fbpx
Image Alt

Blog

planina-kuhinja

Planina Kuhinja znana po svojem domačem siru in skuti

Pod čudovito goro Krn se razprostira ena meni najlepših planin, ki se imenuje planina Kuhinja. In zakaj bi bila tako čudovita in prekrasna, se mogoče kdo vpraša, ki še tukaj ni bil. Krasna planina Kuhinja, na kateri stoji tudi koča, ponuja najlepši pogled na Krn. Od pozne pomladi in do začetka jeseni se tukaj po planini Kuhinja pase živina. Na planini lahko tudi kupite domač planinski sir ter skuto, ki jo prodajajo na kmetiji na planini.

Planina Kuhinja – kako do nje?

Najprej se moramo pripeljati do Kobarida. V Kobaridu pa gremo čez most in zavijemo za Kamno, Vrsno in Krn. Nato samo sledimo cesti za Krn. Cesta bo postala zelo strma in vzpenjajoča, je lepa in asfaltirana, zato ni problema. V vasi Krn sledite oznakam z napisi planina Kuhinja. Na koncu vas pričaka veliko makadamsko parkirišče obsijano s soncem. Sledite tabli planina Kuhinja ter kočo na planini Kuhinja.

Planina Kuhinja je primerna tudi za majhne otroke, ki bodo veseli, če se boste malo sprehajali po planini in med potjo videvali krave. Krave se vas prav nič ne bojijo, so prav domače in priljubljene. Lahko se sprehodite do koče, do koče imate slabih 5 minut hoje. Lahko se sprehodite po poti, ki vodi na Krn in se višje ustavite ter opazujete planino ter uživate v naravi. Tukaj tudi najdete polno planinskega cvetja, če ste ljubitelji rož. Če pa niste prišli z družino samo na ogled planine Kuhinje, se lahko podate kar na nekaj prekrasnih destinacij oziroma vrhov. Od tukaj vodijo poti, ki so primerne za vsakogar, tudi pot na Krn ni težka, samo malo kondicije potrebujete.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Klavdija Kostanjevec, Marjo Bolčina.

Kam se lahko odpravimo s planine Kuhinja?

Na Batognico (2164 m), gor pridemo v 3 urah in 30 minutah. Ta gora je zelo zanimiva, posebej za tiste, ki jih zanima, kako je tu potekala prva svetovna vojna. Tu je potekala minska vojna, kar še je danes vidno. Tu pa se najlepše vidi Krn, saj od tu lahko tudi na Krn nadaljujemo pot, če smo dovolj izkušeni in poznamo pot. S planine Kuhinja se napotimo na stezo, ki vodi na Krn in sledimo oznakam proti Krnu. Pot večinoma poteka tukaj po travnatem terenu – pašnikih, kar pomeni, da je v poletnih mesecih lahko kar vroče. Višje zgoraj na predelu Leger boste opazili neoznačeno pot, ki gre navzgor desno. Naravnost gre pot na Krn. Mi se usmerimo navzgor in nato sledimo tej poti. Kasneje pridemo na kamnito pot, kjer moramo biti malo bolj pazljivi. Nekateri bolj izkušeni delajo različne krožne ture. Najprej gredo na Krn, nato do Batognice, potem do jezera v Lužnici in na planino Kuhinja. Če poznate pot, se kar odpravite na tako krožno pot, vzela vam bo okrog 7 ur, lahko pa si vzamete lep celodnevni izlet po teh gorah. Samo neizkušeni ne na to pot.

Jezero v Lužnici (1801 m), do jezera pridemo v 3 urah. Pot je zelo lepa, primerna za vsakogar, tudi sama sem jo že z družino prehodila, na koncu te pričaka čudovito jezero s pogledom na Krn. Jezero v Lužnici spada pod najvišje Krnsko jezero, široko je 70 metrov, globoko 10 metrov in dolgo 80 metrov. Tukaj se res človeku oko spočije od lepote ter naužije svežega zraka. S parkirišča se za jezero usmerimo po desni zgornji cesti, ne gremo za kočo na planini Kuhinja. Sprehajamo se po planini Kašina in planini Leskovca. Ko bomo gledali v dolino, bomo cel čas lahko občudovali planino Kuhinja. Pot do jezera je lepo označena in večino časa hodimo po travnatem terenu. Zadnji del poti hodimo po kamnitem delu. Pot ni težka, primerna je za vso družino. Poleti je tukaj kar precej vroče, zato se zaščitite z kakšnim pokrivalom in z zaščitno kremo. Imejte dovolj vode s sabo, ker med potjo ni vode, jezero pa ni pitno. Ne bo vam žal, če se odpravite do jezera Lužnica. Pohodne čevlje na noge, v nahrbtnik nekaj vode ter nekaj hrane ter varno in srečno do jezera.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Italijanska vojaška kapela na Planici (1220 m), do sem imamo lep izlet, ki ga bomo prehodili v 1 uri in pridemo do stare kapele, kjer je prav prijeten kraj za počitek in pogled proti reki Soči. Najprej se sprehajamo po pašnikih in sledimo poti na Krn. Ko prečkamo cesto, zavijemo po cesti na levo in nadaljujemo en čas po cesti. Nakar bomo videli smerokaz, ki nas bo usmeril levo proti gozdu. Nekaj časa se bomo lepo sprehajali po gozdu, sledimo tablam za italijansko kapelo. Pot je  zelo prijetna in primerna za vse starosti, pripeljala nas bo na lep kraj do lepe stare znamenitosti, ki jih v teh koncih res ne manjka.

Koča na planini Kuhinja

Kot nam že pove ime, koča se nahaja na planini Kuhinja pod mogočnim Krnom. V poletnem času je v koči kar precej obiska, saj nekateri pridejo na obisk in sprehod samo do koče, nekateri jo pa obiščejo ko se vračajo s sosednjih vrhov, predvsem s Krna. Koča je odprta od začetka junija in tam nekje do konca septembra, je pa to tudi zelo odvisno od vremena, saj leži na višini 1002 metra nad morjem. Kočo so odprli komaj leta 1984, 3. junija, ampak koča ni imela dolgo sreče, saj je leta 1994, 6. avgusta, v njo udarila strela in je pogorela, tako da od nje ni ostalo nič. Sedaj je tukaj nova koča, ki je res lepa. Znotraj je prostora za okrog 20 obiskovalcev, je pa tudi zunaj nekaj klopi in miz. Imajo tudi skupna ležišča za 24 oseb. Tudi stranišče ter tekočo vodo imajo v koči. Če bi tukaj radi mogoče eno noč prespali, jih le pokličite in vprašajte.

Če se boste kaj potepali po Kobaridu in ne veste, kam se odpraviti, se odpeljite proti vasici Krn in dalje proti planini Kuhinja. Prijetna planina Kuhinja vas bo navdušila z vso svojo lepoto ter s prekrasnim pogledom na mogočni Krn. Če pa imate cel dan čas, se lahko odpravite na en izlet s planine Kuhinja. Sami veste, koliko ste zmožni. Vas pa bo tudi sama planina Kuhinja navdušila in očarala, čeprav se bodo z vami tukaj sprehajale samo krave. Boste pa našli mir.

Objavi komentar

Follow us on