fbpx
Image Alt

Blog

soriska-planina

Soriška planina je pravi raj za ljubitelje poletnih in zimskih aktivnosti v naravi

Soriška planina ali Sorica, kot jo nekateri poimenujejo, je najbolj znana po istoimenskem smučišču. Ta čudovit košček narave, ki se nahaja med Gorenjsko in Severno Primorsko pokrajino, je sicer nekoliko manj poznan, a vseeno vreden našega obiska. Pogled z vrha smučišča nam seže daleč na Primorsko, med tem ko na drugi strani lahko občudujemo zasnežene Julijce s Triglavom. Soriška planina pa ne privablja obiskovalcev samo pozimi, ampak jo mnogi obiščejo tudi v toplejšem delu letu, saj je dobra izhodiščna točka za izlete na bolj ali manj oddaljene hribe, okolica je prepletena s pohodniškimi in kolesarskimi potmi, hkrati pa ima tudi zanimivo zgodovinsko ozadje.

Ker Soriška planina leži pravzaprav na prelazu, preko katerega pelje cesta med Bohinjem in Selško dolino ter Baško grapo, se nanjo lahko pripeljemo iz več smeri. Dostop do Sorice je tako možen preko Bleda in Bohinjske Bistrice ali pa mimo Škofje Loke, skozi Selško dolino preko Železnikov in Zgornje Sorice. Iz zahodne strani se v Zgornji Sorici pridruži tudi cesta iz Baške grape, kjer lahko na Soriško planino pridemo iz Posočja.

To mejno območje med Severno Primorsko in Gorenjsko se pozimi preobleče v belo snežno odejo, ki kar vabi, da se postavimo na smuči in naredimo nekaj zavojev po strmini. Na 25ha se razteza sedem kilometrov smučarskih prog. Smučišče ponuja za vsakogar nekaj, zelo priljubljeno pa je med družinami z otroki, saj 2km lahkih prog in 4km srednjih prog ponuja odlične možnosti za učenje smučanja. Za tiste nekoliko boljše je na voljo tudi kilometer težkih prog. Smučišče ima 3 vlečnice, eno dvosedežnico in eno otroško vlečnico. Ena izmed prog je primerna tudi za FIS tekmovanja v smučanju.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Simona Štravs, Barbara Tolar, Romana Majhen, Tina Stegne.

Cena celodnevne smučarske vozovnice je za odrasle 20€, za mlade 16€, za otroke pa 14€. Za najmlajše navdušence, ki šele spoznavajo smučarske radosti, lahko kupimo karto samo za otroško vlečnico, za kar bomo odšteli 4€. Ponujajo tudi možnost urnih ali večdnevnih vozovnic. Ker je smučišče zelo priljubljena družinska destinacija, nudijo dodaten družinski popust na vozovnice. V kolikor si s smučanjem še niste tako domači, se lahko odločite za šolo smučanja ali deskanja, ki jo nudijo na smučišču. Če pa ste ob prihodu na smučišče ugotovili, da so vam smučarski čevlji postali premajhni, si jih lahko tam izposodite, saj je tik ob smučišču izposojevalnica in servis smučarske opreme.

Tisti smučarji, ki so najbolj spretni, predvsem pa uživajo v adrenalinu, so zagotovo zelo razveselijo snežnega parka. Nekaj skakalnic in drugih objektov, ki jih uredijo v sklopu smučišča, je primernih tako za začetnike, kot tudi za bolj izkušene.

Za najmlajše ali pa tiste, ki jim smučanje ni najbolj pri srcu, je ob smučišču v primeru zadostne količine snega tudi sankališče. Poleg tega je zraven smučarskih prog narejena nekakšna ‘umetna’ sankaška proga, kjer ob vsaki polni luni organizirajo nočno sankanje. Posebno doživetje je sankanje ob baklah, ki se ga lahko udeležite. Za slednje se je dobro pozanimati, kdaj bo organizirano, saj je ta ponudba na voljo le ob posebnih priložnostih.

Ker se je v Sloveniji v zadnjem desetletju zelo razvil rekreativni tek na smučeh, verjetno so ga ljudje najbolje spoznali po neverjetnem dosežku Petre Majdič na Olimpijskih igrah leta 2010, so tudi smučarsko tekaške proge ob smučišču zelo obiskane. Proga, imenovana Jelovice, je dolga 5km in jo najdemo na nasprotni strani parkirišča kot smučišče. Urejena je tako za klasično kot drsalno tehniko in ima tri, med seboj povezane, različno težke kroge. Zato je primerna za vse, začetnike, rekreativce in tudi tiste, ki si želijo težjih izzivov.

Soriška planina je zelo priljubljena med obiskovalci tudi poleti. S svojo lego na nadmorski višini okoli 1300 m je idealna izhodiščna točka za obisk okoliških hribov. Za najbližje vrhove: Lajnar (vrh smučišča), Dravh, Možic, Slatnik, Šavnik in Kor, bomo potrebovali manj kot dve uri hoje. S teh vrhov se nam odpirajo čudoviti panoramski pogledi na vse strani. Izlet lahko podaljšamo z enega vrha na drugega in prehodimo celoten greben Soriške planine. Ta izlet bo nekoliko daljši, in sicer 3 do 4 ure.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Soriška planina ponuja pohodnikom z malo več kondicije pot na Ratitovec, Dinarsko planoto in Jelovico, ki so na vzhodu, ter proti zahodu na Vrh Bače, Koblo ali Črno prst. Tudi ti pohodi bodo nekoliko daljši, hoje pa vseeno ni več kot 4 ure v eno smer. Pri Brunarici na vznožju smučišča si lahko priskrbimo zemljevid teh okoliških vrhov, hkrati nam prijazno podajo še kakšno dodatno informacijo o pohodniških in tudi kolesarskih poteh v bližini.

Zelo zanimiv, poučen in priljubljen je voden ogled oz. pohod ”Po poteh Rapalske meje”. Na dobre štiri ure dolgem pohodu, ki sicer ni pretirano zahteven in je primeren tudi za otroke, se sprehodimo po delu območja, kjer je med obema svetovnima vojnama potekala Jugoslovansko-Italijanska meja. Soriška planina ima iz tistih časov na pobočjih okoli in na grebenu veliko ostankov objektov, ki so služili vojski. Po poti se tako sprehodimo mimo vojašnic, starih utrdb, opazovalnic in rovov oz. bunkerjev, ki so bili za mejo nepogrešljivi. Za voden ogled se je potrebno vnaprej pozanimati ali se dogovoriti za termin, cena pa naj bi bila 15€/osebo.

Soriška planina je v poletnem času priljubljena tudi med padalci. Vsi, ki uživajo v zraku in so za to seveda ustrezno usposobljeni, se podajo s sedežnico na vrh smučišča, kjer lahko vzletijo. Ne uživajo pa samo padalci, ampak tudi tisti, ki raje ostanejo na trdnih tleh, saj je pogled v nebo, kjer vidimo jadranje padalcev, prav tako navdušujoč.

Kot se za planine spodobi, tudi na Sorici poskrbijo, da ne bomo lačni in da imamo, če se za to odločimo, tudi kje prespati. Tik ob parkirišču se nahaja koča Brunarica. Tam se lahko okrepčamo s tradicionalnimi jedmi, joto, ričetom in drugimi dobrotami na žlico, ponudijo pa nam lahko tudi domačo klobaso ali zaseko. Posebej dobri so domači žganci in kislo mleko, ki nam jih lahko postrežejo v poletnem času. Razvajali se bomo lahko tudi ob različnih sladicah. Poleg notranje jedilnice imajo v poletnem času odprto še zunanjo teraso s pogledom na prelepo okolico. V Brunarici nudijo tudi možnosti za prenočevanje. Na voljo je nekaj sob s svojo kopalnico, ali pa se odločimo za skupna ležišča v dveh večjih sobah s skupnimi toaletnimi prostori.

Malenkost višje ob smučišču se nahaja Litostrojska koča. Pravzaprav gre za več stavb, ki so jih uredili za bivanje. V glavni stavbi ”Litostrojska koča” je bar, kuhinja in jedilnica ter večnamenski prostor. V okolici pa so različne možnosti prenočevanja, vse le nekaj 10 metrov narazen. Lahko rezerviramo apartma za 4 osebe ali pa se odločimo za skupna ležišča v ”Depandansi”. Posebno lepo je urejen ”Biwak”, majhna hišica v bližini, ki je v velikost gorskega bivaka preurejen apartma. Tudi v Litostrojski koči se lahko nasitimo s kulinaričnimi specialitetami. Ponujajo celo organizacijo raznoraznih zabav ali praznovanj.

Soriška planina ponuja za vsakega nekaj. Naj pa za konec povemo še eno zanimivost. Ker je greben ločnica med Gorenjsko in Primorsko in se nad njim mešata po navadi toplejši morski ter hladnejši gorski zrak, je velikokrat ravno na tem mestu vidna očitna sprememba vremena. Včasih, ko se pozimi pelješ s sedežnico proti vrhu smučišča, lahko opazuješ oblake, ki silijo preko grebena. Kot bi se čezenj valila puhasta gmota. Na eni strani jasno nebo, na drugi pa polno oblakov. To so prizori, ki le še bolj navdušijo in nas opomnijo kako čudovita je narava okoli nas.

Objavi komentar

Follow us on