fbpx
Image Alt

Blog

Rateče

Rateče je vas na skrajnem Severozahodu Slovenije

Ko že mislite, da ste prispeli v Italijo, vas tik pred državno mejo čaka še čudovita slovenska vas Rateče. Vas, ki leži na 864 metrih nadmorske višine in v kateri prebiva okoli 700 domačinov, je odlična izbira za naš izlet, predvsem nam služi kot izhodiščna točka za številne čudovite kraje v okolici. Obisk pa je priporočljiv prav v vseh letnih časih.

Ne daleč stran od turistično priljubljene Kranjske Gore, le kakšna dva kilometra stran, leži vas Rateče. Nahaja se tik ob slovensko-italijanski meji, kakšnih 90 kilometrov stran od prestolnice, od koder se do Rateč vozimo nekaj več kot eno uro. Rateče najbolj zaživijo konec marca, ko je na sporedu zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici. Planica oziroma dolina Pod Poncami je prva znamenitost, ki si jo lahko ogledamo iz vasi Rateče. Do tja nas vodi lepa asfaltirana cesta, povsem na novo pa je na voljo tudi kolesarska steza, ob cesti pa boste opazili tudi označeno pešpot. Pot traja manj kot pol ure, ko prispemo do lepo urejenega nordijskega centra, ki se ponaša z 8 skakalnicami, najbolj znamenita pa je planiška velikanka, kjer poteka zaključek svetovnega pokala. Po Nordijskemu centru Planica potekajo vodeni ogledi, ki obiskovalca stanejo 9 €, če si ogleda le nordijski center. V kolikor si želi ogledati še muzej, ki vam pove vse o zgodovini smučarskih skokov, pa vas bo cena vstopnice stala 12 €. Za vse adrenalinske ljubitelje v centru prirejajo še adrenalinski zipline. Če želite podoživeti razmere pravih smučarskih letalcev na smučeh, se lahko z jeklenico spustite iz vrha planiške velikanke in pristanete povsem v dolini letalnice. Po jeklenici boste drveli z 85 kilometri na uro, ob čemer boste lahko uživali ob čudovitem razgledu na okoliške vrhove Julijskih Alp. Za spust po jeklenici boste odšteli 25 €.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dominika Razinger, Tina Stegne, Tina Ulčnik.

Rateče so priljubljene tudi za vse ljubitelje kolesarskih izletov. Odlično so namreč povezane s čudovitimi Belopeškimi jezeri. Že od Gozda Martuljka pa vse do Belopeških jezer namreč vodi zelo dobro urejena kolesarska steza. Pot ni zahtevna in je primerna za izlet tudi družinam z majhnimi otroci. Če je kolesarska steza primerna predvsem za tople spomladanske, vroče poletne in jesenske dni, pa praktično na istem mestu pozimi stojijo čudovito urejene proge za tek na smučeh. Pogoji za tek na smučeh so v Ratečeh naravnost fantastični. Zaradi dokaj visoke nadmorske višine in senčne lege je vreme tukaj že zelo zgodaj jeseni hladno, zato upravitelji že zelo zgodaj (takoj ko temperature to omogočajo) uredijo izvrstne tekaške proge z umetnim snegom. Največja težava so parkirni prostori, saj je teh zelo malo. Če ste na prizorišču dovolj zgodaj, lahko parkirate pri gostišču Ponca. Ko tam parkirnih prostorov zmanjka, pa večina ljudi svoje jeklene konjičke parkira kar ob robu glavne ceste, ki vodi iz Kranjske Gore proti mejnemu prehodu z Italijo, in ker se večina redarjev tam zaveda prostorske stiske, za parkiranje ob glavni cesti zaenkrat še ni opaznega pisanja kazenskih listkov. Tekaške proge v Ratečah so primerne za vse ljubitelje tega zimskega športa, od tistih povsem začetnih, ki si opremo lahko tudi izposodijo, do tistih vrhunskih, ki lahko opravijo odličen kakovosten trening na zahtevni progi. Izposoja celotne opreme, ki jo prejmete v gostišču Ponca, vas bo stala 15 evrov za odrasle in 13 evrov za otroke, če pa vam manjka samo kakšen kos opreme, pa si naprimer lahko izposodite le tega. Izposoja palic stane 5 evrov za odrasle in 4 za otroke, čevljev 6 € za odrasle in 5 € za otroke in palice 5 € za odrasle ter 4 € za otroke, raba tekaških prog pa je v Ratečah do sedaj vedno bila brezplačna.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

V vseh letnih časih si je čudovito tudi ogledati naravni rezervat Zelenci, ki je od vasi Rateče oddaljen le kakih 20 minut hoje. Rezervat, ki je hkrati tudi izvir naše najdaljše reke Save, ta se v tem delu imenuje še Sava Dolinka, se nahaja v čudoviti neokrnjeni naravi. Navdušila vas bo smaragdno zelena barva vode, ki daje zatočišče številnim zaščitenim vrstam rastlin in živali.

Poleg številnih družinskih izletov so Rateče primerne tudi za tiste odlično pripravljene športnike in ljudi, ki si želijo težjih športnih preizkušenj. Ljubitelji gora in alpinizma imajo iz Rateč praktično nešteto možnosti, kam se bodo odpravili. V dolini, ki vodi mimo Planice in se konča v Tamarju, se je možno povzpeti na številne vrhove Julijskih Alp. Najbolj znani med njimi so Mala Mojstrovka, Mala in Velika Ponca ter Jalovec. Iz Rateč vodi še ena alpska dolina, ki se konča pri Belopeških jezerih pod Mangartom. Na drugi strani Rateč pa se mogočno dvigajo Karavanke. Iz Rateč sta najbolj pogosto obiskana vrhova Tromeja in Podkoren. V dolini Tamar si vsak zelo rad ogleda tudi slap Nadiža, ki na dan pride privre izpod obeh Ponc. Slap Nadiža je tudi prvi izvir Save Dolinke, ki kot reka na dan ponovno privre v Zelencih.   

Poleg številnih naravnih lepot so Rateče bogate tudi s kulturno dediščino. V tamkajšnji cerkvi Sv. Tomaža si lahko ogledate kopije enega od štirih najstarejših zapisov v slovenskem jeziku, Rateške rokopise. V vasi je v starinskih hišah ohranjenih tudi veliko črnih kuhinj. Mimo Rateč oziroma bolj natančno Planice ni mogel tudi naš največji glasbenik sodobnega časa Slavko Avsenik, njegova Planica snežena kraljica, pa je verjetno najpogosteje predvajana skladba v tej čudoviti vasi, ki leži na stičišču treh mej med Slovenijo, Italijo in Avstrijo.

Rateče se zavedajo svojih naravnih lepot in bogate kulturne dediščine, zato je primarna dejavnost turizem. Ker je v Ratečah v vseh letnih časih veliko poti in dejavnosti, ki jih je moč početi, vam svetujemo, da si za njihov ogled vzamete kar več dni in prespite v enem izmed številnih apartmajev, ki so tam na voljo. Sami presodite le, kakšen človek ste, ali raje uživate v poletnih dejavnostih ali v snežnih radostih, poleg teka na smučeh so namreč v bližini tudi številna avstrijska smučišča in pa tudi smučišče v Kranjski Gori. Kot rečeno, naj bo zima ali poletje, sneg ali sonce, če boste obiskali Rateče, bo vaš dan končan z nasmehom na obrazu in z novo čudovito izkušnjo odkrivanja prelepe slovenske naravne in kulturne dediščine.  

Objavi komentar

Follow us on