fbpx
Image Alt

Blog

Tamar

Tamar je ledeniška dolina v Triglavskem narodnem parku

Mislim, da smo vsi že slišali za Planico. Kako ne bi, tam je naša največja velikanka, mislim smučarska skakalnica.  In vsako leto se tam dogaja svetovno prvenstvo v smučarskih skokih. In ne daleč od Planice se skriva zelo lepa, mislim da najlepša Dolina Tamar.

Sama dolina Tamar je ledeniška dolina, ki leži v Julijskih Alpah, v Triglavskem narodnem parku. Leži na višini 1108 metrih v severozahodnem delu Slovenije. V dolini Tamar je tudi planinski dom, ki se imenuje Dom v Tamarju. Dolino na vse strani obdajajo visoke gore, najlepši in najmogoči pa je naš Jalovec, ki je težko dostopen navadnim planincem. Lepo se vidijo Ponce, greben Mojstrovk, Jalovška škrbina in Goličica. Dom v Tamarju stoji na veliki jasi v dolini Tamar, vse okoli pa ga obdaja gozd. Malo pred domom je tudi kapelica, na kapelici pa je spominska plošča, kjer so napisani umrli planinci v gorah.

Do doline Tamar ne moremo priti z avtom, lahko pa pridemo sem s kolesom, saj je zelo zanimiva kolesarska pot, najlepše pa se je sprehodit kar peš z družino. Ker sta dve poti, se da po eni poti v Tamar priti tudi z otroškimi vozički. Druga pot pa je peš pot, ki je bolj prijetna, saj nas med potjo spremljajo zanimivi pogledi na določene gore.

Ja sedaj se eni vprašate kako naj do sem pridemo. Kot sem že omenila Planico. Mislim, da jo večino že pozna. Iz Kranjske gore se peljite proti Ratečam in videli boste table za Planico. Peljite se vse do skakalnic, tam je veliko parkirišče. Je pa treba plačat parkirnino za naš avtomobil. Do doline Tamar imate dobro uro prijetne hoje. Pot poteka večinoma po ravnem, ni naporna zato je res primerna za vse starosti.

Ne se podati na pot v natikačih ali sandalih. Priporočam vam dobro obutev, ker v okolici doma si lahko še kaj ogledate. Od skakalnic se kar odpravite naprej po cesti mimo informacijskih tabel. Če niste s kolesom in nimate otroškega vozička, vam priporočam peš pot. Drugače pa se držite ceste, ker z vozičkom po peš poti ne bo šlo. Peš pot je zelo prijetna, večinoma poteka po gozdi, srečevali pa boste razgledne točke na naše visoke gore. Pot ni dolga nekje 3,5 kilometre boste prehodili v eni uri.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksandra Jereb, Ana Poznič, Janez Švab, Mojca Švab, Monika Šlibar, Nina Poznič, Nata-ša, Nives Bergant, Vida Marolt, Zala Klinar

Takoj, ko pridete v dolino Tamar boste zagledali prečudovito kapelico. Napotite se kar do nje in si jo ogledajte. Tukaj je tudi vsako nedeljo ob 15 uri v juliju in avgusti sveta maša. Pred sabo imate velik travnik in vidite že tudi planinski Dom v Tamarju. Lahko greste direkt k domu ali pa si greste ogledat izvir Nadiže, zato sem vam tudi rekla imejte dobro obutev. Opazili boste table za izvir, tako da se kar držite oznak. Tudi vidi se lepo potoček visoko in tudi majhen slap. Gor do izvira Nadiže je lepo speljana pot ob potoku. Pod izvirom je majhen okrog 10 meterski slap. Iz skalne stene izvira Nadiža, je pa na ogled kot majhno jezero. Od tu zgoraj pa je tudi čudovit razgled v dolino Tamar. Ko se vzpenjate do izvira bodite pazljivi, ker ponekod je kar spolzko.

Iz doline Tamar , kot sem že omenila vodi kar nekaj poti na visoke vrhove. Na najlepšo vsaj meni, to je naš Jalovec pot poteka kar 6 ur, je pa pot zahtevna in res za izkušene planince, tukaj se da tudi priti na Mangart, kar 8 ur je treba prehodit do vrha, Srednjo Ponco 3 ure, Visoko Ponco nekje 4 ure, zelo lepa in lahka pot je na slemenovo šico, za to pot boste potrebovali malo več kot 2 ur. Slemenova špica pa je res primerna za vse starosti, zgoraj pa ste deležni čudovitih pogledov.

Slabih 15 minut od doma, pot je lepo označena pa se nahaja en čudovit slap, slap Črne vode. Tudi ta slap je res vreden ogleda, če se že enkrat nahajate v dolini Tamar. Ime naj bi dobil po črnikasti steni. Sam slap je visok nekje 70 metrov, in tudi je zelo zanimiv, ker takoj tudi ponikne. Do slapa se lahko kar sprehodite, tako da boste tudi čutili njegovo pršenje. Tu si kar oglejte prekrasno okolico, ter lepo se vidi tudi Jalovec.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Planinski dom Tamar

Dom v Tamarju je odprt čez celo leto, tudi pozimi, ker pozimi je do sem speljana tudi tekaška steza. Dom leži na višini 1108 metrih v prelepi dolini Tamar. Okoli je tudi prekrasna travnata jasa, pravi užitek za sprostitev. Prva koča oziroma dom je tukaj že bil leta 1899, zgradil je župnik iz Rateč Josip Lavtižar. Ampak hitro se je dom porušil saj ga je plaz popolnoma uničil leta 1903/1904. Ampak so se potrudili in kočo nazaj sezidali. Od leta 1936 in do leta 1984 so jo kar večkrat morali obnavljati, da je sedaj dom urejen za planince. V domu sta dva gostinska prostora, znotraj imajo 67 sedežev, jih pa imajo tudi zunaj okrog 50 sedežev. V 12 sobah imajo 31 postelj, imajo pa tudi skupna ležišča, dve skupni ležišči s 20 ležišči, imajo umivalnico s toplo in mrzlo vodo ter tudi wc. Imajo tudi tekočo vodo, prostore ogrevajo s pečjo na drva, tudi elektriko ima dom. Tudi malo pred domom je korito in pitna voda, za pohodnike, da si natočijo mrzlo vodo. Če bi radi tukaj prespali si kar rezervirajte posteljo, posebaj če ste namenjeni na kakšno daljšo turo v visokogorje. Imajo tudi dobro hrano, tako da tukaj ne boste ostali lačni in ne žejni.

Iz prelepe doline Tamar se morate vrnit nazaj do Planice. Kar ustavite se tukaj in si oglejte naše skakalnice, ter našo najvišjo velikanko. Lahko se peš podate na velikanko, lahko pa se tudi spustite iz nje po zipline. To je res za adrenalinske ljudi, ker res občutite kako naši letalci letijo po zraku. Lahko si tudi rezervirate vodeni izlet po Planici. Aktivnosti tukaj ne manjka, ne more vam biti dolgčas, saj narava je tukaj lepa, krasna tako da tukaj le uživajte dokler se da.

Če ste se odločili, da ste sem prišli na počitnice, apartmajev, sob in hotelov je v bližini polno. Za vsakega se bo nekaj našlo. Splača se vam tukaj preživet počitnice v tem delu Slovenije, tudi hrane je polno v restavracijah.

Če se boste potikali po Kranjski gori in v njeni okolici, se kar zapeljite proti Planici. Ker uro od Planice vas čaka prekrasna dolina Tamar. Skriva se v res čudoviti dolini vredno ogleda. Tukaj si res človek naužije lepot, svežega zraka ter nabere moči. Tukaj res lahko najdete svoj mir za dušo in telo.

Objavi komentar

Follow us on