fbpx
Image Alt

Blog

Ukanc

Ukanc je odlična destinacija za poletni aktivni dopust v naravi

Ukanc se nahaja dobrih pet kilometrov iz Ribičevega Laza, ob Bohinjskem jezeru. Leži v kotu, na koncu prelepe bohinjske doline. Tako je tudi  Ukanc verjetno dobil ime »n konc«, na koncu, saj so včasih ljudje verjeli, da se pod Komarčo, ki se strmo dviga nedaleč stran od Ukanca, svet konča.

Ukanc je prijetno turistično naselje, umeščeno v osrčje Triglavskega narodnega parka, med lepote narave, kjer lahko preživite čudovit počitniški dan ali pa aktiven poletni dopust. Na voljo vam je kar nekaj prikupnih zasebnih apartmajev  in sob v planinskih »kočicah« in hišah. Mi smo stanovali v majhni, preprosti, vendar udobni planinski hišici »Pri Ukcu«. Lično urejena, čista, čez travnik, med iglavci, v neokrnjeni naravi. Pravi raj, kjer občutiš pristno naravo v vsej njeni lepoti…ko te zjutraj zbudi ptičje petje, šelestenje listja ali pa uživaš v zvoku dežja, ki ga preseka gromko bobnenje nevihte, ki odmeva med gorami…

V Ukancu je tudi par prijetnih gostišč, kjer vam ponudijo dobro hrano in pijačo, tudi ljubitelji pizz pridejo na svoj račun. In če boste preživeli dopust v Ukancu, boste imeli res kaj početi, saj je Ukanc izhodišče za številne, lepe planinske pohodne poti in pa tudi prave »gorske« vzpone. V Ukancu lahko tudi kolesarite, v smeri  Slapa Savica ali pa proti Bohinju.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Helena Vehovec, Kristina Razpet, Lucija Kovačič.

Prav nasproti Pizzerije Ukanc je začetek Zlatorogove pravljične dežele, ki jo morate, če imate malčke, zagotovo obiskati. Otroci bodo uživali v raziskovanju v neokrnjeni naravi in različnih »nalogah«, ki jih morajo opraviti na posameznih točkah. Za otroke res čudovita izkušnja!…

Bohinjsko jezero, katerega zahodno obrežje leži ob Ukancu,  velja za največje stalno slovensko jezero. Nudi številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. V poletnih mesecih je dovolj toplo, tudi čez 20 stopinj ima, da je primerno za kopanje. V čudovitih razgledih boste uživali, če se boste po jezeru popeljali s čolnom, kajakom ali kanujem. Ukanc je tudi končna postaja turistične ladjice, ki vozi po Bohinjskem jezeru. V jezeru so tudi ribe, tako da boste tudi ljubitelji ribolova prišli na svoj račun.

V neposredni bližini Ukanca se nahaja turistični kamp Zlatorog, ki je pravi »eko« kamp, postavljen v naravno okolje. Tam vas ni treba biti strah asfalta in betona, ker ju tam zagotovo ni, saj se kamp nahaja v območju Triglavskega narodnega parka, kjer so posegi v naravno okolje zelo omejeni, zato so tu poti kolovozne, a kljub temu lepo urejene. V Kampu je dovolj prostora za prikolice, avtodome, šotore. Če sami nimate šotora, si ga tam lahko tudi izposodite. Kamp ima urejene sanitarije, pralnico perila, restavracijo, igrišče za otroke, igrišče za odbojko, čolnarno. Tudi ljubitelji tenisa ne boste prikrajšani, saj sta v kampu tudi dve tenis igrišči.

V bližini kampa se nahaja še taborniški center »Gozdna šola«, kjer poletja v čudovitem naravnem okolju preživljajo taborniki iz vse Slovenije.

Ko se peljete iz Ribičevega laza proti Ukancu se ena pot levo odcepi za spodnje postajališče nihalke, ki vozi na Vogel. Vogel je dobro znano visokogorsko smučišče, kjer lahko pozimi uživate v odlični smuki na več urejenih smučiščih, ki so primerna tako za otroke, začetnike kot tudi za dobre smukače. Tudi poleti je Vogel odlična pohodniška točka, saj imate z njegovega vrha odlične razglede po Bohinjski kotlini, Triglavskem pogorju, bližnji Komni, pogled pa vam ob jasnem vremenu seže vse do Kamniško Savinjskih Alp. Z vrha se lahko podate na pohode po bližnjih vrhovih Julijski Alp.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na levi strani ceste je tudi odcep, ki vas vodi do vojaškega pokopališča iz prve svetovne vojne. Tam so pokopani vojaki soške fronte. Pokopališče je obgrajeno z leseno ograjo, vhod pa varujejo železna kovana vrata. Na pokopališču je skoraj tristo grobov, vsak izmed njih pa ima leseni križ, z napisom imena vojaka. Sredi pokopališča se nahaja mala, preprosta, skoraj pravljična kapelica, grajena iz smrekovih okroglic in pokrita s skodlami. Nedaleč stran se nahaja še razpelo in pa spomenik padlim vojakom.

Iz Ukanca se lahko podate do enega najbolj znanih slovenskih slapov, Slap Savica. Slap Savica je res poznan, saj ga je v svojih pesmih omenjal tudi sam France Prešeren. Kdo ne pozna njegove slavne pesnitve »Krst pri Savici«. Do slapu je najlepše, če se odpravite peš. Pa tudi ceneje je, saj je parkirišče ob Slapu Savica plačljivo. Iz Ukanca boste potrebovali dobro uro, po lepi, nezahtevni poti, ki se vije ob potoku Savica, obkrožena z zelenjem dreves. Pri Domu ob Savici se boste desno vzpeli na gozdno pot, ki vas bo pripeljala do lesene brunarice, kjer se plača »vstopnina« in kjer lahko kupite kakšen lep spominek. Ob brunarici je tudi izvir vode, kjer se lahko napijete čiste vode ali pa si jo nalijete v stekleničko za kasneje. Do samega slapu vas vodijo številne stopnice, čez petsto naj bi jih bilo, do lesene razgledne hišice. Od tam imate čudovit razgled po bohinjski dolini, Bohinjskem jezeru in okoliških vrhovih. Te lepote boste zagotovo poslikali, da vas bodo doma spominjale na čudovito preživet dopustniški dan. S hišice se lahko spustite po varovani potki vse do točke pod slapom, ki je zagrajen s kovanimi vrati. Tam se vam odpre pogled na ta prelep čudež narave. Kristalno čista voda se z vrha v slapu spušča v tolmun in nato pot nadaljuje med skalovjem in kamenjem, tvori potok Savica in se v Ukancu zliva v Bohinjsko jezero.

Kot rečeno, je Ukanc tudi izhodišče za »gorske » vzpone. Ukanc za tiste prave planince ponuja poti, podate se lahko do Črnega jezera, najnižje ležečega Triglavskega jezera. Vzpon do jezera je čez Komarčo najkrajši, saj boste do jezera prispeli v dobri uri in pol. Je pa pot zahtevna, mestoma zelo strma, zato se nanjo ne podajajte, če nimate prave planinske obutve in niste vešči hoda ob jeklenicah.

Veliko bolj prijazna in preprosta je pot na Komno. Tja se usmerimo s poti proti Slapu Savica, na kar nas opozarja smerokaz. Pot se vije čez gozd, po gozdni, uhojeni poti, ki ni preveč strma in jo bodo prehodili tudi otroci. Dolga je kakšnih pet kilometrov, za kar boste potrebovali kakšno uro in pol časa. Je pa vredno, saj boste na planotastem svetu Komne imeli čudovite razglede in ob lepem vremenu boste videli tudi Triglav. Na vrhu se nahaja tudi Dom na Komni, ki je daleč naokrog znan po izredno prijaznem osebju in zelo dobri hrani.

Obiščite Ukanc in uživajte v čudoviti naravi Triglavskega narodnega parka!

Objavi komentar

Follow us on