fbpx
Image Alt

Blog

Velika korita Soče

Velika korita Soče so idealna destinacija za izlet

Reka Soča teče po Sloveniji in po Italiji. Teče skozi Trento, Bovec, Kobarid, Solkan in Gorico, na koncu pa odteče v Jadransko morje. Izvir najdemo v dolini Zadnje Trente. Na reki Soči se nahajajo tudi hidroelektrarne Plave, Avče, Doblar in Solkan. Soča je zelo čista reka in ima značilno modro- zeleno barvo. Reko Sočo je v svoji pesmi, z naslovom Soči, opisal Simon Gregorčič. V njo priteka nekaj rek, kot so Gljun, Boka, Koritnica, Tolminka, Idrijca, Bača in Vipava. V zgornjem delu Soče prevladuje alpsko rastje (ozkolistna preobjeda, julijski glavinec, julijski mak, kratkodlakava popkoresa,…). v gozdovih pa prevladujejo bukve in nekaj združb smrek. Uspeva tudi rušje, macesni in črni borovci. V Soči živijo šarenke, štrkavec, grba, primorski blistavec, mrenič, mazenica, pisanec, kapelj, lipana, zlatovčice, avtohtona soška postrv in potočna postrv. Pri Soči se zadržujejo tudi ptiči, kot so veliki in mali škurhi, vranjek, gaga in morska sraka.

Soča je v prvi svetovni vojni bila črta bojišča Soške fronte. Ta črta je bila dolga 93 kilometrov.

Oglej si spodnja videoposnetka veličastne reke Soče

Velika korita Soče se začnejo na začetku doline Lepene. Dolga so 750 metrov in v sušni dobi globoka 15 metrov, drugače pa so bolj globoka. Široka so od 2 metra in do 8 metrov. Plovba po velikih koritih Soče ni dovoljena, ampak je vstop za plovbo dovoljen po koncu korit.

Korita se nahajajo v Triglavskem narodnem parku, zato moramo upoštevati pravila. Ne smemo odmetavati smeti, razen na to določena mesta, ni dovoljeno sežigati odpadkov, ni dovoljeno parkirati zunaj urejenih parkirišč, kampiramo lahko samo v kampih in nikjer izven njih, prepovedano je graditi počitniške hiše, ne smemo izpuščati onesnažene vode v okolje oziroma naravo in ne uporabljamo gozdnih cest, razen ko je to dovoljeno s tablo. Upravljalci Triglavskega narodnega parka so zmeraj na terenu in opozarjajo obiskovalce na nepravilno obnašanje. V primeru da se prepovedi ne držimo nas lahko kaznujejo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Peterka, Domen Rudolf, Jelica Kašca, Nastja Planinc, Rok Vovk

Na cesti od Trente proti Bovcu, tik za vasjo Soča zavijemo desno proti Lepeni. Nekaj trenutkov za tem ko prečkamo most čez reko Sočo parkiramo na parkirišču. Od tu se nato sprehodimo nazaj do mosta in nadaljujemo po levem bregu reke. Turistična pot poteka malo vstran od korit in se jim približa komaj na brvi, ki se nahaja severno od korit. Za tiste bolj pogumne in izkušene pa je potka tudi tik ob koritih, ampak je včasih tudi malo izpostavljena in nam lahko zdrsne.

Na koncu Velikih korit in vse nazaj do brzic v koritih se lahko tudi kopamo, ampak kopanje je samo za najbolj pogumne, saj je reka Soča zelo mrzla (govorim iz lastnih izkušenj). Poleti je malo kdaj temperatura vode nad 10°C.

Pri koncu Velikih koritih Soče pa se nahaja tudi kamp Korita. V njem lahko spimo v šotoru, v kamp prikolici ali pa najamemo kočo ali sobo. Nočitev v šotoru za odrasle znaša 12,50 evrov in 9 evrov za otroke. Nudijo tudi 5% popust za stalne stranke in 10% popust za bivanje nad 10 dni. Če najamemo kočo, kjer lahko prenoči 6 oseb je cena 150 evrov na noč. Družinska soba nas bo stala 75 evrov in postelja v njihovem hostelu 15 evrov.

Ob začetku Velikih korit pa se nahaja kamp Jelinčič. Kamp ponuja tudi svoj ovčji sir in skuto in domače šunke, zaseko, klobase,… Njihova specialiteta je postrv z ovčjim sirom. V gostinski ponudbi pa ponujajo tudi čompe s slano skuto, frike z jagnječimi ruladami in še veliko več. Ker imajo svojo kmetijo tukaj najdemo tudi krave, ovce, koze, pujse, kokoši ter tudi osla. Cena v visoki sezoni je 10,70 evrov za odrasle in 5,50 evrov za otroke. Ponujajo tudi sobe v hostlu, kjer pa je cena za noč 18 evrov. Kamp ima tudi igrala za najmlajše.

Da pa ne obiščemo samo Velikih korit Soče, pa nam okolica ponuja še več. Lahko se peljemo še dalje do Lepene in si ogledamo Šumnikov vodni gaj. Tudi prav iz Lepene je nekaj planinskih poti, ki vodijo na Krn, Krnsko jezero, Veliko Babo in še veliko več slovenskih vrhov. V Lepeni je postavljen Dom dr. Klementa Juga. V celotni dolini Lepene se nahaja veliko domačij in počitniških hišic.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tudi v Trenti si lahko ogledamo kar nekaj stvari, kot so spomenik Juliusu Kugyu, botanični vrt Alpinetum Julijana, sotesko Mlinarice, slap za Juliano, cerkev sv. Marije Lavretanske, vojaško pokopališče, dolino Zadnjica, Trentarski muzej in še in še. V Zadnjici imamo lepe razglede na okoliške hribe (Razor, Pihavec, Kanjavec, Ozebnik, Vršač). Iz Zadnjice nas planinske poti vodijo do koče na Doliču, Luknje, do koče na Prehodavcih, Triglava, Ozebnika,… Iz Trente se lahko opravimo tudi na Soško pot, ki vodi lepo ob reki Soči in nas tudi pripelje do Velikih korit Soče in še dlje. Soška pot se začne pri koritih Mlinarice. Od korit Mlinarice in do velikih korit Soče je malo več kot 10 kilometrov speljane poti in za to bomo porabili 3 ure.  In pa seveda si ne pozabimo ogledati izvira reke Soče, ki se skriva 100 metrov nad Kočo pri izviru Soče.

Odpeljemo se lahko tudi v center Bovca, da tam kaj pojemo in si ogledamo še center Bovca. Med potjo do Bovca se lahko večkrat ustavimo in si ogledamo reko Sočo in vse tiste, ki so Sočo izbrali za rafting, kako se spuščajo ali kako se začnejo spuščati po reki, na to določenih vstopnih mestih.

Tudi druga smer od Bovca ponuja nekaj za ogled. Zapeljemo se lahko do Trdnjave Kluže, kjer si lahko trdnjavo pogledmao od znotraj. Vstopnina je 3 evre za odrasle. V trdnjavi je tudi poročna dvorana. Od tukaj vodijo tudi planinske poti do Rombona, Čukle in Kote 1313.

Ob reki Soči vam ne bo žal če boste ostali več kot en dan. Nudi veliko aktivnosti. Velika Korita Soče si lahko ogledate z majhnimi otroci, ampak seveda ne po tisti poti, ki gre tik ob koritih. Po koncu ogleda se lahko, seveda najbolj pogumni, tudi skopate. Tudi fotografi lahko ob reki naredite veliko lepih fotografij, veliko jih bo nastalo že v samih Velikih Koritih Soče. Obiščite tudi okoliške hribe in jezera. Iz nekaterih vrhov imate fantastičen pogled na reko Sočo.

 

Objavi komentar

Follow us on