fbpx
Image Alt

Blog

podpesko-jezero

Podpeško jezero biser Ljubljanskega barja

Poleg imena Podpeško jezero ga imenujejo še Krimsko jezero, Podkrimsko jezero, Jezero pod Planinco, Jezero pod sv. Ano, domačini pa ga najraje poimenujejo kar Jezero. Nahaja se v bližini glavnega mesta, Ljubljane. Do tja se lahko pripeljete neposredno z avtom, še cenejša možnost pa je kar z mestnim avtobusom, ki vozi po progi 19B.

Podpeško jezero je kraško jezero, ki se nahaja v bližini vasi Jezero, leži pa na jugu Ljubljanskega barja. Velja za stoječe jezero, ki svoje gladine ne spreminja, razen ob večjih poplavah, kadar se gladina vode lahko zviša tudi do treh metrov.

Velja za enega od najglobljih jezer v Sloveniji, saj se v njem nahaja podzemni odtok lijakaste oblike. Ta lijak oblikuje brezno, ki sega do 51 m globine. Po lijaku voda odteka v Hruški potok, ki velja za desni pritok, ki se izliva v reko sedmerih imen, Ljubljanico. V Podpeško jezero se stekajo vode površinskih kraških izvirov.

Jezero spada v občino Brezovica, površinsko obsega 1,2 hektarja, okoli njega pa se nahaja močvirnat travnik, ki ga domačini imenujejo Zajezero. Poleg tega, da je že samo jezero nekaj posebnega, pa tam živijo številne živalske in rastlinske vrste. Najdete lahko predvsem rake, školjke in veliko različnih vrst rib. Če boste pozorni lahko na tem mestu opazite tudi močvirskega cekinčka.

Na jezeru je omogočen tudi ribolov, za katerega je zadolžena Ribiška družina Barje. Za ribolov je potrebno imeti dovolilnico. Dobite jo lahko tako, da pokličete na uradno številko Ribiške družine Barje, ali pa jo kupite prek spleta na njihovi uradni strani. Ribe, ki jih lahko tukaj lovite so: amur, klen, krap, linj, ostriž, ploščič, rdečeoka, som, ščuka, tolstolobik in zelenika. Prav tako so predpisane tudi dovoljene vabe. Dovoljeno so beličarske vabe, blestivka, bojli, briketi, kompostni črv, koruza, kruh, potezanka, sadje, silikonska vaba, sir, umetna muha, umetne vabe, vabe rastlinskega izvora, vabe živalskega izvora, vobler in vodni mah. Na jezeru je z dovolilnico omogočeno tudi beličarjenje, muharjenje, poleg tega pa tudi talni ribolov in vijačenje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anja Bukovec, Jure Križanec, Kristina Žibert, Nevena Kralj Kralova, Tadeja Stražar, Tina Stegne.

Celodnevne dovolilnice stanejo 15 €, ribolov pa priporočajo predvsem spomladi in jeseni, poleti pa le zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, saj je jezero čez dan polno kopalcev. Ribarite pa lahko tudi pozimi, saj jezero redkokdaj zamrzne.

Podpeško jezero je del Krajinskega parka Ljubljanskega barja, njegov premer pa meri okrog 130 m. Jezero je bilo 1998 tudi razglašeno za naravni rezervat. Zaradi njegove zaščitenosti je prepovedano kopanje psov in čolnarjenje.

V poletnih mesecih Podpeško jezero predstavlja prijetno ohladitev. Kopalci sem radi zahajajo predvsem iz prestolnice, saj jih do sem neposredno pripelje mestni avtobus. Na severni strani jezera je urejeno kopališče, voda v jezeru pa poleti seže vse do 25 stopinj Celzija. Kopališče žal ni registrirano kot eno izmed tistih v katerih se lahko kopate, zato lahko v njem plavate le na lastno odgovornost. Po plavanju priporočajo, da se temeljito stuširate.

Zraven jezera se nahaja tudi gostilna, kjer se lahko okrepčate s čudovitim pogledom na jezero. Poleg dnevnega menija ponujajo tudi hladne predjedi, juhe, jedi na žlico, domače pašte, mesne in morske jedi, solatne krožnike, otroške menije in pice. Prav tako lahko tudi vsako leto za valentinovo rezervirate romantično večerjo, kjer vam bodo postregli z menijem za valentinovo.

Kot vsaka gostilna ima tudi Gostilna ob Jezeru svoje specialitete. Postrežejo vam lahko s hišnim burgerjem, pašteto s tartufi in bučnimi semeni ter z govejim carpacciem.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Posebnost gostilne je ta, da je vstop domačim živalim dovoljen, dostop pa je poskrbljen tudi za invalide in gibalno ovirane osebe.

V gostilni se je možno dogovoriti za kakšne zabave ali srečanje. Lahko jih obiščete in se dogovorite ali pa jih preprosto pokličete. Obratujejo od ponedeljka pa vse do nedelje od 7.30-22.00.

O vseh jezerih obstajajo miti in različne zgodbice, tako tudi o Podpeškem jezeru. Včasih so ljudje verjeli, da pod jezerom živi veliki zmaj. Rep naj bi imel pod hribom sv. Ane, glavo pa pod Krimom. Ko so nastopile velike poplave, so ljudje verjeli, da so posledica zmajevega udarca z repom.

Podpeško jezero predstavlja odlično izhodišče za bližnje hribe. Lahko se podate na sprehod do cerkve sv. Ane, na grič, kjer stoji cerkev sv. Lovrenca, na Krim ali na gozdno pot proti Rakitni. Nedaleč stran od jezera se nahajata tudi dve kraški jami, Skedmenica in Ledena jama. Žal sta zaprti za javnost, zato si lahko ogledate le njun vhod.

Najraje se ljudje podajo na sprehod do romarske cerkve sv. Ane, ki se nahaja le 30 minut stran od Podpeškega jezera. Iz parkirišča pri jezeru vas table že takoj usmerjajo na pot proti cerkvi. Stoji na vrhu hriba, kjer se pogled razprostre na celotno Ljubljansko barje, Polhograjske in Zasavske hribe, od Alp pa se najbolje vidijo Kamniško–Savinjske. Zaradi razgleda in čudovite cerkvice, kraj velja za enega izmed najbolj priljubljenih foto točk v Sloveniji. Cerkev je bila zgrajena v gotskem slogu, v baroku pa so jo preuredili. Zgrajena naj bi bila že v 15. stoletju, v pisnih virih pa je omenjena šele v prvi polovici 17. stoletja. Leta 1883 je bila prenovljena, med 2. svetovno vojno pa so si jo najprej prilastili Italijani in jo imeli za vojaško postojanko, okrog nje pa so zgradili utrdbe in bunker. Po Italijanih so jo zasedli partizani, kasneje so jo Nemci še bolj uničili z obstreljevanjem. Cerkev je po drugi svetovni vojni ostala izropana in uničena. Domačini so se nato leta 1968 odločili za ponovno obnovitev cerkve. Danes se vsako leto 26. julija prireja romarski pohod do cerkve.

Podpeško jezero v vročih poletnih dneh predstavlja ohladitev primerno za vso družino. Ob jezeru se nahaja urejena plaža, kamor lahko odložite stvari, se sončite ali berete knjigo, najmlajši pa se lahko zabavajo s skakanjem v jezero s pomola. Če postanete lačni, vas ob jezeru vedno vabi gostilna, kamor se lahko odpravite na kosilo. V notranjosti imajo tudi kotiček za otroke, kjer se lahko zamotijo, medtem ko uživate ob kavi ter pogledu na Podpeško jezero. Če vam kopanje ni pri srcu in imate raje sprehode, se lahko podate do cerkve sv. Ane nad Podpečjo, kamor vas vodi označena pot. Na vrhu hriba, kjer stoji cerkev, se nahaja razgledna plošča, kjer si lahko pogledate, katere gore in hribi se vidijo s te prelepe točke, ki je oddaljena le pol ure od Podpeškega jezera. V kolikor pa vam bolj diši ribolov, pa se lahko tudi preizkusite v njem z nakupom celodnevne dovolilnice.

Objavi komentar

Follow us on