fbpx
Image Alt

Blog

rakitna

Rakitna je najvišje ležeče kraško polje

Ko pride vikend ali pa čas zaide v obdobje počitnic, veliko ljudi premišljuje, kam bi se lahko odpravili na izlet ali pa morda kar na počitnice. Največkrat se naposled odločimo za kake že preverjene kraje, ali pa kraje o katerih smo že veliko slišali in si želimo ugotoviti, če so govorice o lepoti narave resnične. Seveda obstajajo zelo obiskani kraji, primer takega je lahko kar Bohinj. Obstajajo pa tudi manj obiskani in poznani kraji, primer teh pa je lahko Rakitna.

Rakitna je mala vasica sredi Notranjske, spada pa pod občino Brezovica. Njena površina skupno znaša dobrih 20 kvadratnih kilometrov, leži pa na nadmorski višini 796, 3 metra. V bistvu gre za razloženo naselje, ki pa se nahaja na Rakitenski planoti. Ljudje, ki so za že slišali za Rakitno, največkrat vedo le za to, da se tu nahaja zdravilišče, ne vedo pa, da Rakitna skriva še mnogo več, ko pa le zdravilišče. Za začetek je zanimiva že njena lega. Nahaja se namreč tako na plitvem kraškem polju, kot tudi na valoviti dolomitski planoti. Zaradi slednje je Rakitna tudi najvišje ležeče kraško polje v vsej Sloveniji, saj se nahaja na nadmorski višini med 780 in 820 metrov. Rakitna predstavlja tudi stičišče borovih in smrekovih gozdov, polje je zaradi dolomitskega dna mokrotno, čez pa teče potok Rakitniščica, ki ponika v Ponikvah, ki so v severnem delu polja. Rakitniščico so v nekaterih izvirih zajezili, tako da je nastalo umetno jezero, blizu pa se je pričel razvijati zaselek z vikend hišami, saj je pogled na rečico in jezero res čudovit, zato ni nič presenetljivega, da zahaja na te konce vedno več ljudi, ki bi radi uživali v tihoti narave in spokojnosti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alena Bezek, Anja Bukovec Rak, Zdenka Zupančič, Mateja Teropšič, Tadeja Stražar, Tina Nemanič.

Prebivalci Rakitne so predvsem živinorejci in gozdarji, ostali pa se seveda vozijo na delo v  dolino. V središču kraja, tik ob cesti Podpeč – Cerknica so (župnijska) cerkev svetega Križa, trgovina in gostilna. Šele ob robu polja najdemo več gručastih zaselkov, ki so nastajali in se še vedno širijo. Okolica namreč ponuja izvrstne klimatske pogoje za vse pljučne bolnike, zato se tu najde vedno več ljudi, ki iščejo tu zdravje in z njim tišino. Kot že prej povedano, v Rakitni najdemo tudi Mladinsko klimatsko zdravilišče ali na kratko MKZ. Prebivalci so z ostalim svetom povezani tudi z redno avtobusno linijo, ki gre od tu, do Preserja in do Notranje Gorice, zato zna biti tudi vožnja do Rakitne z avtobusom nekaj posebnega in lahko zaradi tega naš izlet v te kraje postane prava pustolovščina.

Iz Rakitne se lahko odpravimo tudi na krajše izlete, saj je to izhodišče do Iškega Vintgarja in pa na vrh Krima, ki se ponaša s svojo višino 1107 metrov. Do Vintgarja prispemo tako, da se odpravimo po pešpoti in gremo mimo bolnišnice Krvavica, nato pa po nekaj hoje prispemo v dolino Iške, kjer se nahaja tudi Iški Vintgar. Če pa se hočemo povzpeti na Krim, moramo iti po makadamski cesti, ki vodi iz Rakitne. Nekaj najlepšega je, če se na katero izmed teh dveh poti odpravimo spomladi, saj takrat vse cveti in je narava prekrasna, Rakitna pa slovi po nizkih temperaturah, sploh pozimi, zato je bolje, da izberemo toplejše mesece, če ravno nismo »zimski ljudje«. Nizke temperature se pojavljajo zaradi visoke nadmorske višine in pa lege v plitvem kraškem polju. Leta 1956 so sredi februarja namerili -34,0 °C, kar pa je za pol stopinje več od uradnega slovenskega rekorda. Istega dne so namreč na Babnem polju namerili pol stopinje manj.

Rakitna pa ni posebna le zaradi svoje lege in zdravilišča. Tudi v zgodovini je igrala dokaj pomembno vlogo. Prvič se je to naselje omenilo že leta 1265, ko je tod mimo vodila rimska cesta iz Cerknice v Emono, ki je šla čez Ig. Drugič je odigrala Rakitna pomembno vlogo začetek novembra leta 1942, ko je bila tu, po italijanski ofenzivi na Dolenjskem in Notranjskem, organizirana posadka MVAC. Aprila leto kasneje se je del Tomšičeve brigade spopadel s posadko vaških straž, ki so bile iz bližnjega zaselka, imenovanega Novaki. Istega leta jeseni so se na območju Rakitne v nemški ofenzivi partizanske enote večkrat spopadle s svojim sovražnikom.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za tiste, ki jih kulturna dediščina nekoliko bolj zanima, je zelo priporočljivo, da si ogledajo že prej omenjeno cerkev svetega Križa. Cerkev je bila prvič omenjena leta 1420, prvotno pa je šlo za podružnično cerkev cerkve iz Cerknice, tristo let kasneje pa je že postala sedež vikariata, še sto let kasneje, natančneje leta 1842, pa je postala prava župnijska cerkev.  Na portalu lahko najdemo letnico 1677, ki kaže na predelave 17. stoletja, sicer pa lahko opazimo, da gre za poznobaročno stavbo, pozidano na križnem tlorisu. Stranski kapeli sta banjasto obokani, prav tako tudi prezbiterij. Osrednji prostor je obokan s plitvo kupolo. Konec sedemnajstega stoletja je bil izdelan tudi veliki oltar iz črnega marmorja.

Po ogledu cerkve in še kakšne izmed znamenitosti, se vedno prileže kaj sproščujočega. Plavanje, namakanje nog ali pa le sprehod ob jezeru so kot nalašč za to. Rakitna je namreč označena za zelo blagodejno in znano je, da ima voda učinek pomirjanja na ljudi. Ob jezeru lahko najdemo tudi hotel, ki si ga lahko najamemo za vikend ali počitnice, nedaleč od jezera pa se nahaja tudi zdravilišče. Ob umetno zajezenem Rakiškem jezeru je tudi izhodišče za gozdno in arheološko učno pot, ki nas lahko pripelje do ostankov bivše vojaške rimske postojanke. Tisti, ki imajo radi zimske športe, lahko celo tekajo na smučeh, saj je Rakitna z okolico kot nalašč za to, pa še uživali bomo lahko ob pogledu na pomirjujočo naravo, ki nas bo obkrožala.

Kot je že bilo povedano, do Rakitne lahko pridemo z avtobusom, seveda pa je dostop omogočen tudi z avtomobilom. Vožnja traja kar nekaj časa, vendar je okolica prečudovita, zato se splača voziti nekoliko počasneje in preprosto opazovati naravo, ki se kar zliva s cesto in bo na nas prav gotovo pustila močan vtis.

Tisti, ki jih narava zelo zanima, pa bodo na svoj račun prišli, ko bodo opazili, da na tem območju še vedno raste vrsta lipe, imenovana Rakitna, po kateri je tudi naselje dobilo svoje ime. Kraj torej ponuja veliko različnih možnosti. In četudi gremo le na obisk h komu, ki je v zdravilišču, se splača iti počasi in se nadihati blagodejne klime, si spočiti dušo in oči obarvati s čudovitimi naravnimi barvami okolice.

Objavi komentar

Follow us on