fbpx
Image Alt

Blog

trbojsko-jezero

Trbojsko jezero najbolj znano po supanju

Imate radi naravo ter skrite kotičke v naravi. Včasih iščemo nekaj v naravi, kjer se lahko sprostimo ali odpočijemo od napornega dne. Seveda za nekaj takega je narava res najlepša. Najlepše je nekje, kjer ni polno ljudi, nekje bolj na samem, da se lahko usedemo in opazujemo naravo, ptičke, nebo še posebej pa je lepo nekje ob vodi. Pomiri nas lahko kak potoček ali reka, še lepše pa je nekje ob kakem jezeru. In kje bi lahko našli mir, da res ni ogromno obiskovalcev. Večinoma gre na Bohinjsko jezero ali Blejsko jezero, ampak tam je vedno polno turistov pa težko najdeš mir in tišino. Pa veste, da imamo v naši prelepi Sloveniji 321 jezer. Ja res je, smo polni jezer ampak jih ne poznamo, ker vedno obiskujemo ena in ista. Vedno si mislimo, da je užitek ob jezeru, da ga lahko celega prehodimo. Ampak vedno ni to obisk kakega jezera.

Obstaja tudi čudovito jezero v Sloveniji, kjer bomo tudi se lahko sprostili, odpočili in uživali v naravi. Eno tako jezero je Trbojsko jezero v bližini Kranja. Prebivalci tam okoli ga sigurno dobro poznajo, ampak drugi pa mogoče prvič slišite za njega. Bolj natančno med Medvodami in Kranjem v naselju Trboje se nahaja Trbojsko jezero. Ne to jezero ni ena mlaka ali ribnik je veliko kar 100 ha in ima globino tudi po 17 metrov. Ker je kar veliko spada med 10 največjih jezer v Sloveniji. Ko boste enkrat obiskali to prelepo jezero, se boste sigurno še kdaj obiskali, ker tukaj res najdete svoj mir in poleg tega boste uživali v naravi, daleč od mestnega vrveža. Če ste doma nekje v Ljubljani, res nimate daleč do Trbojskega jezera, oddaljeni ste samo 25 kilometrov.

Trbojsko jezero

Trbojsko jezero je umetno jezero, nastalo je z zajezitvijo za hidroelektrarno Mavčiče. Nekje leta 1986 je nastalo Trbojsko jezero, takrat so zajezili reko Savo. Nekateri romantiki so Trbojsko jezero poimenovali tudi v Žagarjevo solzo. Tukaj je nekoč tudi bila soteska Zarica, ampak jo je voda potopila. Na Trbojskem jezeru živi ter gnezdi okrog 140 ptic različnih vrst. Edino tukaj najdemo gnezdit velikega žagarja. Nekatere ptice tu non stop gnezdijo in živijo, nekatere pridejo samo čez zimo, ene pa so tukaj samo poleti. Najdete pa lahko tudi vodomec, ki je tudi redka ptica in je turkizno modre barve.  Zato še je posebej zanimivo uživat ob Trbojskem jezeru ter občudovat ptice. Okoli samega jezera ni poti, da bi se lahko sprehodili in ga v celoti obhodili. Zato pa se najdejo kotički, kjer se lahko usedete ob jezeru ter uživate. Se pa lahko v poletnih mesecih podate na sup, ter uživate na jezeru. Ne se bat če se boste malo skopali, voda je prav osvežilna. Ker je ob obali Trbojskega jezera čolnarna, si lahko tudi tukaj izposodite tudi čoln in se z veslami podate po celem jezeru. Raziščete lahko celotno obalo v čolnu ter zaveslate do soteske Zarica. Če imate radi ribe in ste navdušen ribič, lahko v eni od brunaric ali pa v čolnarni kupite dovolilnico za ribolov ter lovite ribe. V Čolnarni Trboje ob Trbojskem jezeru pa ne izposojajo samo čolno, tukaj je kar precej dobra kaverna z najboljšimi sladkimi dobrotami. Na njeni terasi boste imeli najlepši razgled na celotno jezero.

Trbojsko jezero

Čolnarna Trboje ob Trbojskem jezeru

Že od leta 2004 je kavarna Čolnarna Trboje zelo znana, ker nudijo najbolj okusne različne domače sladice iz jagod, ter domače torte. To čudovito ponudbo vam ponujajo od aprila pa vse do konca oktobra. Ampak ne se vstrašit pozimi ni zaprto in boste tudi lahko se posladkali. Pozimi se lahko pogrejete z vročimi čokoladami ter zelo obogatene ponudbo vročih sadežev. Seveda poleti pa nudijo mrzle osvežilne pijače. Tudi ljubitelji kav ste tukaj dobrodošli saj nudijo kar nekaj raznolikih kav. Tako da tukaj na terasi na Trbojskem jezeru boste kar uživali in pozabili na kakršne koli težave, ki vas mučijo. In kaj še vam ponudijo v Čolnarni Trboje, poleg sladic, kav še dobite sokove, ki so naravni, različne čaje, vse vrste brezalkoholnih pijač. Seveda tudi alkohol dobite, kot so vina, piva ter žgane pijače. Kavarna ob Trbojskem jezeru se odpre od ponedeljka do petka od 12 ure pa do 23 ure, med vikendoma pa se odpre že ob 10 uri in vse do polnoči. Vseeno ali je poletje ali zima lahko tukaj uživate ter se posladkate ob različnih sladicah.

Trbojsko jezero

Trbojsko jezero kako do njega?

Ko se peljete po avtocesti proti Kranju, greste za izvoz Brnik ter se peljete proti Kranju. Pred Šenčurjem v križišču se lahko držite za Voklo in nato opazite table za Trbojsko jezero ter samo sledite tablam.

Veliki žagar

Veliki žagar je raca, ki ima zeleno črno glavo in trup ima večinoma bele barve. Svojo ime je dobil po žagastem kljunu, ki je zelo tanek. Lovi pa manjše ribe ter živali v vodi. Samica gnezdi v razpokah sten strmih peščenjakov nad strugo. Mladički takoj, ko se zvalijo skočijo v vodo in nato nekje en mesec plavajo z mamo ali pa jih nosi na svojem hrbtu.

Ampak to še ni vse kar lahko doživite pri Trbojskem jezeru. Odkrili so tudi zdravilne energijske točke. Postavili so štiri točke, kjer so tudi postavili table, na njih pa piše za kaj je katera točka namenjena za kakšno zdravljenje in kako dolgo se naj tam zadržite. Na prvi energijski točki je primerno se zadržati vsaj pet minut. Predstavljala pa naj bi brezpogojno ljubezen. Tukaj se lahko osvobodite starih zamer, ter odpustite vsem tistim, ki so vas nekoč prizadeli.

Tukaj se boste očistili negativnih čustev, kot so žalost, strah, jezo, dvom, krivdo, sovraštvo. Energija vam bo pozdravila tudi vsa prebavila, imunski sistem, alergij, astmo, trebušno slinavko. Na drugi točki se je dobro zadržati vsaj 10 minut, predstavlja pa osredotočeno namero. Tukaj vam očiščuje glasilke in grlo, ter vam pozdravi tudi ščitnico. Tudi na tretji točki se je dobro zadržat vsaj 10 minut, predstavlja pa rahločutnost. Četrta točka predstavlja moč in se zadržite na njej vsaj 10 minut. Tukaj vam bo energija predrla v sklepe in kosti, revmatizem, okvare na hrbtenici bolečine v sklepih. Probajte vse energijske točke in vas bodo mogoče pozdravile.

Ne potrebujete se podat na bled ali Bohinj, podate se lahko tudi na malo manj znano Trbojsko jezero. Uživali boste v čudoviti naravi med pticami, posladkali se s sladicami ter se pozdravili z energijskimi točkami.

Foto: Mira Bratun, Sarah Jackson, Jelka Bajželj.

Objavi komentar

Follow us on