fbpx
Image Alt

Blog

Slovenska obala

Slovenska obala je zaklad naše lepe Slovenije

V mnogih anketah in raziskavah je prišlo do rezultata, da obalni Primorci govorijo najlepše narečje, saj naj bi bilo le-to prijetno sproščeno in melodično. Prav tako se je na slovenski glasbeni sceni pojavilo cel kup pesmi o tem, kako bo ali je nekdo šel v katerega izmed mest slovenske obale. A zakaj je temu tako? Kako to, da nihče ne prepeva o tem, kako bo šel v dobri stari Maribor ali Ptuj, namesto v Piran? In zakaj se nihče ne veseli tega, da bo hitro peljal navzdol mimo Ljubljane ali Kranja, namesto mimo Črnega Kala? Zakaj ravno Piranu voščimo »lahko noč« in ne Bledu ali Bohinju? In če se ne motim, še pokojni Brendi prepeva, da bi bil najraje Primorec, če bi se še enkrat rodil. Torej, kaj je takega na tej Obali, da je tako popularna?

Slovenska obala je poimenovanje za območje oziroma za slovenski obalni pas ob Jadranskem morju. Pod Obalo se lahko šteje tudi njeno zaledje, Istro, sicer v ne tako zelo geografskem smislu. Naša mala obala je dolga dobrih 46 kilometrov. Glede na evropsko merilo je to ena najmanjših obal v Evropi. Manjšo obalo imata le še Bosna in Hercegovina in pa Monako. Slovenska obala meji na italijansko obalo na severu, na jugu, torej na reki Dragonji pa se nahaja državna meja s Hrvaško. Slovenska obala spada pod Tržaški zaliv, oblivajo pa jo trije manjši zalivi, in sicer: Koprski, Strunjanski in pa Piranski zaliv. Poleg same dejanske obale, slovenska obala obsega tudi pas morja, ki obsega okrog 300 kvadratnih kilometrov.

Leta 2017 so Istrsko cesto zaprli za promet. Šlo je za vodilno državno cesto, ki je povezovala Koper in Izolo, ko so jo zaprli, pa je začela veljati za najdaljši del slovenske obale, ki je zaprt za promet. Danes je cesta preurejena za sprehajanje in kolesarjenje, ob sami poti so klopi, na določeni točki pa tudi javna stranišča, tuši in pipa za pitje vode.

Slovenska obala je sestavljena iz treh občin: Ankaranske, Koprske, Izolske in Piranske, te pa sestavljajo večji kraji z vasicami: Lazaret, Ankaran, Bertoki, Koper, Žusterna, Izola, Jagodje, Dobrava, Strunjan, Piran, Portorož, Lucija, Seča, Parecag, in Sečovlje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Amira Janko Kumar, Ana Komarica, David Pregelj, Franjo Kravos, Jelka Bajželj, Majda Kocet, Mateja Saja, Tina Stegne, Tinkara Tina, Vilma Peternel.

Slovenska obala nam lahko ponudi marsikaj zanimivega. Seveda, prva stvar, ki nam pade na pamet, je plavanje in sončenje ob malem slovenskem morju. A poleg tega je tu tudi veliko lepih kolesarskih prog, kjer lahko kolesarimo, ogledamo si lahko marsikatero kulturo znamenitost ali pa le občudujemo katerega izmed mest in nato zavijemo v eno izmed gostiln na kosilo.

Slovenski del Istre obsega vsega skupaj približno 120 naselij. Obsega Kraški rob, ožji obalni pas in pa hribovit del, ki je največji. Ta pokrajina velja za eno najlepših na pogled, kar jih Slovenska obala ima. Prav tako je na naši Obali zanimiv tako imenovani Mesečev zaliv, kjer najdemo najlepše sončne zahode, plavanje tod pa je pravo doživetje, saj je že sam dostop do plaže precej zanimiv.

Koper velja za eno najbolj razvitih mest na Obali, Portorož pa slovi po svojih mogočnih hotelih in dragih cenah. Tu je še Debeli Rtič, kjer je najbolj slavno počitniško naselje za otroke iz socialno ogroženih družin. V Piranu najdemo prečudovit Tartinijev trg, v Ankaranu pa bolnišnico Valdoltro. Izola slovi po tem, da je precej lepa in majhna, prijazna in ima nekaj prečudovitih plaž, v Žusterni pa lahko kadarkoli najdemo gnečo. A na obali najdemo tudi kar nekaj srednjih šol, najznačilnejša tu je pomorska, in pa kar nekaj fakultet, ki so združene po Univerzo na Primorskem. Le zakaj se ne bi odločili za študij s pogledom na morje? Na Obali je kar nekaj hotelov in če nas ne mika iti čez mejo, je lahko počitnikovanje na slovenskem ozemlju prav lep oddih od vsakodnevnih skrbi.

Na Obali lahko najdemo kar dvoje solin, krajinski park, lep kraj pa je tudi Fiesa, ki se nahaja med Piranom in Strunjanom. Če nas morje ne mika, se lahko namestimo v katerem izmed hotelov v Portorožu, kjer nam poleg samega kopanja ponujajo razne masaže, savne in tako dalje. Vsega skupaj pa se na Obali nahaja kar 16 javnih plaž, ki jih lahko obiščemo v poletnih mesecih.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

In če nas razvajanje telesa ne mika, lahko na obali najdemo kar nekaj stvari, kjer bodo počivale naše oči. V vsakem kraju se lahko najde kaka cerkev, najznamenitejša je seveda katedralna cerkev na trgu v Kopru, najpomembnejša pa je mogoče cerkvica v Hrastovljah, kjer najdemo znamenito fresko z imenom Mrtvaški ples.

V Izoli lahko ob oseki v Simonovem zalivu vidimo ostanke rimskega pristanišča, ki pa je potopljeno. Piran je v celoti spomeniško zavarovan, saj ima edinstveno arhitekturo, nad seboj pa ima mogočno stolnico, ki je posvečena svetemu Juriju.

Mogoče v krajih, kjer nadmorska višina ne seže krepko čez 10 metrov, res ne bomo našli gor, na katere bi se lahko povzpeli, lahko pa najdemo Osp, kjer se na previsnih stenah zbirajo plezalci od vsepovsod. Osp je pravzaprav ena izmed najstarejših slovenskih vasi, ohranjenih pa je kar nekaj tako kulturnih kot tudi naravnih znamenitosti. Tod je bila ustanovljena tudi prva redna slovenska osnovna šola v  Istri. Stena, ki se dviga nad samim naseljem je široka 500 metrov, visoka pa preko 200 metrov. Skupaj z Mišjo pečjo, ki se nahaja  v bližini tvori enega najpomembnejših plezalnih območij v celotni Evropi. Pleza se lahko čez celo leto, a v poletnih mesecih je vzpon sredi dne odsvetovan, saj so temperature preprosto previsoke, sploh ker se stena nahaja na prisojni legi.

Poleg lepih krajev, plaž in cerkva ter vsega ostalega, lahko na slovenski obali vidimo tudi marsikateri zanimivi dogodek. Letošnje leto si bomo prav gotovo zapomnili po zgodnjem prižigu Čudolandije, ki je pravzaprav zelo lepa in zanimiva, saj z lučkami prav gotovo niso varčevali. Vsako leto se v Portorožu dogodi tudi posebni dogodek, ki se imenuje Novoletni skok v morje, gre pa se za to, da se po novem letu zbere kup pogumnežev, ki si upajo skočiti v morje. Dogodek je zanimiv, če ga gledaš iz kakega toplega lokala z vročo čokolado v roki, je pa prav gotovo nekaj posebnega, če se ga tudi sam udeležiš in skočiš v morje.

Slovenska obala nam torej ponuja marsikaj in če se odločimo, da si bomo kaj ogledali, je vedno dobro prej preveriti malce na spletu, če se slučajno kaj dogaja v katerem izmed mest ali pa tudi vasi. Za otroke in prav gotovo tudi odrasle pa je sigurno nekaj posebnega, če skočimo v kino (poleti je tudi kino na prostem v Simonovem zalivu) in nato še na večerjo v McDonalds, seveda po tem, ko smo preživeli dan v morju ali na kolesu s pogledom na morje in ostalo čudovito okolico.

Objavi komentar

Follow us on