fbpx
Image Alt

Blog

Ribčev Laz

Ribčev Laz je naselje na vzhodnem bregu Bohinjskega jezera

Ribčev Laz je naselje v občini Bohinj in ima 159 prebivalcev. Leži na nadmorski višini 546 metrov. Večinoma tu najdemo počitniške hišice, hotele in počitniške domove. Danes je turizem tudi glavni vir dohodka Ribčevega Laza. Nekoč so se ljudje v naselju večinoma ukvarjali z kmetijstvom.

Dostop

V Ribčev Laz pridete tako, da se peljete skozi Staro Fužino. Ko pridete čez Staro Fužino, greste za Bohinjsko Bistrico in potem boste takoj prispeli v Ribčev Laz.

Ribčev Laz in njegove znamenitosti:

Cerkev svetega Janeza Krstnika

V cerkvi najdemo eno najstarejših fresk v Sloveniji. Cerkev nam predstavlja potovanje od romantike do baroka. Najverjetneje je bila cerkev zgrajena pred letom 1300. Ob cerkvi pa so našli arheološke najdbe od 1. in vse do 5. stoletja našega štetja. V cerkvi poleg fresk najdemo narisanih še 72 različnih svetnikov. Cerkev si lahko ogledamo od znotraj, ampak moramo plačati vstopnino, ki znaša 2,50 EUR, če si bomo ogledali samo cerkev. Potem si zraven cerkve lahko ogledamo še zvonik z razgledom, v tem primeru nas vstopnica stane 4 EUR. Če si bomo ogledali samo zvonik, pa bomo za vstopnico odšteli 2,50 EUR. Cerkev si je možno pogledati samo v maju, juniju, juliju, avgustu in v septembru. Ure ogledov si lahko pogledate na spletni strani www.bohinj.si

Zvonik je visok 35 metov in omogoča prečudovit razgled na okolico. Znotraj cerkve pa je urejena še trgovinica s spominki.

Kip slovitega Zlatoroga

Nahaja se ob Bohinjskem jezeru in je prava atrakcija za fotografiranje. Težko ga je zgrešiti.

Spomenik štirim srčnim možem

Okoli spomenika je manjši park. Za Ribčev Laz je to ena večjih znamenitosti. Spomenik je bil postavljen leta 1978 in je usmerjen proti naši najvišji gori, Triglavu.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Barbara Burnik, Franjo Kravos, Ines Ojkič, Krištof Mikelj, Tadeja Benedik.

Kamnita stena

Nahaja se v bližini prireditvenega in piknik prostora Pod skalco. Tukaj so vidne sledi morskih školjk, kar nam dokazuje, da je tukaj nekoč bilo morje. Tukaj lahko plezate.

Pod skalco

Tukaj so nam navoljo nekatere jedi, kot so postrvi, jedi z žara, ocvrto meso, pice, sladice in sladoled. V poletnem času prirejajo tudi živo glasbo.

Kam iz naselja Ribčev Laz?

Lahko greste do lovske koče na Glinu. Do tja je 3 ure in 30 minut hoje. Naslednja pot je lahko Meja, ki traja 7 ur. Iz Ribčevega Laza lahko greste tudi na planino Suha (2 uri in 30 minut) in Rodico (prva pot je dolga 4 ure in druga pot 4 ure in 15 minut).

Kaj nam ponuja okolica?

Seveda je tu najprej Bohinjsko jezero. Jezero nam nudi veliko možnosti za aktivnosti, kot sta plavanje in potapljanje, potem okoli jezera lahko greste tudi peš, jezero nam nudi tudi vožnjo s turistično ladjo in še več aktivnosti. Za vsakega se bo nekaj našlo.

Potem je v bližini tudi Vogel. Na Vogel se lahko zapeljete z gondolo, ki vozi vsake pol ure. Iz zgornje postaje je lep razgled na jezero in okoliške hribe. Vredno vašega obiska.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa ste že v Bohinju, pa ne pozabite obiskati tudi Slapa Savica. Do njega je 20 minut hoje od koče pri Slapu Savica. Pot je primerna za majhne in velike. Seveda, če imate tudi štirinožne prijatelje, jih ne pozabite vzeti s sabo. Slap je v obliki črke A in bo zato za vas še bolj zanimiv. Slap je visok 78 metrov in prihaja na plan na nadmorski višini 836 metrov. Do slapa lahko gremo tudi peš od Hotela Zlatorog. V poletnih mesecih pa do koče pri Savici vozi tudi avtobus. Za ogled slapu moramo plačati, pri koči pa je tudi trgovina s spominki. Plačati moramo 3 EUR za odrasle in 1,50 EUR za otroke. Za dijake, študente in starejše pa je cena 2,50 EUR.

Od Koče pri Savici pa je tudi veliko možnosti planinskih izletov. Eden izmed najbolj priljubljenih planinskih izletov od tod je do Triglavskih sedmerih jezer. Pot sem sama prehodila pri 10 letih starosti in je za otroke primerna. Mogoče malo manj za pse, ker so ponekod tudi zajle in klini.

Poglejte si tudi sam Bohinj.

V okoliških vaseh oziroma naseljih je še veliko cerkva, za vse tiste, ki ste ljubitelji arhitekture.

V Stari Fužini je začetek poti skozi korita Mostnice. Za uporabo poti moramo plačati, za odrasle je cena 3 EUR, za otroke od 7 do 14 let je cena 1,50 EUR in za dijake, starejše in študente pa je cena 2,50 EUR. Korita so dolga 2 kilometra in lahko naredimo krožno pot. Korita nam ponujajo slapove, tolmune in draslje.

Vzhodno od Bohinjske Bistrice pa najdemo staro arheološko najdišče, imenovano Ajdovski gradec. Hrib je visok 585 metrov. Na hrib se lahko povzpnemo iz Bohinjske Bistrice, pot na vrh pa traja 45 minut.

Iz Stare Fužine, bolj natančno od Levovega betonskega mostu, se lahko povzpnete na Razglednik Peč. Razglednik Peč je visok 720 metrov in iz njega je prečudovit razgled na Bohinjsko jezero, Ribčev Laz in okoliške vrhove. Do tja je nekje 15 minut hoje. Če hočete, lahko izlet od Razglednika Peč podaljšate na Rudnico, ki je visoka 946 metrov. Rudnica nam ponuja razgled na Bohinjsko jezero in nekaj drugih vasi okoli Bohinjskega jezera. Na vrhu sta žig in vpisna knjižica.

Odpeljite se tudi na čudovito Pokljuko, kjer se lahko malo sprehodite ali pa si privoščite malo daljši planinski izlet, saj je Pokljuka izhodišče veliko planinskih poti.

Prenočišča

Kot sem že omenila, je v Ribčevem Lazu nekaj počitniških hišk in domov ter pa tudi apartmajev, tako da lahko prespite kje v naselju Ribčev Laz.

V samem Bohinju in okoli Bohinjskega jezera je tudi nekaj prenočišč, kot so hoteli in apartmaji. Za vse tiste, ki pa imate radi kampiranje, pa sta na volju tudi dva kampa, kamp Zlatorog in kamp Danica.

Ribčev Laz kar obiščite. Zraven si privoščite sprostitev ob Bohinjskem jezeru ali pa se poleti v jezeru tudi skopajte. Zraven si še oglejte kaj drugega in, če imate možnost, ostanite ob Bohinjskem jezeru več dni. Ne pozabite, da se Ribčev Laz nahaja v Triglavskem narodnem parku, zato upoštevajte pravila, ki jih morate upoštevati v Triglavskem narodnem parku.

Objavi komentar

Follow us on