fbpx
Image Alt

Blog

Valvasorjev dom

Valvasorjev dom univerzalec v Karavankah

V poplavah številnih prijetnih vrhov in planinskih domov, je Valvasorjev dom morda najbolj univerzalen. Dostopen je v vseh letnih časih, nanj se lahko povzpnemo peš, z avtom, kolesom, lahko ga izberemo za končno postojanko, povezovalni dom, lahko je le začetek naše poti, skratka Valvasororjev dom privabi vse goste, ne glede na to, koliko so zahtevni.

Na Gorenjskem oziroma na pobočju Karavank je veliko priljubljenih gorskih točk, zato je še toliko težje najti eno, ki bi še posebej izstopala. Valvasorjev dom morda na prvi pogled ni videti nič posebnega in v konkurenci doma na Robleku, Zelenice, Golice in še številnih drugih, marsikateremu ne pomeni prav nič. Vendar ko spoznaš njegove zmožnosti in ugotoviš prednosti, ki jih ponuja, se kmalu zaveš, da je ta dom nad Žirovnico nekaj prav posebnega. Njegova univerzalnost je vsesplošna in lahko jo izkoristiš na vse mogoče načine. Dom je namreč priljubljen tako za tiste, ki se v hribe odpravijo s kolesom, kot za tiste, ki se na dnevni ravni povzpenjajo na določeno ne preveč zahtevno planino. V njem se ustavijo najbolj zagriženi pohodniki, ki svojo pot pogumno nadaljujejo proti visokogorju (iz Valvasorjevega doma vodi najbolj obhojena pot na Stol). Dom je lahko odlična ideja tudi za praznovanje rojstnih dnevov in drugih zabav, saj se v neokrnjeno naravo lahko pripelješ z avtom, tako da je dostopen tudi tistim, ki se žal nanj ne morejo povzpeti peš.

Posebnost vzpona do Valvasorjevega doma je že njegov začetek, saj ne smemo izpustiti trenutkov še pred začetkom naše poti in postati na prekrasno urejenim parkirišču ob umetnem akumulacijskem jezeru Završnica v Završnici nad Žirovnico. Po sprostitvi v parku se po asfaltni cesti vrnemo nekaj metrov nazaj, kjer se makadamska cesta odcepi proti Valvasorjevemu domu pod Stolom. Začetek vzpona tako začnemo na cesti, ki je prevozna tudi z avtomobilom ali pa hodimo po travniku ob njem. Po nekaj sto metrih se pešpot odcepi na levo, kamor zavijemo tudi mi. Seveda je pot moč nadaljevati tudi po cesti, vendar je za hojo veliko bolj prijetna označena pešpot. Pešpot večino časa poteka po široki in dobro urejeni kamniti poti in je ves čas dobro označena, da se ne moremo izgubiti. Ves del poti poteka v senci, zato je vzpon zelo priljubljen tudi v poletnih mesecih, ko iščemo pobeg od vročine. Pot se proti koncu poti iz makadamske spremeni v običajno gozdno pot s koreninami, listjem in iglicami. Po približno uri hoje se pešpot priključi cesti oziroma parkirišču pod Valvasorjevim domom. Sam dom se nahaja na gozdni jasi in ker je obdan z gozdom, je razgled na kranjsko polje in Julijce malo omejen. Njegovo lepoto je tako treba začutiti v lepi naravi in prijetnem gorskem zraku. Za tiste, ki so se podali do Valvasorjevega doma, se pot tukaj konča. Poskusite lahko okusne domače jedi in se nadgradite z domačimi sladicami ali pa poskusite domaže žganje. Za tiste bolj vztrajne, pa se je od tu moč podati na najvišji vrh Karavank –  Stol; markirane poti pa nas vodijo do še dveh zelo priljubljenih planinskih postojank in sicer Robleka in Zelenice. Zelo zanimiva in priljubljena je še pot do Vajneža, še enega dvatisočaka v bližini.  

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Jani Kolman, Marjana Dobravc, Primož Lukman, Tina Stegne.

Kot rečeno, je zaradi gozdne poti izlet na Valvasorjev dom zelo primeren tudi v poletnih mesecih, saj košate krošnje zadržijo žgoče sonce in so temperature za hojo dokaj prijetne. Vrhunec sezone je tako na tem vrhu sigurno poleti, vendar je veliko ljudi tudi takšnih, ki se vsakodnevno povznejo nanj. Za njih je na vrhu lepo vsak dan v letu, pravijo. Prava posebnost doma na Valvasorju pa je v zimskem času, ko ob primernih vremenskih razmerah in dovoljšnih snežnih padavinah cesto spremenijo v sankaško stezo. Prav zaradi te dejavnosti je dom v popoldanskem času odprt vsak dan tudi pozimi. Poleg sankačev pozimi, je cesta zelo priljubljena za kolesarje v poletnem času. Ob trendu, ki ga je moč zaznati zadnja leta v Sloveniji in povečanem številu kolesarjev v hribih, je Valvasor eden najbolj priljubljenih krajev. Prav zaradi široke lepo urejene ceste, ki kolesarjem omogoča dostop in lepo urejenih gozdnih poti, po katerih se kolesarji radi spuščajo v dolino brez kakršnihkoli skrbi. Za marsikoga, ki je ljubitelj visokogorja, je Valvasorjev dom le začetna in končna postaja njegove poti, ker se do sem pripelje z avtom. Tudi za tovrstno skupino ljudi, ki se prek Valvasorjevega doma povzpenjajo še naprej,  je zelo lepo poskrbljeno, saj je cesta do doma redno oskrbovana, ob domu pa je dokaj veliko parkirišče, kjer lahko pustite svoj avtomobil in se odpravite na Stol ali kakšno drugo okoliško goro. Dom je ogromen in nudi kar sedeminštirideset ležišč, zato se tukaj zbira tudi veliko skupin. Valvasorjev dom pod Stolom je tako velikokrat postojanka organiziranih gorniških skupin, ki osvajajo slovenske vrhove in prenočujejo v planinskih hišah. Zaradi svoje kapacitete in lokacije, Valvasorjev dom tako čez leto gosti več večjih skupin; omogočeno pa je prenočiti tudi vsakemu posamezniku.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Valvasorjev dom pod Stolom morda ni eden tistih klasičnih priljubljenih domov, kamor bi se odpravili zaradi čudovitega razgleda v dolino, ampak je dom s povsem drugačnim značajem. Zaradi svoje čudovite lege v osrčju Karavank, odlično urejene poti in dostopnosti preko celega leta, je zelo priljubljen kraj, ki vsakemu, ki se povzpne nanj, omogoči čudovit oddih v naravi. Vsakdo, ki se povzpne do doma, se dobro počuti; in čeprav vzpon ni tako zahteven, je vseeno pot dovolj dolga, da se dodobra preznojiš, ob tem pa se zaužiješ čudovitega gorskega zraka. Ob morda bolj priljubljenih sosednih vrhovih, je za planinca tudi zelo dobrodošlo, da hodi povsem v miru in se v domu spočije v tišini in zvokih narave. Nemalokrat pa se zgodi, da lastniki doma priredijo zabavo tudi na tem prizorišču, takrat pa je število obiskovalcev močno povečano, saj se na vrhu lahko razvije prava veselica. Prava posebnost, po kateri dom slovi, pa je sankanje v zimskem času. Progo po cesti lastnik koče uredi vsak dan, za varnost in odlično vzdušje pa je poskrbljeno z baklami, ki pomagajo pri zaznavanju poti v večernih ali nočnih urah. Valvasorjev dom je tako pripravljen na vsakogar v vseh letnih časih, ob vsakem vremenu in vsak dan v letu.

Objavi komentar

Follow us on