fbpx
Image Alt

Blog

Šaleška dolina

Šaleška dolina, ki je znana tudi pod imenom Velenjska kotlina

Tako smo mali, mislim naša prelepa Slovenija je mala država. Imamo pa vseeno polno zanimivost, ki si jih je vredno ogledat. Vredno se je včasih malo popeljati po naši državi in si ogledat lepote, ki nam Slovenija ponuja. Niso samo jezera, jame, slapovi, hribi vredni ogleda, tudi doline so včasih lepe in se je po njih vredno sprehodit. Tudi lepih dolin imamo v Sloveniji kar nekaj. Najbolj obiskana je seveda Logarska dolina, na ostale pa včasih pozabimo ali pa ne vemo da obstajajo. Zato bomo danes odšli na sever naše države in obiskali eno čudovito dolino, ki pozabimo na njo, pa je tudi čudovita. Mogoče pa ste se že kdaj tukaj potepali, ampak niste vedeli da spada pod dolino. V predalpskem hribovju se skriva Šaleška dolina, ki nam ponuja čez celo leto marsikaj zanimivega in čudovitega za raziskovat.

Najbolj zanimivo je to, da Šaleška dolina spada med Velenjsko kotlino. Ja Velenjska kotlina je Šaleška dolina, ki je dolga kar 8 kilometrov in široka nekje 2 kilometra. V Šaleško dolino ne spada samo mesto Velenje, ampak še okoliški kraji. Šaleško dolino obdajajo hribovja ter Alpe. Na jugu je Posavsko hribovje, na zahodu so Kamniško Savinjske Alpe, na vzhodu pa Pohorje. Tudi na severu Šaleške doline se odpirajo čudoviti vrhovi, kot so Špik, Smodivnik, Paški Kozjak, Graška gora, Uršlja gora, Smrekovec in še kar nekaj vrhov. Na jugo doline pa se skrivajo nižji hribi.

Šaleška dolina

Čez Šaleško dolino teče reka Paka ter znanih je kar nekaj jezer. Najbolj znano je Velenjsko jezero, ki je tudi turistična atrakcija poleti. Nekateri se namesto na bazene odpravijo raje kopat na Velenjsko jezero, kjer je urejeno kopališče. Več o Velenjskem jezeru si pa lahko preberete na tej povezavi https://www.lepote-slovenije.si/velenjsko-jezero/, ampak to ni edino jezero, ki se ga splača pogledat in malo spočit oči. Tudi Škalsko in Družmirsko jezero sta čudoviti v Šaleški dolini. Ker pa je Velenja znano po rudarstvu se zaradi tega nič dobrega ne dogaja s tlemi. Tla se zaradi rudarstva pogrezajo, kar pa ni dobro za našo naravo. Tudi ljubitelji gradov boste v Velenju navdušeni nad Velenjskim gradom. Kar pogumno se odpravite na grad in spoznajte njegovo zgodovino. Največ o Velenjskem gradu pa boste izvedeli tukaj https://www.lepote-slovenije.si/velenjski-grad/. Za Šaleško dolino sta najbolj znani dve urbani središči. To sta Velenje ter Šoštanj z naselji. In mogoče so kdo vpraša po kom je dobila Šaleška dolina ime, če pa se večinoma govori o mestu Velenje. Dobila je ime po naselju Šalek, majhnem naselju ki ima komaj 20 kvadratnih metrov obsega. Na tem delu je najbolj razvito premogovništvo, industrija, kmetijstvo ter proizvajanje energije. Se pa v zadnjih letih tudi zelo razvija turizem, ker so na Velenjskem jezeru uredili kopališče.

Šaleška dolina

Če pa ste ljubitelj kolesa in radi kolesarite je  Šaleška dolina tudi zelo lepa za popeljati s kolesom in odkrivati lepote te prekrasne doline. V Vili Bianci si lahko izposodite kolo, če nimate svojega ter se popeljete ven iz mesta v naravo ter spoznate lepote Šaleške matadorbet doline. Vila Bianca se nahaja v mestu Velenje in imajo za sposodit celotno opremo za kolo. Najprej se lahko zapeljete v center, kjer boste si ogledali Titov spomenik, ki je tudi najvišji spomenik na svetu. Nato se lepo počasi odpeljete do Sončnega parka in potem vas pot vodi Škalskega jezera. Tukaj boste lahko opazovali ribiče, saj je tukaj pravi raj za ribiče. In nato vas prijetne kolesarske poti popeljejo do Velenjske plaže. Če imate sabo kopalke le uživajte v kopanju. Če ste lačni lahko tudi kaj dobrega pregriznete v restavraciji in se okrepčate. Izposoja koles vas pride za dve uri samo 14€. V teh dveh urah lahko kar velik del Šaleške doline prevozite in vidite njene lepote.

V Vile Biance pa ne izposojajo samo kolesa, tukaj deluje tudi Zavod za turizem Šaleška dolina. Tukaj dobite vse informacije o mestu Velenje ter o celotni Šaleški dolini. Šaleška dolina ponuja vodene oglede, lahko si kupite različne spominke, kartice, razne vstopnice. V Vile Biance imajo tudi poročno dvorano, za vse tiste ki se bi radi tukaj poročili.

Šaleška dolina

Šaleška dolina in njene znamenitosti

Smrekovec; Če pa se radi sprehajate po hribih in nabirate kondicijo se odpravite lahko na Smrekovec. Če še ne veste je pod Smrekovcem blizu doma na Smrekovcu  pred 2 milijoni let izbruhnil vulkan. Danes tukaj ni prav nič videti, ampak o tem nam povejo kamnine, ki se še vedno pod zemljo najdejo.

Soteska Huda Luknja; Če se boste sprehajali po severozahodnem delu Šaleške doline, se kar sprehodite po soteski Huda Luknja. Nahaja se ob reki Paki, med bregovoma Pečovnik in Tisnik. V Hudi Luknji so odkrili kar 1,6 kilometrov rovov ter kar nekaj podzemnih jam.

Mornova zijalka; v vasi Bele vode ob Hudem potoku se skriva jama, ki je naravnega izvora. Ko vstopite v njo se vam odpre 40 metrov dolg rov in videli še boste stranski rov, ki je dolg nekje 15 metrov. V jami Mornova zijalka so nekoč bivali prazgodovinski lovci. Ker so v jami našli kar nekaj kovinskih predmetov, so ugotovili da so  že nekoč uporabljali kamnito orodje.

Velunja peč; je kamniti most, ki si ga lahko ogledamo med Velenjem in Slovenj Gradcem. Bolj natančno nad kamnolomom v gozdu. Je naravni most, visok kar 10 metrov. Opazili bomo tudi kraške jame, to je naredila voda v stenah, pod mostom pa lahko opazimo dva manjša slapova, ki sta tudi zelo lepa za pogledat.
Šaleška dolina

Šaleška dolina je znana po čebelarstvo. V bližini Velenja se nahaja najbolj znano Čebelarstvo Čanč. Z čebelarstvom se ukvarjajo že od leta 1903, to pomeni da se že ukvarja tretja generacija. Najbolj nas navdušijo panjske končnice, saj so poslikane s ptiči, ki živijo tukaj v okolici.

Če bi radi tukaj preživeli nekaj dni, se ne rabite bati za prenočišča. V sami okolici najdete kar nekaj turističnih kmetij, planinskih domov, gostišč, mladinski hotel ter Terme, kjer boste našli posteljo, da se odpočijete. Tudi lačni ne morete ostat v Šaleški dolini, saj kulinarika se najde na vsakem koncu.

Poiščite si nekaj časa za sebe in se podajte na raziskovanje Šaleške doline. Lahko se podate s kolesom, lahko pa z avtom. Tudi tukaj boste našli mir in spoznali prelepo naravo.

Foto: Dušan Dobnik, Tatjana Podjaveršek.

Objavi komentar

Follow us on