fbpx
Image Alt

Blog

snezna-jama

Snežna jama je turistična znamenitost na jugozahodnem pobočju Raduhe

Snežna jama se nahaja na jugozahodnem pobočju Raduhe in na nadmorski višini 1556 metrov. Spada pa med najvišje ležeče jame. Je urejena za obisk in pa je dolga 1062, od te dolžine pa si mi lahko ogledamo 630 metrov.

Zgodovina

Jamo so odkrili pastirji, uradno pa so jamo registrirali in omenjena leta 1939. Vhod v Snežno jamo pa so odkrili 1981, le 9 let pozneje pa so jamo odprli za javnost. Zgodovinarji so ocenili, da je Snežna jama stara med 10 in 12 milijonov let.

Ogled jame

Ogled Snežne jame se začne po lestvi. V jami bomo lahko videli veliko različnih sigastih tvorb. Za ogled jame je seveda potrebno plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 12 EUR in pa za otroke in študente, vstopnina znaša 7 EUR. Vstopnice moramo kupiti vsaj 15 minut pred želeno uro ogleda.

Ker pa je temperatura v jami med 0°C do 4 °C, se seveda temu primerno oblecite. Ogled traja nekje 2 uri, včasih tudi malo manj. Seveda ne pozabite tudi na primerno obutev, ter pa imejte s sabo tudi rokavice, za tisto začetno lestev, po kateri boste začeli ogled Snežne jame. S sabo lahko vzamete tudi svetilke, čeprav jih vam posodijo tudi oni. Svetilko potrebujete ker je osvetljen samo prvi del jame, potem pa več ne.

Jamo je možno obiskati med junijem in koncem septembra. Snežna jama je odprta med vikendi in med prazniki. Včasih pa je jamo, ko je lepo vreme možno obiskati tudi maja ali oktobra.

Snežna jama

Snežna jama kako do nje?

Ko ste v Mozirju, morate na drugem krožišču zaviti za Logarsko dolino. Ko prispete do naselja Struga, pa morate tam zaviti desno, za smer Koča na Loki in Snežna jama. Vse povsod vas bodo nato lepo usmerili smerokazi. Najprej pa gre cesta po asfaltu, potem pa tudi po makadamu. Peljete se lahko vse do parkirišča pri jami ali pa parkirate že pri Koči na Loki, in od tu greste do parkirišča pri Snežni jami peš, nekje 30 minut hoje. Izberite sami kje hočete parkirati, oziroma če hočete pešačiti 30 minut.

Snežna jama- Velika Raduha: 1 ura in 45 minut

Do izhodišča pridemo, tako kot sem zgoraj napisala dostop do Snežne jame.

Od tukaj pa nato nadaljujemo v smer Snežna jama. Nekje v 10 minutah hoje pa pridemo do že velikokrat omenjene Snežne jame. Od jame pa gremo desno, za smer Raduha. Potem pa pridemo na kolovoz, po katerem moramo nadaljevati našo pot. Ta kolovoz nato pripelje do planine Arta. Na planini je ena majhna pastirska koča, ob njej pa so smerokazi. Tukaj nadaljujemo levo. Najprej je pot malo slabše vidna, nato pa je dobro vidna. Višje nas pot tudi popelje v gozd in še kasneje na greben Raduhe. Pot potem poteka po grebenu in postaja vse bolj razgledna. Nekje 1 uro in 45 minut od izhodišča pa potem le prispemo na vrh Velike Raduhe. Pot je lahka in pa označena. Višinska razlika med potjo je 562 metrov. Pot lahko prehodimo v vseh letnih časih, le da je pozimi priporočena oprema cepin in dereze.

Snežna jama

Planina Arta

Do te planine je 15 minut hoje, od parkirišča pri Snežni jami, torej samo 5 minut od same Snežne jame. Nahaja se na nadmorski višini 1564 metrov. Od planine se ob lepem vremenu vidijo tudi najvišje gore Kamniško savinjskih Alp.

Velika Raduha

Je gora, ki se nahaja v Kamniško Savinjskih alpah. Visoka je 2062 metrov. Jugovzhodno pobočje Raduhe je pokrito s travo ter rušjem, na zahodnem delu najdemo Snežno jamo, je pa zahodna stran Raduhe drugače skalnata. Prav tako je skalnata tudi severna stran Raduhe. Na Raduho, pa iz prej  omenjenega izhodišča lahko pridemo tudi iz izhodišč, ki se imenujejo Planina Loka (1 uro in 45 minut), Bukovnik (2 uri in 10 minut ali pot, ki je dolga 2 uri in 25 minut), Luče (4 ure in 30 minut), Radušnik (2 uri in 45 minut), Rogovilec (od tukaj sta dve pot in obe trajata 4 ure in 30 minut), Planina Vodol (2 uri in 30 minut), Planina Kosmačeve Rastke (2 uri in 45 minut) in pa zadnje izhodišče se imenuje Bistra (4 ure in 45 minut). Večina poti je lahkih, najdejo pa se tudi zahtevne. So pa vse poti označene.

Mozirski gaj

Ker pa se do Snežne jame peljete mimo Mozirja, pa se lahko ustavite še v Mozirskem gaju, ki ga je najbolje obiskati spomladi, ko vse lepo cveti. Park ima 7 hektarjev. Park pa je odprt od aprila do oktobra. Vstopnina za odrasle je 6 EUR, za študente ter dijake 5 EUR, za šolo obvezne otroke znaša vstopnina 3 EUR in pa za predšolske otroke morate plačati 2 EUR. Kupimo lahko tudi letno karto, ki pa stane 30 EUR in kupite lahko tudi družinsko vstopnico, ki pa stane 15 EUR.

Snežna jama

Park pa je prečudovit za obiskat tudi med 1. decembrom in med 6. januarjem, ko park okrasijo z lučkami. Možen je pa tudi skupinski ogled parka in pa ponujajo tudi vodene izlete po Mozirskem gaju. S sabo lahko v park vzamete tudi svoje štirinožne prijatelje, če jih imate.

Ogled oziroma obisk Snežne jame vam priporočam. Če hočete lahko greste in osvojite tudi Veliko Raduho. Snežna jama oziroma njena notranjost vas bo zagotovo očarala s svojo lepoto. V notranjosti je dovoljeno uporabljati fotoaparat, ampak brez stativa. S sabo lahko vzamete tudi otroke, ampak če so le sposobni plezati sami po lestvi, tisti ki je čisto na začetku. Če vse povsod s sabo vzamete tudi hišne ljubljenčke, in ker v jami niso dovoljeni, jih lahko pustite na prodajnem mestu vstopnic. Tukaj pa lahko pustite tudi, če s sabo v jamo nočete vzeti nahrbtnika, če ga imate s sabo. Uživajte v ogledu Snežne jame in naj vam ta dan ostane še dolgo v spominu.

Foto: Franja Ferk.

Objavi komentar

Follow us on