fbpx
Image Alt

Blog

Šmarna gora

Šmarna gora ima čudovit razgled na slovensko gorovje

Šmarna gora se nahaja na severni strani Ljubljanskega polja. Sestavljata jo dva vrhova: nekoliko višja Grmada s 676 metri in nižja Šmarna gora s 676 metri. Z vrha se lepo vidijo gore in vzpetine, kot so Triglav, Stol, Obir, Krim, Snežnik, Golo Brdo, Trdinov vrh, Rožnik, Toško Čelo, Polhograjski dolomiti in Rašica. Južno pobočje je poraščeno s hrastom in črnim gabrom. Severno pobočje pa je poraščeno z bukvami. Na pobočju Šmarne gore živi največ srnjadi. Najdemo pa tudi fazane in poljske zajce, veverice, polhe, lisice, kune, dihurje in veliko vrst ptic (največ kanj, jerebic in skobcev).

Šmarna gora ima dolgo zgodovino

Vrh je bil poseljen že v času pradavnine. Na vrhu so našli rimske zapestnice, pod zavetjem Šmarne gore pa so našli rimske grobove.

Šmarna gora je imenovana po šmarnogorski cerkvi. Cerkev, ki je na vrhu, so prvič pisno omenili leta 1324. Pred cerkvijo je tu stala Marijina kapela, to je bilo leta 1216. V času turških vpadov so cerkev obzidali in tedaj je služila kot protiturški tabor. V spomin turških vpadov se na cerkvi zvoni ob 11.30. Danes je cerkev v notranjosti drugačna. Takrat je imela dve ladji in devet oltarjev. Cerkev kakršnja je danes stoji od leta 1711.

V cerkvi je veliko slik, ki so delo slikarja Matevža Langusa.

Prvi zvon je cerkev dobila v 15. Stoletju. Leta 1873 je cerkev imela že celo štiri zvonove. Danes ima cerkev prav tako štiri zvonove, ki pa so jih postavili v 20. Stoletju.

Kaj je na vrhu Šmarne Gore?

Na vrhu Šmarne Gore je gostilna Ledinek in cerkev sv. Marije ter malo pod vrhov je zvonček sv. Antona. Na celotnem vrhu je tudi veliko klopc, ki nudijo lepe razglede in so lep prostor za počitek. V gostilni nam nudijo ričet, joto z ajdovimi žganci, zelje z ajdovimi žganci in kranjsko klobaso. Med vikendi pa nudijo še gobovo juho, govejo juho z rezanci, kuhano govedino s praženim krompirjem, svinjsko pečenko s praženim krompirjem in različne solate.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anže Buh, Franci Medved, Gordana Grobelnik, Irena Leskovar, Jana Erzar, Tjaša Albreht

Zvonček sv. Antona se imenuje po puščavniku svetem Antonu. Nekoč so zvonili za zdravje živine, danes pa zvonimo za izpolnjevanje želja. Tiste, katere pa so boleli zobje, pa so vrv vlekli z zobmi.

Na Šmarno Goro vodi veliko poti

Šmarno goro sem obiskala dvakrat in ti dve poti, po katerih sem šla, vam bom opisala. Šmarna gora ima drugače veliko izhodišč in različne dolžine poti, od 45 minut in vse do 1 ure in 45 minut. Vse poti so označene, najtežji dve poti pa sta iz Vikrč. Ena pot je celo plezalna in zavarovana z jeklenicami. 45 minut je najkrajša pot in poteka iz Šmartnega. Najdaljša pot, ki nam vzame 1 uro in 45 minut pa je iz Povodja in pa še enako dolga iz Skaručnega.

Dvakrat sem šla iz Tacna. Do njega pridemo tako, da gremo iz Celovške ceste v Ljubljani malo naprej od uvoza za gorenjsko avtocesto. Zavijemo v desno proti Tacnu. Takoj, ko v Tacnu prečimo most čez Savo parkiramo na parkirišču.

Tacen – Šmarna gora (čez Spodnjo kuhinjo) – 55 minut

Od parkirišča nas oznake usmerijo na pločnik, nato pa zavijemo desno v Thumovo ulico. Ko pridemo do križišča, nadaljujemo naravnost, po peš poti. Cesto, do katere pridemo pozneje, le prečimo in nadaljujemo po pešpoti. Na ravnici Spodnja kuhinja nadaljujemo naravnost. Ves čas sledimo oznakam za Šmarno goro in nato pridemo do kapelice. Pri kapelici nadaljujemo naravnost. Po tej pti pridemo na sedlo med Grmado in Šmarno goro. Nadaljujemo po makedamski cesti in na razcepu lahko nadaljujemo po pešpoti ali po tej cesti, ki pa nas vodi mimo zvona želja. Odločitev je naša, saj po obeh poteh pridemo na vrh Šmarne gore.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tacen – Šmarna gora (Partizanska pot) – 1 ura

Od parkirišča nas oznake usmerijo na pločnik, nato pa zavijemo desno v Thumovo ulico. Ko pridemo do križišča nadaljujemo naravnost, po peš poti. Cesto do katere pridemo pozneje le prečimo in nadaljujemo po pešpoti. Na ravnici Spodnja kuhinja nadaljujemo desno. Pridemo do kapelice, kjer nadaljujemo levo in pridemo do klopce. Nadaljujemo po pešpoti in nato kmalu prispemo na vrh Šmarne gore.

Šmarna Gora, gora, ki vabi v vseh letnih časih

Šmarno Goro lahko obiščemo v vseh letnih časih in seveda s primerno obutvijo. Gora nudi veliko športnih aktivnosti, kot so gorski tek, prosto plezanje, jadralno padalstvo, gorsko kolesarjenje in pozimi tudi sankanje in smučanje. Vsako leto se lahko udeležimo tudi organiziranega dogodka, gorskega teka na Šmarno Goro. Tek poteka vsako prvo soboto v oktobru.

Kaj si še lahko ogledamo v okolici?

Da se ne sprehodimo samo na vrh Šmarne Gore, lahko še obiščemo 676 metrov visok vrh Grmade, ki se nahaja zraven Šmarne Gore. Glavno mesto Slovenije, Ljubljana, tudi ni daleč. Tam se lahko sprehodimo ob reki Ljubljanici, gremo čez Tromostovje, si ogledamo mestno hišo, mestni trg, Kongresni trg, Urbančičevo hišo, stolnico svetega Nikolaja, Robbov vodnja in se povzpnemo na Ljubljanski grad, ki nam nudi fantastičen razgled na celotno Ljubljano.

Vstop na grad je brezplačen, odprt pa je od 9. Ure zjutraj do 8. Ure zvečer. Za notranji ogled gradu pa moramo plačati. Preko spleta dobite vstopnice s 10% popustom.

Zapeljemo se lahko tudi v živalski vrt Ljubljana. Živalksi vrt je odprt vse dni v letu, tudi med prazniki. Vstopnina za odrasle je 8 evrov in 5,50 evrov za otroke. Tudi psi lahko z nami obiščejo živalski vrt, vstopnina za njih pa znaša 2 evra. Urnik delovnega časa po mesecih najdete na njihovi spletni strani.

Šmarna Gora je lep izlet za vso družino, tudi z malimi otroci. Obiščemo jo lahko v vseh letnih časi, samo v zimi pazimo, da nam kje ne zdrsne. Pazimo na primerno obutev (pohodni čevlji), saj sem sama doživela, da je ena gospa gor šla v visokih petkah. Pred vrhom ne pozabimo zazvoniti na zvonček sv. Antona in ne pozabimo si seveda česa zaželeti. Zraven si vzamimo tudi vodo, saj do gostilne na vrhu ni vode. V Ljubljani imamo veliko hotelov, kjer lahko ostanemo več dni in si ogledamo v okolici še veliko več.

Objavi komentar

Follow us on