fbpx
Image Alt

Blog

zelenci

Zelenci nudijo dom številnim živim bitjem

Zelenci se nahajajo v občini Kranjska Gora in so talni izvir, ki si ga je utrla Sava Dolinka. V Zelencih se voda pokaže v obliki jezera, ki v globino meri približno 2 metra in je zelene barve. Ker je jezero res izrazito takšne barve, so prav zaradi tega dobili tudi takšno ime. V svoji osnovi pa Zelenci nudijo dom številnim ogroženih živalskim vrtam ter rastlinam, ter so naravni rezervat.

V okolici Zelencev uspevajo rastline, ki potrebujejo veliko vlage: jelša, vrba, močvirski ušivec, navadni mrzličnik, ozkolistni munec, močvirska triroglja, vodna zlatica,…

Poleg potočne postrvi, ki živi v Zelencih in se hrani z ličinkami enodnevnic se na tem območju nahaja nekaj ogroženih živlaksih vrst (ki so na rdečem seznamu ogroženih živlaksih vrst Slovenije): škrlatec, brkati netopir, živorodna kuščarica, navadni gad, martinček,…


Poglejte si čudovit video posnetek iz zraka

Zanimivo je desto, da Zelenci tudi v najbolj mrzlih zimah, ne zmrznejo. To pa zato, ker ima jezero na dnu porozno kredo, ki prepušča vodo potalnico in tvori nekakšne vulkančke. Na ta način ima vodo stalno temperaturo, ki se giblje od 5-6°C. Voda, ki se nabira v jezeru, nato utre svojo pot v strugo ter se na vzhodu te točke zlije v široko in plitko močvirje. Ta struga je dolga približno kak kilometer.

1992 je bilo leto, ko so Zelenci dobili naziv naravnega rezervata. Območje rezervata se nahaja na nadmorski višini med 832 in 853 m. Območje, ki je označeno kot naravni rezervat meri 14 ha. Poti v tem območju so izredno urejene, med drugimi so postavljene tudi table in razgledni stolp.

Nastanek obstoječega rezervata je posledica uravnanosti dolinskega dna in nastanka vršaja potoka Krotnjeka in hudournika Suhlja, ki sta ga vodotoka nasula po ledeni dobi. Vršaj je zajezil dolino in povzročil ojezeritev. Obstoj Korenškega jezera potrjujejo sedimenti jezerske krede. Jezero bi naj bilo takrat globoko več kot deset metrov globoko in je segalo od Vitranca in vse do železniške postaje v Ratečah. Velika količina vode, erozija in preperevanje so pregrado sčasoma prebili, zato se je jezerska gladina zniževala in dandanes so tam še Zelenci in obrobna močvirja, ki so še danes v procesu zaraščanja in bi lahko bili v dobrih 100 letih popolnoma zaraščeni z grmičevjem. Da bi pa lahko čim več let uživali v lepotah Zelencev so upravljavci tega rezervata, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in občina Kranjska Gora poskrbeli za upočasnitev tega procesa s procesi, kot so odstranjevanje nekaj obrežne zarasti in izgradnja prodnega zadrževalnika.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksandra Jereb, Daniel Tomanovič, Aleš Petrovič, Andrej Jamšek, Bojana Darovec, Ervin Ambrož, Maja Bračič, Nino Miklavec, Rok Horvat

Zelence najdete takoj za vasjo Podkoren na južni strani magistralne ceste, kjer je tudi manjša okrepčevalnica in parkirišče. Od tu se usmerimo na široko in lepo uhojeno turistično pot v smeri Zelencev. Prijetna pot, ki poteka skozi gozd pa se kmalu razcepi na dva dela. Mi nadaljujemo po levi poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih prijetne hoje pripelje do Zelencev (izvir Save Dolinke). Od okrepčevalnice in do Zelencev je 5 minut hoje brez višinske razlike.

Do Zelencev se lahko sprehodimo tudi iz centra Rateč, kjer lahko parkiramo ob glavni avtobusni postaji. Ko prispemo do avtobusne postaje, se nato vrnemo do križišča, ki smo ga srečali nekaj metrov nazaj. Če ne veste, kje je to, si zapomnite, da se ob križišču nahaja ob obeležje NOB. Ko primedo do te točke, nadaljujejo pot, ki vodi do Zelencev. Sprehodimo se po slepi ulici in kaj kmalu pridemo do konca ulice. Nato se z nekaj koraki spustimo do glavne ceste, ki vodi od Kranjske Gore proti Ratečam. Zavijemo levo, v smeri Kranjske Gore. Ob glavni cesti hodimo približno kakšno minuto ali dve ter prečkamo glavno cesto ob kateri smo hodili. Kmalu prispemo do gostilne Zelenc. Od tu se sprehodimo po lepo uhojeni turistični poti in ji na razpotju sledimo po levi strani. Od Rateč do Zelencev je 20 minut hoje.

Lahko pa izberemo eno urno pot iz smučišča v Kranjski Gori, kjer tudi ni neke velike višinske razlike, torej hodimo po ravnici. Od smučišča nadaljujemo pot po tako imenovani Borovški cesti proti severozahodu, kmalu pa zavijemo v levo. Cesta nas nekaj časa pelje čez gozd, nato pa vodi do smučišča. Na tej točki vidimo čudovit razgled proti Srednji, Mali ter Veliki Ponci, prav tako pa opazimo vas Podkoren in Karavanke. Po nekaj korakih, se pot razcepi in sicer na levo pot vodi do Planice. Tam vidimo dvosedežnico in parkirišče Velika dolina. Če zavijemo desno pa najdemo lepo turistično pot, ki se natančneje nahaja v bližini Save Dolinke. Ko se znajdemo na drugi strani, nadaljujemo pot v levo smer. Kmalu po nekaj minutah, nadaljujemo pot ob glavni cesti, ki vodi prosti Ratečam. Kmalu nato pridemo do okrepčevalnice imenovane Zelenci. Ob njej najdemo lepo uhojeno pot, ki ji sledimo po levi strani. Vodi nas do krasnih Zelencev. 

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu jih oklepa z gozdom poraščeni Vitranc, na severu pa prav tako poraščene Karavanke.  Iz naravnega rezervata Zelenci je čudovit razgled na okoliške vrhove Špik (2473 m), Ciprnik (1747 m), Jalovec (2645 m), in Visoko Ponco (2275 m).

Lahko jih obiščemo v vseh letnih časih (posebaj lepo je spomladi in pozimi) in so lep enodnevni izlet za vso družino. Primerni so za mlade in starejše ljudi, ki si želite preživeti čas v občudovanju lepega zelenega naravnega rezervata Zelenci. Za lepši razgled oz. pogled na Zelence se povzpnite na razgleden stolp, ki se nahaja takoj ko pridemo do rezervata in na njem se nahajajo tudi informativne table o nastanku Zelencev in življenju rastlin in živali ob Zelencih in v bližnji okolici.

Zraven Zelencev še lahko obiščemo jezero Jasna v Kranjski Gori, kjer se lahko v poletnem času tudi okopamo. Tudi sama Kranjska Gora je zanimiva in je vredno, da se po njej tudi sprehodimo. Ogledamo si lahko tudi Planiško velikanko, kjer si lahko kupimo vstopnico za voden ogled Nordijskega centra Planica za samo 9 evrov ali pa voden ogled Nordijskega centra Planica, kjer je v ceno vključen tudi ogled muzeja, da spoznamo celotno zgodovino Planiških letalnic. Vstopnica nas v tem primeru stane 12 evrov. V Planici pa ponujajo tudi letenje v vetrovniku, kjer pa moramo plačati 60 evrov. V Planici se odpirajo lepi pogledi na  okoliške hribe. Iz Planice pa se lahko sprehodimo do doline Tamar, kjer se lepo vidi pogled na Jalovec. Tu se nahaja tudi izvir reke Nadiže in slap Črne vode. Zapeljemo se lahko tudi v Podkoren in se odpravimo do Tromeje.

Objavi komentar

Follow us on