fbpx
Image Alt

Blog

Zidani Most

Zidani Most je razpotegnjeno naselje v občini Laško v soteski ob izlivu reke Savinje v Savo

Verjetno ni junaka, ki ne bi poznal najbolj podjetne družabne igre – Monopoly. V novejši verziji te igre so 4 polja, kjer so železniške postaje iz različnih krajev po Sloveniji, iz povsem nasprotnih si koncev. Ena izmed teh postaj je tudi železniška postaja Zidani Most. V igro Monopoly so vključeni bolj ali manj taki kraji, ki jih vsakdo pozna, nekaj pa je tudi takih, ki niso tako zelo znani. Zidani Most je le primer enega takega. In tu se pojavi vprašanje, kje sploh je ta kraj.

Naselje Zidani Most je relativno razpotegnjeno, nahaja pa se v občini Laško, torej na vzhodu Slovenije, pod štajersko regijo. Leži v soteski, tik ob izlivu reke Savinje v reko Savo. Zakaj pa se to mesto pojavi kot železniška postaja in ne kot samostojno mesto v Monopolyju? Zato, ker je Zidani Most zelo pomembno železniško križišče, v bistvu gre za eno najpomembnejših železniških postaj v celotni Sloveniji. Tu se namreč od (železniške) proge Ljubljana–Zagreb odcepi proga, ki nas potem pelje proti Mariboru. Ta proga je bila zgrajena že pred dobrimi 150 leti, natančneje, zgrajena je bila že davnega leta 1862.

Drugi razlog, zakaj je v igri Zidani Most upodobljen kot železniška postaja, je ta, da gre čez reko Savinjo kamniti cestni most, ob tem pa še dva železniška mostova, kar vse skupaj daje naselju neko značilno podobo, ki je prelepa paša za oči zlasti v toplejših mesecih leta. 

To naselje zavzema površino 76 kvadratnih kilometrov, stoji pa na nadmorski višini 204 metrov. Dom nudi 225 ljudem. A kljub svoji majhnosti ima čudovite predele, od koder je pogled naravnost prekrasen. Prav zato je odlična ideja za enodnevni izlet, pa naj bo ta individualen, v dvoje ali pa skupinski.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Božena Petrušič, Boris Vrabec, Irina Kralj, Zlatko Kolšek.

A kako se je vse skupaj sploh začelo? Prvi tukaj živeči ljudje so se na tem območju naselili že 2500 let pred našim štetjem, mogoče še celo prej. Tisoč let kasneje so prišli na območje naselja Zidani Most Iliri, nato pa še različna plemena. Nato se je začela rimska doba; Rimljani so po celotnem ozemlju današnje Slovenije gradili svoje vojaške in gospodarsko prometne točke, ena takih je bil tudi Zidan Most. Rimljani naj bi tudi prvi zgradili kamniti most preko reke Save. Potem je prišlo šesto stoletje našega štetja in končno so se na tem ozemlju naselili Slovani. Slovenci pa smo se v 16. stoletju toliko opogumili, da smo pričeli pluti po reki Savi in pa tudi po reki Savinji. V devetnajstem stoletju se je pričela gradnja ceste od Zidanega Mostu pa do Rimskih toplic, sledila ji je gradnja še dodatne infrastrukture. 

Poleg mostu je bilo v devetnajstem stoletju čez Savo speljan tudi velik brod, ki je bil namenjen za ljudi, živino in pa vozove. Poleg brodu je bila v Zidanemu Mostu zgrajena tudi glavna ladijska postaja, kasneje je nalogo ladij prevzel vlak s svojo mogočno železnico. Leta 1852 je naselje dobilo tudi svojo prvo tovarno – oljarno, katere lastnik je bil Tržačan. Tovarno je nato odkupil Wertheimer, ki je dal zgraditi most preko Savinje v neposredni bližini tovarne. Kasneje je mesto pridobilo še cementarno.

Kot že povedano, naselju Zidani Most dajejo edinstveno podobo trije mostovi, dva železniška in en cestni. Zgrajeni so bili v letih 1826, 1846 in pa leta 1931, do njih pa se lahko pripeljemo tudi s posebnim splavom, ki se imenuje flos. Ta je bil včasih namenjen prevažanju lesa. Krajani organizirajo posebne splavarske izlete, na katerih s flosarji predstavijo zgodovino splavarjenja, ponudijo pa tudi (domače) dobrote, uprizorijo krst po običaju iz preteklost in tako dalje. Če nas to zanima ali pa bi radi le zadostili svojemu radovednemu čutu, si je dobro vnaprej na spletni strani ogledati, kdaj in kje natanko se bo to odvijalo in se nato udeležiti dogodka, ki je zagotovljeno zanimiv in tudi poučen.

Tisti, ki radi hodijo v hribe, bodo tudi v Zidanemu Mostu našli izhodišče za kar nekaj poti. Gredo lahko na Veliko Kozje ali pa po Aškerčevi poti. Za konec pa si lahko v mestu ogledajo še stoječo spomeniško lokomotivo, ki je nazadnje vozila leta 1913.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če se odločimo za izlet iz Zidanega Mostu na Veliko Kozje, moramo najprej iti v samem naselju med reko Savinjo in pa železnico. Parkiramo lahko na parkirišču, ki je blizu železniškega prehoda. Nato sledimo cesti v smeri Gašperjeve koče. Ko pridemo do križišča, zavijemo desno navzgor, gremo mimo vaškega smučišča in nato prispemo do omenjene koče. Nato se odpravimo navzgor po kolovozu v smeri Velikega Kozja, pot se nekajkrat spremeni, po krajšem strmem vzponu pa pridemo do točke, kjer fotoaparat prav gotovo ne sme manjkati, saj je od tu naravnost krasen razgled na Kum.

Zatem se odpravimo še nekoliko dalje, sledi nekaj manjših vzponov, na koncu pa prispemo na Veliko Kozje, od koder je pogled prekrasen, svež zrak pa prav osvežujoč. Za konec se spustimo nazaj v dolino, kjer lahko poiščemo kako dobro lokalno gostilno in se krepko okrepčamo. Seveda pa moramo paziti na pravilno obutev, sploh če se v gore odpravljamo pozimi, ko so nevarnosti zdrsa in plazov še toliko večje. A z malo previdnosti in pravo obutvijo je lahko vzpon na Veliko Kozje pravi užitek, ki ga poplača prelep razgled na dolino.

Lisca in Kum sta še dve gori, na kateri se lahko odpravimo, ko se bomo potikali po teh krajih. Tisti, ki jih pohajkovanje po gorah in hribih ne zanima tako zelo, pa se lahko odpravijo na ogled kulturnih in ostalih znamenitosti, ki jih najdemo tako v Zidanemu Mostu kot tudi v ostalih krajih občine Laško. Lahko si ogledamo ostanke nekdanjih mostov, železniških prog in tako dalje. Borovniški viadukt oziroma most, na primer, je mojstrovina svetovne slave, saj je največja zgradba na progi Dunaj–Trst. V njegovi bližini najdemo tudi Jelenov viadukt oziroma Dolinski most. Potem si lahko ogledamo še rojstno hišo literarne zgodovinarke doktorice Marije Boršnik, spomenik NOB na Bregu, ostanke terase Južne železnice in pa železniško čuvajnico št. 666, skratka zanimivosti je veliko, treba jih je le znati poiskati.

Ne le naselje Zidani Most, pač pa celotna občina Laško nam ponuja raznorazne možnosti za aktivnosti, med drugim tudi možnost razvajanja v toplicah za flegmatike po duši ali tiste, ki se pač radi sproščajo. Odločitev je povsem naša.

Komentarji

  • Stane Šmerc
    7. januarja, 2019

    Nadmorska ni prava. 204m.

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on