fbpx
Image Alt

Blog

Šmarješke Toplice

Šmarješke toplice so kraj, kjer se zares lahko odpočijeta duša in telo

Sliši se privlačno, kajne? Kdo si ne bi želel preživeti dneva v toplicah? Pa morda le ne dneva, ampak kar kakšen vikend… Šmarješke toplice so idealna destinacija za sproščen izlet, na katerem se želimo osvežiti in si odpočiti. Vasi ujete med dolenjske gozdove in travnike, med griči z zidanicami in v neposredni bližini bisera Dolenjske, gradu Otočec, ustvarijo domač ambient, ki nas že ob prihodu navda s sproščenostjo.

Kraj Šmarješke toplice je središče istoimenske občine in je zagotovo najbolj znan po termah. Vendar skozi zgodovino ni bilo vedno tako. Na tem območju naj bi ljudje prebivali že od prazgodovine, kar dokazujejo gomile, ki so jih našli ob Vinjem vrhu in blizu Bele cerkve, ki sta sicer od kraja Šmarješke toplice oddaljena slabih 10 min vožnje z avtomobilom. Vsekakor pa sta, če smo že v bližini, vredna našega obiska, saj nas v kraju Bela cerkev zares pričaka velika bela cerkev. Posvečena je Sv. Andreju, in je v resnici že druga cerkev na tem mestu. Sezidali so jo v poznobaročnem slogu na mestu, kjer je prej stala cerkev iz srednjega veka. Od tu je tudi lep pogled na reko Krko. V neposredni bližini, če se od Bele cerkve spustimo proti avtocesti, lahko poiščemo Škratovo luknjo. Vhod v rov, ki naj bi nekoč vodil pod krajem. Legenda pravi, da je v tem rovu prebival škrat, ki je dobrodušno pomagal okoliškim prebivalcem. Zato nas tudi pri ohranjenem vhodu pričaka kip škratka.

Tako prebivalci Bele cerkve in tudi vseh ostalih okoliških krajev so bili v začetku edini, ki so vedeli za termalni izvir na tem območju. Prvotno so toplice imenovali Jezerske toplice, saj so na območju, kjer se je ob izviru na močvirnati zemlji ustvarilo jezerce. Od konca 18. stoletja naprej so začeli beležiti zdravilne učinke tukajšnje termalne vode. Šele v začetku 20. stoletja so Šmarješke toplice začele dobivati današnjo podobo in pomen.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anja Kovačič, Dare Brenko, Duši Matko, Lidija Špelič, Neli Pirih.

Z menjavanjem različnih lastnikov so rasle, bile so vedno bolj urejene in so gostom lahko ponudile vedno več. Čeprav so jih v času druge svetovne vojne zasedli Italijani in jih razdejali, so po vojni doživele temeljito obnovo in razvoj. Tradicijo kot zdravstvena ustanova imajo od leta 1956, zadnje hotele pa so zgradili oz. obnovili leta 2006. V preteklih letih so zato vedno bolj priljubljene tako med bolniki, ki prihajajo na zdraviliško rehabilitacijo, kot tudi med turisti, ne samo slovenskimi, temveč tudi tujimi, ki pridejo iskati mir in počitek.               

Ker so objekti namenjeni in prilagojeni za potrebe zdraviliškega turizma, ni nobenih ovir, da toplice obiščejo tudi starejši obiskovalci. Za otroke je morda bolj atraktiven obisk v poletnih mesecih, ko se lahko v sklopu zunanjih bazenov spuščajo po toboganu in imajo več prostora za igro. Sicer se lahko v Šmarjeških toplicah kopamo v dveh notranjih bazeni in poleti tudi v treh zunanjih. Eden izmed notranjih bazenov ima tudi povezavo v zunanji bazen, kjer predvsem v hladnejših mesecih poseben čar ustvari meglica, ki se dviga iznad bazena s termalno vodo temperature 32 stopinj Celzija.

Vrelec ne predstavlja le vira tople vode, ampak dodatno blagodejno na telo vplivajo tudi ogljikov dioksid ter minerali kot so kalij, kalcij in magnezij, ki jih najdemo v termalni vodi. V sklopu zdraviliške dejavnosti se v Termah Šmarješke toplice posvečajo predvsem rehabilitaciji bolezni in okvar v srčno-žilnem sistemu, lokomotornem oz. gibalnem sistemu ter bolezni živčevja. V sklopu medicinskega wellness centra Vitarium Spa&Clinique ponujajo tudi zdravim obiskovalcem storitve, ki pozitivno vplivajo na naše telo, zdravje in počutje. Privoščimo si namreč lahko različne vrste masaž, poleg klasične masaže tudi refleksoterapijo, aromoterapijo, havajsko masažo, masažo z medom ali zelišči. Ali pa se odločimo za obisk savne, kjer imamo prav tako kar nekaj izbire. Ponudba obsega finsko, turško, rimsko savno, savno z zelišči…posebej zanimiva je savna imenovana Belokranjski hram, ki je pravzaprav finska savna z vonjem po lesu. Za ljudi s povišanim tlakom je na voljo tudi infrardeča savna. Prav vsak lahko pride na svoj račun.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tudi za potešitev lakote in žeje je dobro poskrbljeno. V poletnih mesecih ob zunanjih bazenih, ki so odprti vsak dan med 8. in 20. uro, deluje bistro Na vrtini, kjer ponujajo nekaj hitro pripravljene hrane in prigrizkov ter kaj za osvežitve. Ob notranjih bazenih, ki so odprti od 9. do 21. ure, ob petkih in sobotah pa do 23. ure, pa nam nekaj prigrizkov, slaščic in dobro kavo ponuja Aqua bar. Bar obratuje sicer le v poletnih mesecih in ima teraso, s katere se nam ponuja prelep pogled na park.

Če si želimo večdnevni oddih je najbolj priročno, če se odločimo za bivanje v enem izmed hotelov v sklopu term. Hotel Vitarium in hotel Šmarjeta se ponašata s štirimi, hotel Toplice pa s tremi zvezdicami. Prav vsi so lepo urejeni in tudi ponudba obrokov je raznovrstna, pestra in zelo dobra. Velik poudarek je na domači hrani, kar predstavlja še en razlog zakaj je vredno preizkusiti jedi v hotelski restavraciji.

Cene so v termah primerljive s cenami na podobnih destinacijah drugod, za kopanje več kot tri ure bomo odrasli odšteli 10€, otroci pa 8€. Poleg omenjene ponudbe hrane, lahko v sklopu celodnevnega kopanja naročimo tudi kosilo v hotelski restavraciji kar nas bo stalo še dodatnih 10€, za otroke pa dodatne 4€. Za namestitev v hotelu pa moramo odšteti med 60 in 90€, odvisno od tega za kateri hotel se odločimo in ali izberemo le nočitev z zajtrkom ali polpenzion.

Dodano vrednost Termam Šmarješke toplice daje tudi narava, ki jih obdaja. Kdo si ne bi želel pogleda na bukov in smrekov gozd, ki ga vsake toliko prekinejo travniki? Mnogim pogled ni dovolj, z veseljem se odpravimo na sprehod ali rekreacijo v naravo. Od potk, ki vodijo po parku v okolici term, se nadaljuje več sprehajalnih ali pohodniških poti, ki se razlikujejo po dolžini in zahtevnosti. Za popoldanski sprehod zelo primerna je pot ob potoku Toplica, ki teče od term mimo samega kraja Šmarješke toplice in gre bolj ali manj po ravnem. Kar nekaj poti pa vodi tudi po hribu jugovzhodno od term, preko katerega lahko pridemo tudi do Otočca. Ta pot je sicer nekoliko daljša in nam vzame tri ure hoje v eno smer. Lahko se odločimo tudi za pot do kraja Šmarjeta, kjer nas navduši ogled cerkve v kateri je znamenito slikarsko delo Križanje, ki je plod ustvarjalnosti italijanskega avtorja. Nordijske poti v okolici Šmarjeških toplic zares ponujajo različno dolge in različno zahtevne pohode, hkrati pa je vsaka zase nekaj posebnega in se lahko pohvali s tem ali onim, kar med potjo obiščemo in spoznamo.

Šmarješke toplice so tako kraj, kjer si lahko odpočijemo, si oddahnemo in naberemo novo energijo. Pa naj bo to v termalnih bazenih, ob masaži ali v savni, ob izvrstni kulinarični ponudbi ali pa na mirnem sprehodu v objemu dolenjskih gozdov ter ob spoznavanju čudes, ki so skrita v okolici. 

Objavi komentar

Follow us on