fbpx
Image Alt

Blog

crno-jezero

Črno jezero je pohorski »črni« biser«

Pohorje je obsežno pogorje v severovzhodnem delu Slovenije, ki je večinoma poraščeno z vedno zelenimi gozdovi iglavcev, v osrčju katerih se nahaja  planotast svet, z mnogimi barji. Na močvirnatem območju, sredi pohorskega gozda, se nahaja tudi, kot mu pravijo, pohorski »črni biser«, Črno jezero.

Črno jezero je približno 50 hektarjev veliko umetno jezero na Pohorju, umeščeno med Tremi kralji in Osankarico, na nadmorski višini 1197 metrov. Črno jezero naj bi po pripovedih nastalo že pred več tisoči let, današnjo podobo pa naj bi dobilo pred okoli 150 leti. Takrat  je tedanji grof Windischgraetz, ki je bil lastnik večine gozdov na Pohorju,  dal zajeziti potok Črnava, kar je bilo potrebno, da so lahko gozdarji spravljali hlodovino iz obsežnih pohorskih gozdov po drčah  v dolino.

Črno jezero je danes proglašeno za naravni rezervat, predvsem zaradi edinstvenega ekosistema visokih šotnih barij. Črno jezero namreč obdaja visoko barje, rušje in visoke smreke. Značilno rastje, ki obdaja Črno jezero, so rastline kot je okroglolistna rosika, mahovnica, munec, šotni mah…Območje Črnega jezera je edino znano rastišče šotnega maha spaghum riparium v Sloveniji.

Črno jezero

Črno jezero je svoje ime dobilo po črni barvi, katero mu daje debela plast mulja črne barve, ki je nastalo z nalaganjem organskih odpadkov odmrlih rastlin in živali na dnu jezera. Kljub temu, da je voda v Črnem jezeru kristalno čista, pa prav zaradi usedlin mulja daje občutek črnega …

Do Črnega jezera boste prišli tako, da boste avtocesto Ljubljana – Maribor zapustili na izvozu za Slovenske Konjice. V Slovenskih Konjicah boste šli desno proti Oplotnici. Po nekaj kilometrih dokaj ovinkaste ceste boste prispeli v naselje Oplotnico, kjer zavijete levo, v smeri Osankarice. Nekaj časa je cesta še asfaltirana, nato pa pridete na makadamsko cesto. Na naslednjem križišču zavijete desno, levo je pot za Roglo. Po nekaj minutah vožnje prispete do doma na Osankarici. Pot je vseskozi dobro označena, tako da ne bi smeli zaiti.

Iz Oplotnice do Doma na Osankarici je po cesti približno 16 kilometrov, lahko pa se iz Oplotnice odpravite do Osankarice tudi peš. V tem primeru boste prehodili dobrih 10 kilometrov, pot ni pretežka, vodi vas nekaj časa po asfaltni cesti, čez travnike in skozi gozd. Bolj podrobno si lahko o poti preberete na spletni strani :  https://www.lepote-slovenije.si/rogla/.

Črno jezero

Dom na Osankarici je prijeten planinski dom, kjer lahko posedite, se odžejate ali kaj dobrega pojeste. Ponudili vam bodo okusne domače jedi, imajo pa vedno pripravljenega tudi kaj sladkega. Če bo vaš izlet na Pohorje daljši, bo trajal več dni, lahko v Domu na Osankarici tudi prespite, saj imajo v domu na razpolago tudi 30 ležišč, v preprosto urejenih sobah.

V prizidku doma se nahaja Muzej padlih borcev pohorskega bataljona. Slabih 30 minut od doma pa se pri »Treh žebljih«, v gozdu,  nahaja zadnje bojišče pohorskega bataljona, ki je pozimi, leta 1943, izgubil svojo zadnjo bitko. Padlim borcem, padli so vsi, do zadnjega, je namenjeno tudi spominsko obeležje sredi gozda.

Od Doma na Osankarici je do »črnega bisera Pohorja«, Črnega jezera, še kakšnih 30 minut počasne hoje. Najprej se povzpnemo po lesenih stopnicah, pot nadaljujemo čez močvirnat gozd, kjer so položene lesene brvi, tako da ni straha da bi se zmočili v močvirju. Vse do jezera je pot lepo urejena, kjer je potrebno, so položeni leseni mostički , vseskozi se vije skozi gozd, tako da boste poleti lepo v senčki. Pri jezeru so postavljene klopi, da lahko posedite in občudujete prelepo jezero in naravo okoli njega. Voda Črnega jezera je kristalno čista in v njej boste lahko opazovali odsev smrek, ki obdajajo jezero in odsev modrega neba, seveda, če boste na Črnem jezeru ob lepem vremenu. Ni lepšega kot sedeti na klopci, sredi neokrnjene narave in občudovati lepoto okoli sebe in uživati v tišini narave…Če pa so z vami otroci, pa se zagotovo ne boste izognili tisočem vprašanj o nastanku jezera, o travah, ki ga obdajajo, o ribah, ki so v njem. Ja, Črno jezero je bogato tudi z ribami, predvsem je v njem najti endemsko vrsto potočne postrvi, sladkovodno ribo, črne barve z izrazitimi rdečimi pikami. V Črnem jezeru lahko ribarite, karte pa si lahko pridobite pri Ribiški družini v Slovenski Bistrici.

Črno jezero

Če so na izletu na Črno jezero z vami otroci, jih peljite še po učni poti, ki je speljana po gozdu, med Osankarico in Črnim jezerom. Pot po gozdu je dobro označena, lepo urejena in ima kar nekaj izredno zanimivih in domiselnih učnih točk, na katerih se bodo otroci kaj novega naučili in nedvomno uživali, ob odkrivanju zanimivosti gozda, narave, živalskega sveta…

Sprehodite se lahko tudi do Treh kraljev, dobro znanega smučišča na najlepši strani Pohorja, kjer se pozimi da krasno smučati. Od jezera gremo čez gozd, po dobro uhojeni poti, v smeri Treh kraljev. Pot se najprej rahlo dviga, nato se položi. Na razpotju gremo desno ( levo se gre proti Šumniku), nadaljujemo pot mimo Urškinega križa do smučarske proge. Pot se nato spusti in čez kakšnih 10 minut pridete do cerkvice Svetih treh kraljev, ki stoji na nadmorski višini 812 metrov. To je na zunaj preprosta cerkev, v notranjosti pa skriva tri lepe oltarje. Glavni je posvečen Svetim trem kraljem, desni svetemu Frančišku Ksaverju, levi pa sveti Luciji. V cerkvi so maše vsako leto na Izidorjevo nedeljo v mesecu maju, na Aleševo nedeljo meseca julija in polnočnica na Božični večer.

Nedaleč stran od cerkve Svetih treh kraljev se nahaja Hotel Jakec, lepo urejen in cenovno dokaj ugoden hotel, ki je namenjen predvsem družinam, ki prihajajo na Tri kralje.

Črno jezero

Pozimi na zimske radosti -smučanje, bordanje, tek na smučeh, sankanje… Na Treh kraljih so namreč urejene štiri smučarske proge, ki so namenjene rekreativcem in družinam, saj jih štejemo med lahke in srednje zahtevne. Tekačem na smučeh je na voljo štiri kilometre tekaških prog. Vsako zimo pa na Treh kraljih organizirajo tudi šolo smučanja za male in velike smučarje.

Poleti družine in posamezniki prihajajo na Tri kralje, da lahko v neokrnjeni naravi Pohorja uživajo v pohodništvu, kolesarjenju, v Hotelu pa sta na razpolago tudi bowling in wellnes.

Pohorje nudi nešteto možnosti za uživanje v miru narave, čistem zraku in občudovanju lepot narave. Bodisi, da se tja odpravite poleti ali pozimi, boste imeli na Pohorju kaj početi. Vsekakor pa ne pozabite obiskati »črnega bisera« – Črnega jezera, ki je tako lepo in edinstveno.

Foto: Dragica Žnidarec, Karmen Emih, Marjan Smogavc, Tamara Janžič, Tatjana Podjaveršek.

Objavi komentar

Follow us on