fbpx
Image Alt

Blog

slap Savica

Slap Savica je tretji najbolj obiskan slap v Sloveniji

Slap Savica je tretji najbolj obiskan slap v Sloveniji, saj je njegova posebnost ta, da se njegov tok razdeli na dva pramena oz. slapova. Slap pada čez stene Komarče v Bohinju. Nahaja se blizu Bohinjskega jezera, zato je slap Savica še toliko bolj obiskan, saj je tu prava turistična destinacija. Slap Savica se izliva v Bohinjsko jezero in spada med kraški izvir. Tudi naš največji pesnik France Prešeren je v pesmi Krst pri Savici opeval ta slap. Slap Savica je še posebej lep ob jutranji rosi poleti, ko se naredi čudovita mavrica. Ker ima slap dva pramena, se imenujeta Velika in Mala Savica. Velik pramen je visok 78 metrov, mali pramen pa 25 metrov. Slap dobi večino vode iz prvega Triglavskega jezera oziroma Črnega jezera.

Do slapu je speljana lepa sprehajalna pot, tako da ga lahko obiščejo čisto vsi otroci mali in večji, starejši ljudje, res ni težav za obisk prekrasnega Slapa Savice.

Dostop

Najprej se moramo pripeljati do Bohinjskega jezera, nato bomo že opazili table za slap Savica. Usmerimo se po cesti naravnost vse do konca parkirišča. Parkirišče je plačljivo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Poznič, Darko Pauničić, Iztok Sinček, Katarina Sočič, Lorena Marčič, Nina Poznič, Romana Majhen, Mojca Agreh, Simona Štravs, Monika Emeršič, Daniel Tomanovič

Opis poti

Tukaj na parkirišču poiščemo označeno pot za slap Savica. Prišli bomo po nekaj minutah do lesene koče, kjer pobirajo vstopnino in tukaj tudi lahko kupimo kakšen spominek. Pot traja nekje 15 minut do slapa po lepo urejeni stezi. Najprej greste čez kamniti most, nato pa vas vse do slapa vodi 553 stopnic. Ne se ustrašit, da boste morali vse stopnice prehodit v enem in da so stme, ne stopnice so lepo razporejene po gozdu, saj prehodite samo 141 metrov višinske razlike. Ko pridete do slapa boste res navdušeni nad to lepoto, do samega slapa ne morete priti, vas bo ustavila ograja zaradi varnosti. Prosim ne plezajte čez ograjo, od tu ga lepo vidite in čutite njegovo lepoto.

Vstopnina oz. pristojbina za Slap Savica:

Odrasli 3,00 EUR, skupine 2,70 EUR

Otroci od 7 – 14 let 1,50 EUR, skupine 1,30 EUR

Starejši nad 65 let 2,50 EUR, skupine 2,20 EUR

Koča pri Savici

Na parkirišču je tudi koča pri Slapu Savica. Koča pri Savici je odprta od aprila in do konca septembra, odvisno od vremena. Tu je nekoč stala starojugoslovanska stražnica, kar so iz nje uredili planinsko kočo. Koča je zaradi slapa Savica postala zelo priljublena postojanka, zato so leta 1970 obnovili njeno opremo, nazadnje pa so jo leta 1990 prenovili in povečali. V koči je 70 sedežev in tudi zunaj ima koča 50  sedežev ter mize. V gostinskem lokalu je tudi točilni pult, imajo 2 spalnici je 8 ležišč, ter na skunih ležiščih 27 ležišč. Koča ima tudi umivalnico s tekočo vodo in wc. Če bi radi tukaj prespali si lahko rezervirate posteljo, samo prej pokličite.

Razgledi pri koči

Razgledov na kakšne visoke gore najbolj tukaj ne vidimo, saj se Koča pri Savici skriva v gozdu. Tako da imamo na vse strani stma pobočja gozda, na eni strani je stmo pobočje Komarče na drugi pa Komn.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Slap Savica pa je tudi odlično izhodišče na znane vrhove. Zato, če ste že enkrat tukaj na počitnicah, lahko kaj od tega obiščete. Dom na Komni lahko prehodite v 2 uri in pol. Pot ni težka in ne zahtevna. Kočo pod Bogatinom nekje v 3 urah, Planinski dom pri Krnskih jezerih, ta pot pa je že malo bolj kondicijsko zahtevna, saj boste potrebovali 5 ur, Koča pri Triglavskih jezerih čez Komarčo , je kar zahtevna, ker imamo jeklenice in kline, lahko pa jo premaga vsak pa boste potrebovali 3 ure, tudi 3 ure zahtevne poti boste potrebovali do Koče na Planini pri Jezeru. Vse poti so krasne, na koncu pa ste navdušeni nad pogledi.

Slap Savica pa je dostopen tudi peš od Hotela Zlatorog v Bohinju. Pot je lepo označena ob jezeru in za pot boste potrebovali dobro uro lepe zmerne hoje. Če pa nimate svojega prevoza vozi tudi avtobus v poletnih mesecih do parkirišča pri koči.

Ker pa je tukaj okoli slapa Savica kar nekaj lepot in znamenitosti, je tukaj tudi turistični Vogel, ki je kot v pravljici. Ne gor ne rabite na 1500 metrov peš, ampak vas gor odpelje gondola. Na parkirišču boste sigurno opazili na veliko napis Vogel in poiščite blagajno ter si kupite karto.

Cenik: povratna za odrasle je 16,50 evra, za otroke pa 9,00 evre, lahko pa kupite tudi enosmerno, ki je malo cenejša, za odrsle vas pride 12,00 evre, za otroke pa 7,00 evre. Vogel ni samo smučišče pozimi, kot ga nekateri poznate.

Vogel je tudi zelo zanimiv poleti, saj vam nudi polno zanimivih aktivnosti. Ko prispete gor se lahko odpravite na različne poti, ki vam se ponujajo. Če imate kaj adrenalina v sebi lahko poletite z jadralnim padalom. Tukaj pa tudi ne morete ostati lačni in žejni. Saj se tukaj nahaja kar nekaj dobrih restavracij, restavracija Viharnik, tukaj imate res prelep pogled na Trigla, okrepčevalnica Orlove Glave, tukaj vam nudijo Bohinjske specialitete, Planinska koča Merjasec, je planinska koča, kjer nudijo jedi na žlico, kislo mleko ter žgance ter merjaščev golaž. Pred samo kočo je lepa razgledna ploščad, in tukaj se res lahko nadihate svežega zraka. Obiščite Vogel in se naužijte prelepih pogled in tudi Bohinjsko jezero se vidi.

Ker pa smo že enkrat v teh prelepih krajih, kot je Bohinj, si res vzemite več časa za oglede. V okolici jezera se najde kar precej lepot kot so slap Savica, korita Mostnice, cerkev svetega Janeza Krstnika, lahko se odpeljete do Pokljuke, zanimiv je tudi Ajdovski gradec, tu je bila naselbina rudarjev in železarjev, Razglednik Peč tu pa je pravi raj, fotografi imajo tukaj kar nekaj dela, tu se res naredijo fantastične fotografije. Najde se tudi kar nekaj pohodniških destinacij za tiste, ki radi hodimo v hribe in nimamo miru v dolini, ker se radi povzpnemo višje, kjer dobimo res lepe poglede na okoliške vrhove in gledamo od zgoraj v dolino. Lep obisk je samega jezera, kjer vam nudijo kar nekaj ponudb. Lahko si najamete kajak ali čoln in veslate po jezeru, tudi ladjica vas popelje po jezeru. Tukaj ne boste pogrešali morja, v Bohinjskem jezeru se lahko kopate brez problema. Tu je prav prijetna osvežitev, tudi voda ni premrzla, zato si kar poiščite prostor. Ne rabite skrbet, kje boste prespali, Bohinj vam nudi precej nastanitev, kako prenočiti. Lahko prespite v Hotelu, imate kaj nekaj apartmajev v okolici, tudi kampi se najdejo. Tako, da je za vsakega nekaj.

Ko pridete v Bohinj, se najprej odpravite ogledat prečudovit slap Savica, slap, ki se nahaja pod komarčo v Triglavskem Narodnem Parku. S svojo lepoto vas bo očaral, saj je biser Bohinja.

Objavi komentar

Follow us on