fbpx
Image Alt

Blog

visevnik

Viševnik, lahko dostopen dvatisočak v Julijskih Alpah

Viševnik je ena od lažje dostopnih gora v Julijski Alpah. Je dvatisočak, ki je visok 2050 metrov in je zelo obiskana gora, saj jo po najhitrejši in najlažji poti prehodimo samo v 2 urah. Na vrhu Viševnika je tudi žig, za tiste, ki jih zbirate, med drugim so jih zelo veseli tudi otroci. Tudi otroci lahko vrh osvojijo brez problema. Čeprav je dvatisočak, ni plezanja in ni nevarnosti. Od spomladi pa do jeseni je Viševnik najbolj obiskana gora, hitro smo na vrhu in tudi zgoraj so čudoviti razgledi. Najbolj popularna in najbolj obiskana pot je iz Rudnega polja. Na goro vodi veliko število označenih pot, čeprav jih je nekaj tudi neoznačenih. Planinci oziroma pohodniki, ki so že izkušeni, lahko hodijo po neoznačenih poteh. Za nas, ki pa se prvič nahajamo v teh krajih in v tem območju pa je dobro, da se držimo označenih poti, tako bomo res vedno prišli na naš cilj.

Viševnik je travnaten greben, ki deli na eni strani Pokljuško planoto, na drugi strani pa dolino Krme. Viševnik je tudi zelo obiskan pozimi, saj ga takrat obiskujejo turni smučarji, srečamo pa tudi veliko pohodnikov, ki imajo malo več znanja in izkušenj pozimi po snegu z derezami in cepini.

Malo pod Viševnikom je tudi smučišče, kar ga zelo rade obiskujejo družine z otroci. Tudi na Viševnik lahko naredimo eno lepo krožno pot, nekateri rečejo klobaso. Tako smo pred leti tudi mi naredili in bili nad potjo ter razgledi zelo navdušeni. Še to moram povedati, da v jeseni ko začnejo rumenet macesni, je Viševnik še posebno obiskan, saj je tukaj precej macesnov.

Opisala vam bom lahko, krožno pot iz Rudnega polja, ki jo lahko naredite sami, lahko pa gredo z vami otroci, da se naužijejo planinskega zraka ter njenih lepot.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Irena Leskovar, Barbara Tolar, Maja Tušek, Petra Avbelj, Rok Vovk, Simona Štravs, Tihana Šimić

Izhodišče

Rudno polje (čez Kačji rob); najprej se zapeljemo na Bled, tam pa sledimo tablam za Pokljuko. Sledimo samo tablam za Pokljuko in parkiramo na velikem parkirišču pri vojašnici. Tu pustimo naš avtomobil. Če pogledamo malo okoli lahko tudi vidimo naš cilj.

Opis poti

Na drugi strani parkirišča bomo opazili gozdno cesto in oznake za Triglav. Napotimo se kar na to pot, ki nas bo pripeljala do smučišča. Gremo samo naprej po cesti, nakar pridemo do razpotja, kjer nas table usmerijo gor po smučišču za Viševnik. Mi se kar vzpenjamo po smučišču, nato pridemo na vrh smučarske proge. Le poglejte dol pogled vas bo tudi tukaj očaral. Pot nato pride v majhno dolino, tukaj je spomladi polno različnega cvetje, pravi raj za ljubitelje cvetic. Višje pridemo do smernih tabel in ne gremo za viševnik, ampak za Lipanca. Tu se sedaj sprehajamo večinoma po travnati poti, čez čas pa gremo čez rušje.. ko pridemo ven iz tega rušje pridemo v prav prijetno dolino, ki nas na vse strani obdajajo vrhovi. Tu je res prijetno, jaz sem si rekla, da bi tu v tej dolini imela en vikend. Pred sabo bomo imeli Mali Draški vrh, na levi strani pa viševnik.. mi lepo sledimo stezi in ko pridemo do naslednjega razpotja se odpravimo levo proti srenjskemu prevalu. Ko bomo zgoraj na prevalu, nam se odpre svet v dolino, kjer smo se prej sprehodili in videli bomo Veliki Draški vrh. Sedaj bomo naleteli na malo skoka oziroma poplezavanja po skalah. Ne ni težko, to zmorejo vsi, res bodite pa pazljivi. Začeli se bomo sprehajat po zahodni strani viševnika, in tu se nam odpre prelep pogled na Triglav. Triglav imate na dlani, mislili boste da vas loči ura hoje do njega, tako blizu vas bo gledal. Nimate več daleč do vrha Viševnika, na vrhu pa je bo ves trud poplačan. Pot res ni dolga, ne težka. Poleti zna biti zgoraj gužva, tako da si poiščite svoj prostor, za malo poležavanja. Poglejte na drugo stran, ne tukaj kjer ste prišli gor, dol je tudi ena pot. Ta pot vas bo pripeljala tudi dol do vašega izhodišča. Pot je tudi zelo lepa, krasni razgledi in naredite lepo krožno pot.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Naj se vam ne mudi nazaj uživajte na vrhu, saj so tukaj na Viševniku res fantastični razgledi. Vidite vse naokoli, vzamite s sabo kak zemljevid in ugotavljajte katera gora je kje. Če ne vprašajte kakšnega planinca, ki je bolj izkušen in pozna že vsako goro. Vedno se kdo najde, ki ti lepo vse razloži.. ko boste enkrat obiskali Viševnik, ne bo zadnjič. S sabo je dobro imet obutev primerno temu svetu, v nahrbtniki dovolj tekočine in kaj za pojesti je tudi dobro, da imate s sabo, čeprav pot traja samo 2 uri. Računajte tudi, da se vreme rado spreminja. Mi imamo s sabo vedno rezervna oblačila, ker smo že med potjo naleteli na točo.

Na Viševnik smo rekli, da še vodi več označenih poti, ki so tudi lahko dostopne. 2 uri 20 minut boste potrebovali iz konec ceste na Pokljuki, 3 ure 30 minut iz Planine Zajavornik, tudi iz Medvedove konte nekje 3 ure 20 minut, toliko tudi iz Uskovnica. Te vse poti so iz Pokljuke, ampak moramo vedet, da je Pokljuka zelo velika. So pa še poti, ki niso najbolj označene, zato vas na te poti niti ne bom pošiljala, če ste prvič v planinah. Zato je najboljše, da greste prvič iz Rudnega polja.

Kdor je izkušen in pozna poti, se lahko tudi odpravi na Mali ali Veliki Draški vrh.

Če pa smo že enkrat prispeli na Rudno polje se lahko tudi tukaj malo sprehodite. Rudno polje je znano po smučarskih tekih pozimi. Poti je okoli polno, zato se kar podajte na eno. Oglejte si športno rekreacijski center, videli boste tudi Biatlonski center. Tukaj je tudi Hotel center, kjer si lahko rezervirate bivanje in tukaj uživate v naravi. Hotel je moderno opremljen, kjer imajo poleg sob tudi savno in fitnes. Če si želite udobja v prelepi naravi, kar pokličite in si rezervirajte sobo. Rudno polje je zanimivo in lepo kot pozimi, tako tudi poleti za različne sprehode in uživanje v naravi. Od tukaj se lahko tudi napotite na Triglav, če hočete postati pravi Slovenec.

Celotna Pokljuka je zelo zanimiva in lepa za sprehode in uživanje v naravi. Tako, da se le popeljite po njej in jo malo raziščite.

Viševnik je res dvotisočak, ki je najlažje dostopna gora v Julijskih Alpah nad Rudnim poljem. V slabih 2 urah boste z družino deležni prelepih pogledov.

Objavi komentar

Follow us on