fbpx
Image Alt

Blog

veliki-vrh

Veliki vrh se nahaja na najdaljšem slovenskem grebenu Košuta

Veliki vrh je 2088m visok vrh na zahodu grebena Košute. To je prvi dva tisočak, ki sem ga osvojil v življenju in takrat si nisem mislil, da bom tako vzljubil pogled iz vrha gora in lepote narave, ki te obdaja ob hoji navkreber. Bilo je ravno nasprotno, saj sem bil še zelo mlad, vreme pa ni bilo ravno prijazno za vzpon na 2088m visok vrh. Po tistem trenutku sem potreboval več kot 10 let, da sem se ponovno podal v gore in za destinacijo sem si ponovno izbral Veliki vrh. Priznam, da je bil vzrok, da se podam na isti vrh bližina gore, saj nisem še imel svojega avtomobila, drugi razlog pa je bil ta, da sem si rekel: »Danes greš zadnjič v gore«. Zgodil pa se je pravi obrat, saj sem tistega dne spoznal, da sem izgubil veliko let uživanja v hoji navkreber in da me v prihodnje čaka veliko še neosvojenih vrhov.

Veliki vrh je dva tisočak, ki bi ga priporočal vsem, ki niso ravno prepričani, ali so dovolj dobro pripravljeni. Ko parkiramo avto na urejenem parkirišču pod kmetijo Matizovec, se po gozdni markirani poti podamo proti vrhu, ki ga lahko na svoji levi opazimo vsak trenutek, ko pot za nekaj trenutkov zavije izven gozda. Pot na Veliki vrh v prvi uri hoje poteka po gozdu, tako da nam tudi v poletnem času prav pride dolg rokav, preden se dodobra ogrejemo. Po približno uri hoje pridemo do velikega travnika v središču katerega stoji Planinski dom na Kofcah. Pri domu na Kofcah opazimo oznako, da je do našega cilja še ura in pol hoje. Dom na Kofcah je 1488m visoko, tako da smo opravili malo manj kot polovico višinske razlike do končnega cilja. Zaradi višine na kateri se nahajamo se spremeni tudi naša pot. Sprva moramo prečkati velik travnik, nato pa se pot strmeje začne vzpenjati po dobro urejeni peščeni poti. Sprva ob poti rastejo nizki borovci, kmalu pa prehodimo tudi ta pas in hodimo le še po poti iz zdrobljenega peska, okoli nas pa so skale in travnata pobočja. Sama pot večino časa ni zahtevna, potrebna je le dobra obutev, saj na peščeni podlagi hitro lahko pride do zdrsa. Po približno uri hoje od Doma na Kofcah pridemo do vrha grebena Košute, kjer je razpotje. Naša pot nas vodi proti zahodu, kjer se dviga Veliki vrh, če pa bi se odpravili proti vzhodu, lahko prehodimo ves greben Košute, kjer si vrhovi sledijo eden za drugim. Sprva bi prišli do gore Kofce, potem sledita malo in veliko Kladivo. Do tu bi bila pot precej preprosta, za nadaljno pot, pa je treba biti že zelo previden, vendar je greben prehoden vse do najvišjega vrha Košutnikovega turna. Pred Košutnikovem turnom osvojimo še vrh Škrbine in Užnika. Grebena na Košutnikovem turnu še ni konec, saj povsem na vzhodu sledi še Tolsta Košuta, ta del pa žal nima označene, potrebna je tudi polna plezalna oprema.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dejan Novak, Nina Turk, Olga Tul, Polde Ostrožnik, Rok Petrušič, Sara Ferenc, Slavica Jazbec, Špela Kurnik

Ker pa smo mi na vrhu grebena zavili levo, nas pot ne vodi preko naptetih vrhov ampak hodimo po vrhu grebena približno 20 minut, nakar sledi še zadnji kratek vzpon za na Veliki vrh. Na vrhu, ki je skalnat s posameznimi plastmi trave se nam odpre odličen razgled. Ozremo se lahko po celotnem grebenu Košute ali pa občudujemo posamezne vrhove vseh največjih gorskih skupin v Sloveniji. V bližini tako opazimo vrhove osrednjih Karavank (Begunjščica, Stol..), v daljavi pa Julijce. Ko se obrnemo na drugo stran se zazremo v stene Kamniško Savinjskih Alp, na severno stran se pogled odpre na sosednjo Avstrijo, kjer lahko občudujemo del Dravske doline, proti jugu pa se pokrajina odpre vse do Ljubljanske kotline. Zaradi svoje izpostavljenosti je na vrhu prisoten močan veter, kar malo pokvari vzdušje in se ob kar močni utrujenosti in preznojenosti na njem prav dolgo ne zadržimo. Vpišemo se v vpisno knjigo in se spustimo malo nižje, kjer hitro lahko najdemo zavetje, tako da se tam lahko naužijemo čudovitega razgleda in se v miru malo odpočijemo in okrepčamo. Veliki vrh je pogosto zelo obljuden, saj se zaradi ne težavne poti nanj poda veliko ljudi, ki hočejo osvojit dva tisočaka. Poleg tega, pa na vrhu velikokrat opazimo tudi alpiniste, saj je dostop na Veliki vrh možen tudi prek severne stene, kjer je zelo lepo urejena plezalna pot.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Zelo pomembno je, da se naša pot tukaj ne konča, saj je pri hoji v visokogorje zelo pomemben tudi sestop, kjer moramo zaradi utrujenosti biti še toliko bolj pozorni, da ne pride do zdrsa ali padca. Vrnemo se po isti poti po kateri smo prišli na Veliki vrh, kjer pa naredimo daljši postanek v Domu na Kofcah. Tudi tukaj imamo odličen razgled na okoliške vrhove, ob lepem vremenu pa se lahko uležemo na travnik in uživamo v čistem gorskem zraku. Ker smo opravili zahtevno pot, pa si lahko privoščimo tudi štruklje po katerih je dom znanj. Na voljo imajo najrazličnejše okuse, tako da vsak lahko najde sebi najljubše. Poleg štrukljev imajo še veliko drugih okusnih jedi, v poletnem času pa nudijo tudi kislo mleko. Koča je v poletnem času odprta vsak dan, med zimskim obdobjem pa za vikende in praznike. Ko se dodobra najemo in navžijemo svežega zraka, se zadovoljni lahko spustimo do avtomobila in se odpravimo proti domu.

Veliki vrh je dostopen v vseh letnih časih, vendar moramo pozimi podrobno spremljati vremensko napoved in imeti pravo opremo. Zaradi ne preveč zahtevne poti je dovoloj, da imamo s seboj le direze, vendar v času nevarnosti plazov pohod nanj ni priporočljiv. Zaradi strmega in travnatega pobočja so plazovi na južni strani gore zelo pogosti, sicer v večini primerov potekajo daleč stran od same poti, vendar že občutek in zvok, ki ga povzroča plaz v bližini lahko privede do tega, da naš korak ni več povsem zanesljiv in nikakor ne uživamo v sami hoji.

Objavi komentar

Follow us on