fbpx
Image Alt

Blog

Ptuj, zgodovinsko mesto tisočerih lepot

Ptuj je ne samo najstarejše slovensko mesto, ampak tudi eno najlepših. Mesto ob reki Dravi, ki je bilo prvič omenjeno že leta 69, na južni strani varuje reka Drava, na severni pa se širijo slikovite Slovenske gorice. Ptuj s svojo zgodovino, grad nad njim ter čudovita pokrajina nas zagotovo očarajo.

Območje Ptuja je bilo poseljeno že v pozni kameni dobi. V rimskem času, v 3. stoletju, je bila Poetovio najpomembnejše in največje rimsko mesto na Slovenskem. Mesto je imelo 10.000 prebivalcev, z okolico pa celo 30.000. Da je bilo resnično veliko in pomembno mesto, nam pove primerjava, saj je v tedanjem času London imel 15.000, Dunaj pa 15.–20.000 prebivalcev. V 12. stoletju je bil na novo pozidan grad na mestnem griču, v 13. stoletju pa je že stala večina pomembnih stavb v mestu.

Staro mestno jedro je stisnjeno pod gradom na levi strani Drave. Čez reko Dravo so pri Ptuju speljani štirje mostovi: dva cestna – stari in nov Puhov most, železniški in most za pešce in kolesarje. Od poletja 2017 do predvidoma poletja 2018 prenavljajo stari cestni most čez Dravo, zato se v sam center mesta lahko zapeljemo preko Puhovega mostu na južni obvoznici.

Na Ptuju lahko parkiramo na več plačljivih parkiriščih. Do januarja 2018 se je brezplačno lahko parkiralo na makadamskem parkirišču ob Volkmerjevi ulici na severni strani gradu, zdaj pa je tudi to plačljivo.

Če se do Ptuja pripeljemo iz osrednje Slovenije, najlažje parkiramo na parkirišču na desni strani Drave, ob Mariborski ulici ali Zadružnem trgu. Za plačilo so na voljo parkirni avtomati, še enostavneje pa je plačilo z SMS ali prek mobilne aplikacije. S parkirišča se sprehodimo do Drave, kjer je čez mogočno reko speljan most za pešce in kolesarje. Z mostu se nam odpre pogled na čudovito značilno podobo Ptuja – na široki modri Dravi se zrcali Ptujski grad in staro mesto pod njim. Preko mosta pridemo do mesta in se povzpnemo do Prešernove ulice, osrednje mestne ulice, ki se vije po južnem delu starega dela mesta.  

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Sandi Kelc, Ines Štandeker, Matevž Verlič, Valerija Mikložič, Aleksandra Jereb, Rok Breznik

Na obeh straneh Prešernove ulice nas pozdravljajo mogočne mestne hiše. Če zavijemo na desno, pridemo do Slovenskega trga, levo pa mimo Malega gradu do Dominikanskega samostana. Pred Dominikanskim samostanom je urejen park, ki ga domačini imenujejo Sončni park. V njem so  razstavljeni kamniti spomeniki iz antične Poetovione, urejene so klopce za počitek, odpira pa se nam tudi lep razgled na Dravo.

Na Slovenskem trgu nas pričaka Mestni stolp, ki je poleg gradu najbolj znan simbol Ptuja. Sezidan je bil v dobi gotike, prvič omenjen pa leta 1376. Pred Mestnim stolpom stoji simbol mesta Ptuj – Orfejev spomenik. To je mogočen nagrobnik iz 2. stoletja in je visok 5 metrov ter širok 1,82 metra. Postavljen je bil v spomin na občinskega sodnika in župana Marka Valerija Vera, kamnoseki pa so v nagrobnik izklesali prizore iz mita o Orfeju, zato se ga je prijelo ime Orfejev spomenik. V srednjem veku so nagrobnik uporabljali za sramotilni steber, zato ga še danes nekateri imenujejo pranger. Poleg Mestnega stolpa stoji cerkev sv. Jurija v gotskem in baročnem stilu. Mogočno cerkev s tremi ladjami iz 12. stoletja so v teku stoletij večkrat dozidavali, leta 1863 pa je cerkev postala proštijska. Sv. Jurij je tudi zavetnik Ptuja.

Sprehod po Ptuju nadaljujemo z obiskom gradu. Do njega se povzpnemo po ozki Grajski ulici s Prešernove ulice. Lahko pa do gradu pridemo tudi po poti iz parka pred Dominikanskim samostanom. Tretja pot do gradu pa vodi s severne strani po položnejšem pobočju. Do gradu se je vredno povzpeti že zaradi samega razgleda, ki se nam od tam ponudi. Pred nami leži staro mestno jedro Ptuja z mestnim stolpom, pogled pa se izgublja na največjem umetnem jezeru v Sloveniji. V gradu je urejen muzej, v katerem je razstavljenih kar nekaj stalnih zbirk, prirejajo pa tudi občasne razstave. Ogledamo si lahko zbirko pustnih mask, zbirko orožja, vinogradniško zbirko… vsak dan med 9. in 17. uro. Odrasli za vstop plačajo 6 evrov, otroci 3 evre, družine pa si grad lahko ogledajo za 12 evrov. 

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na mestu današnjega gradu so našli arheološke ostanke iz začetka bakrene dobe, na griču pa so manjšo utrdbo postavili tudi Rimljani. Na zahodni grajski ravnici je bilo odkritih preko 400 staroslovanskih grobov iz 8. do 11. stoletja. Grad naj bi stal že pred 12. stoletjem, do današnje podobe pa so ga v stoletjih preoblikovale številne prezidave in dozidave. Zadnjo večjo prezidavo je grad doživel proti koncu 17. stoletja, ko je dobil sedanjo trikotno obliko in v obeh traktih imenitne grajske sobane. Leta 1999 je bil grad razglašen za spomenik nacionalnega pomena.

Če si želimo sprostitve, je vredno obiskati Terme Ptuj na desni strani Drave. Če prihajamo iz smeri osrednje Slovenije mimo Pragerskega, pred mostom čez Dravo zavijemo levo. V termah lahko uživamo poleti ali pozimi, saj imajo notranji in zunanji termalni park. Poleti je prijetno počivati v senci dreves in se sproščati v različnih bazenih. Otroci še posebej uživajo v spuščanju po vodnih toboganih in skakanju s skakalnice, odraslim pa se prileže ležerno potovanje z vodno blazino po počasni vodni reki. V termah Ptuj lahko bivamo v hotelu Primus ali si izberemo cenejše bivanje v mobilnih hiškah in avtokampu.

Jugovzhodno od Ptuja se razteza mogočno Ptujsko jezero na Dravi, ki je največje akumulacijsko jezero v Sloveniji. Jezero je dolgo 7,3 km in široko 1,2 km ter služi kot akumulacija za hidroelektrarno Formin. Jezero pa je idealno tudi za ljubitelje vodne rekreacije, saj je na njem prijetno veslati, jadrati in deskati. Poleti se jezero spremeni v pravo morje in domačini uživajo v poležavanju na plaži ob njem. Okoli jezera je speljana 13 km dolga pot za kolesarje, tekače in sprehajalce. Sprehod se navadno prične na osrednjem prostoru Ptujskega jezera oziroma ptujski marini Ranca. Sprehajalna pot nato vodi vse do jeza v Markovcih ter po drugi strani do peš mostu na Ptuju in skozi mestni park nazaj do Rance.

Med Ptujem in Ptujskim jezerom so pred desetimi leti zgradili nov cestni most, poimenovan Puhov most po izumitelju Janezu Puhu, rojenem v Slovenskih goricah. Most je del južne obvoznice Ptuja in ima poleg cestnih pasov tudi pasova za pešce in kolesarje, ki sta fizično ločena od cestnih. Podobnih mostov, kot je Puhov, je bilo v času njegovega nastanka samo nekaj v Evropi, največ podobnih mostov pa je na Japonskem. Precej konstruktorskih in oblikovnih značilnosti mostu pa je bila popolna novost, zato si ga je vredno ogledati.

Ptuj je v svet ponesel tudi znameniti pustni lik kurenta.  Od decembra 2017 je obhod kurentov vpisan na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. V pustnem času se mesto in okolica odene v pisane barve različnih kostumov, med katerimi seveda izstopajo kurenti, saj na Ptuju in okolici deluje kar 20 društev z okoli 900 kurenti. Pustni karneval na Ptuju organizirajo od leta 1960, kurenti pa so postali tako rekoč ambasadorji Slovenije.  

Možnosti za različne oglede imamo precej tudi v sami okolici Ptuja: grad Borl, Vurberk in seveda slikovite Slovenske gorice na severu ter Haloze na južnem obrobju Ptujsko Dravskega polja.

Objavi komentar

Follow us on