti nazaj na planino Blato. Ta pot vam bo vzela kar nekje 7 ur hoje. Ampak ne se bat pot ni naporna, pot je primerna za vse starosti. Malo le pa morate imet kondicije, ker 7 ur pa le ni malo časa. Najprej pridete do koče na Planini pri Jezeru na višini 1453 metrih, nato se podate naprej po čudoviti naravi in vas pot pripelje na planino Viševnik na višino 1625 metrih. To še ni vse naša pot se še malo vzpenja in nas pripelje na višino 1660 metrov na planino Ovčarija. Nato pa se spet začnemo malo spuščat, saj prispemo na planino Dedno polje na višino 1560 metrov, nakar nadaljujemo do planine v Lazu na višino 1560 metrov.

Nato pa le prispemo nazaj na planino Blato, kjer se je naša pot tudi začela. Pot je lepo označena s tablami in z planinskimi znaki. Ko prispemo na določeno planino se držimo tabel za naslednjo planino. Na vsaki planini so planinske table, tako da ne rabimo imet straha da bi se izgubili. Vsaka planina je po svoje drugačna in različni razgledi. Na planini v Lazu tudi najdemo sirarno, kjer lahko poskusimo domači sir in si ga tudi kupimo za domov. Na vseh planinah so stare pastirske koče in v njih najdemo v poletnih mesecih tudi prijazne lastnike ter pastirje. Zato ne odlašat in se le odpravite na to krožno pot, ki vas vodi iz planine Blato.

 

Planina Blato

Planina Blato je tudi zelo lepa izhodiščna točka za vrhove, ki se nahajajo okoli planine Blato. Lahko gremo na Adam 2012 metrov, pot je dolga nekje 3 ure in 20 minut, lahko se podamo do koče pri Triglavskih jezerih , ki nam tudi vzame nekje 3 ure in 20 minut zelo lepe prijetne hoje, če ste namenjeni proti Triglavu, lahko greste tudi po tej poti in najprej do koče na Doliču na višino 2151 meter, do koče pa boste potrebovali 5 ur in 20 minut.

Tudi do Zasavske koče na Prehodavcih se lahko odpravite in prehodite vsa sedmera jezera, pot je tudi kar dolga, nekje 5 ur in 20 minut boste potrebovali do nje. Še je kar precej vrhov, ki se jih da obiskati iz planine Blato.

Če smo se odločili samo malo sprehodit po planini Blato nam ostane precej časa še na voljo, ki ga moramo izkoristit, če smo v teh prelepih krajih. Zakaj bi se že odpravili domov pred televizijo, če pa je v naravi prelepo. Ker nam je najbližje Bohinjsko jezero, se je najbolje kar tam ustavit. Če nam je vroče se je najboljše osvežit v jezeru. Lahko se podamo z ladjico po jezeru, lahko pa kar sami zaveslamo. Ne pozabit se zapeljat do slapa Savica, saj to je en najbolj čudovit slap v tej okolici. V teh prelepih krajih nam res ne zmanjka športnih aktivnosti za vso družino. Če nam čas dopušča se lahko tudi peš odpravimo okoli jezera, kar je tudi čudovit sprehod.

Planina Blato

Če bi radi preživeli prijetne počitnice v čudoviti naravi je v tem delu Slovenije kar precej prenočišč. Tukaj najdete hotele, apartmaje, sobe. Za tiste ki radi prespijo v naravi se najdejo tudi kampi. Lahko pa tudi prenočite v kakšni prijetni pastirski koči. Tudi kulinarike ne manjka, lačni sigurno ne boste ostali. Če pa se potepate po kakšni planini pa le probajte mlečne izdelke, kot so kislo mleko, različne sire in tudi sveže mleko lahko probate.

Če se boste potikali kaj okoli Bohinjskega jezera se odpravite na planino Blato. Ne tej krasni planini si boste napolnili baterije za nov dan, naužili lepot narave. Planina Blato je primerna za vso družino, otroci bodo pa še posebej uživali. Ne poležavat doma na kavču ampak se podajte v naravo po planini Blato.

Foto: Tomo Perne, Alenka Primožič

Objavi komentar

Follow us on