fbpx
Image Alt

Blog

smucisce-cerkno

Smučišče Cerkno velja za eno od bolj sodobnih slovenskih smučišč

Zimski športi s seboj vedno nosijo nek poseben čar. Sankanje v nas vzbudi tisto otroško, razigrano stran, kepanje je zabavno ne glede na starost in to, koliko igralcev je. Drsanje je nekaj nadvse romantičnega, če to počnemo v paru, ali pa zabavnega, če to počnemo s prijatelji ali družino. Smučanje je sprostitev za celotno družino, ko pridejo na vrsto skoki, je spet lepo, saj se skupaj zberejo družine in prijatelji, v Planici pa se vedno sreča koga poznanega. Še celo preprosto gomazenje po snegu je lahko prava pustolovščina in zabava.

Tisti, ki so smučarji po duši, si vedno za zimo izberejo poznano smučišče, kjer za proste dni smučajo, nekateri obiščejo kako novo smučišče, ki ga prej še niso poznali, a so jim ga znanci priporočili ali pa so o njem prebrali kaj na internetu. Izbira smučišča je seveda pomembna, a nikdar se ne moreš odločiti napačno, ko gre za smučanje. V Sloveniji je kar nekaj smučišč in vsa je vredno vsaj enkrat obiskati, če smo smučarji seveda. Eno izmed vseh teh smučišč, je tudi smučišče Cerkno.

Smučišče Cerkno je seveda neuradno ime zelo obiskanega smučišča. Njegovo polno ime se glasi Smučarski center Cerkno. Njegova lokacija je natanko na meji med Gorenjsko in Primorsko pokrajino, z obeh strani pa do njega vodijo cestne povezave. Če smo natančni, smučišče Cerkno se nahaja na Črnem vrhu, na nadmorski višini 1291 metrov. Od centra mesta Cerkno, po katerem nosi tudi ime, je smučišče oddaljeno le za dobrih 10 kilometrov, organizirani pa so tudi avtobusni prevozi do samega smučišča. Lahko rečemo, da za primorski konec smučišče ni pretirano oddaljeno, saj ga od Kopra loči le 140 kilometrov, od Nove Gorice pa pol manj. Smučišče Cerkno in Ljubljana sta oddaljena le 55 kilometrov, kar pomeni, da nas le slaba ura vožnje iz prestolnice loči od brezskrbnega smučanja na belih strminah.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Kastelic, Darja Kraševec, Janin Dolenc, Tina Stegne.

Smučišče Cerkno se razteza na približno 70 hektarjih, kateri se nahajajo med 800 in 1300 metrov nadmorske višine. Naprave na smučišču samem so relativno nove, zato smučišče Cerkno velja za eno izmed najbolj modernih smučišč v Sloveniji. Poleg različnih vlečnic in sedežnic ima urejeno tudi umetno zasneževanje, za tiste najbolj lačne in žejne je poskrbljeno tik ob zgornji postaji šestsedežnice, ki se imenuje Počivalo. Tu namreč najdemo restavracijo, kjer se lahko okrepčamo.

Smučišče Cerkno je svoja vrata odprlo leta 1984, takrat je imelo le dve sidrni žičnici, danes pa se lahko ponaša s kar sedmimi različnimi vlečnicami oziroma žičnicami. Smučišče ima dve štirisedežnici, ki se imenujeta Brdo in Davča, ima pa dve šestsedežnici, ki se imenujeta Počivalo, ki sem ga že prej omenila, in pa Lom. Potem je tu še Grič, dvosedežnica in pa vlečnica Dolina. Zadnja je sidrna vlečnica, ki se imenuje Lom. Naprave obratujejo nekje med deveto uro zjutraj in končajo z obratovanjem ob petnajstih, nekatere pa tudi ob šestnajstih popoldan. Navadno smučišče obratuje nekje od konca novembra pa vse do konec meseca marca.

Vseh teh sedem sedežnic vodi do devetih različnih prog. Dve sta zelo lahki in sta priporočljivi za začetnike, nekaj jih je lahkih, najde pa se tudi nekaj težkih oziroma srednje težkih, ki so že bolj primerne za tiste, ki smučajo kar nekaj časa in jih ni strah hitrosti. Zelo lahki progi se imenujeta Grič 1 in Dolina 2. Grič je dolg 925 metrov, višinske razlike pa je za dobrih sto metrov. Dolina je nekoliko krajša, saj njena dolžina znaša le dobrih 300 metrov, spustimo pa se za 70 metrov nadmorske višine. Lahke proge so tri. Imenujejo se Lom 4, Počivalo 5 in Brdo 6, od teh treh je najkrajši Lom, najdaljše pa je Počivalo. Srednje težki sta dve progi, to sta Brdo 7 in pa Davča-Lom 9, kateri se spustita za približno enako nadmorske višine. Težki pa sta prav tako dve. Gre za Lom 3 in Gozd-Davča 8, ki sta presenetljivo kratki, njuna dolžina znaša 722 in 559 metrov, a zaradi tega ni tu nič manj užitka, saj sta namenjeni že tistim bolj izkušenim smučarjem, ki jih hitrost prav gotovo ne sme prestrašiti.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za vozovnico na smučišču bo treba odraslim odšteti dnevno okrog 30 €, mladini in seniorjem okrog 25 € in otrokom le okrog 20 €, za jutranjo vozovnico je cenik nekoliko ugodnejši, vendar se bolj splača vzeti dnevno vozovnico in pojesti kaj malega v okrepčevalnici na stezi. Prav tako lahko kupimo vozovnico za 3 ali 5 ali pa 7 dni, mogoče pa je kupiti tudi sezonsko vozovnico, katere cene se za odrasle gibajo okrog 400 €, za otroke in ostale pa le okrog 300 €.

Tudi poleti gremo lahko na smučišče, vendar le na sprehod, kar zna biti po svoje tudi zanimivo. Poleg tega si lahko poleti ogledamo še katero izmed znamenitosti v bližini. Bolnica Franja je na primer znamenitost, ki si jo je pozimi nekoliko težje ogledati kot pa poleti. Seveda je treba tudi tu plačati vstopnino, saj dandanes ni nič zastonj, vendar je tu manj stroškov kot pa na smučišču.

Če se odločimo, da bomo počitnice preživeli v Cerknem, ne glede na letni čas, lahko rezerviramo sobo v hotelu Cerkno, ki je tod najbolj znan. Poleg povezave s Smučiščem ima tudi prenovljen bazen. Ponujajo različne pakete za različne skupine ljudi, zato si je dobro na njihovi spletni strani pogledati katero izmed njihovih ponudb, kaj rezervirati in se nato podati na pravo dogodivščino, ki je prav gotovo toliko bolj magična pozimi, ko sneg doda svoje čare.

Vsaka skrb je tu odveč. Smučišče Cerkno namreč poskrbi tudi za najmlajše z različnimi aktivnostmi v sklopu vrtca na snegu, prav tako pa si lahko potrebno opremo sposodimo pri njih. Vozovnico si lahko priskrbimo tudi preko spleta, kar je še ena prednost tega smučišča. Tudi sam dostop do smučišča ni problematičen, je pa nekoliko večji izziv najti parkirno mesto, če se tja podamo z osebnim avtomobilom. Seveda je vse lažje z nekaj malega dobre volje in z nasmehom. Smučišče Cerkno je kar precej obiskano, zato ni presenečenje, da je pomanjkanje glede parkirišč, je pa zato toliko lažje, če avtomobil parkiramo v mestu Cerkno in se do smučišča podamo ali z avtobusom ali pa kar peš, kar sicer je res zalogaj, a za vse močne po duši, to ne bi smel biti noben problem.

Objavi komentar

Follow us on