fbpx
Image Alt

Blog

odprta-kuhna

Odprta kuhna je projekt, ki je prerasel v tradicijo

Si predstavljate, da se sprehajte po prestolnici in si za kosilo zaželite eno izmed slovenskih specialitet? Potem pa ugotovite, da niti ne veste kje bi tovrstno ponudbo lahko dobili… Ravno na podlagi takšnega spoznanja se je pred dobrimi petimi leti rodila ideja o Odprti kuhni. Ideja je v resnici le na pol slovenska, saj sta za uveljavitev tega, sedaj že tradicionalnega dogodka, poskrbela Lior in Alma M. Kochavy. Ona je Slovenka, med tem ko on prihaja iz Izraela. Ko sta z nekoliko drugačne perspektive pogleda na naše glavno mesto, sta ugotovila, da za razliko od drugih večjih mest po svetu, Ljubljana nima ponudbe domačih, slovenskih jedi na enem mestu. Z idejami in zgledi iz tujine sta se lotila projekta in v letu 2013 prvič organizirala Odprto kuhno. Celoten dogodek sta si zamislila kot kulinarični festival, kjer bi se različni slovenski gostinci predstavljali s svojo ponudbo. Že od samega začetka sta zakonca poudarjala kakovost, ki Odprti kuhni daje posebno dodano vrednost.

V dobrih petih letih je porjekt Odprta kuhna prerasel v tradicionalni dogodek. Že od samega začetka prireditev gostuje na ljubljanskem Pogačarjevem trgu, kjer si danes težko predstavljamo poletni petek brez množice ljudi, ki se zgrinja okoli stojnic s hrano. Čeprav se kulinarična tržnica odvija na prostem in so organizatorji povsem odvisni od vremena, se vseeno ne zgodi prav pogosto, da morajo Odprto kuhno odpovedati. Od premierne organizacije pa se je kljub tradiciji, ki jo je ustvrila ta prireditev, spremenilo že mnogo, saj so izvedbo Odprte kuhne vseskozi nadgrajevala. Glavni cilj, da se na enem mestu zbere čim več ponudnikov raznovrstnih kulinaričnih dobrot, je že dosežen, saj je Odprta kuhna po eni strani že zelo prepoznavna, po drugi strani pa se pri izbiranjem ponudnikov organizatorji že srečujejo s prevelikim številom gostincev, ki bi se radi predstavili na tržnici dobrot. Ravno to uspešno zagotavlja vrhunsko kakovost in kvaliteto ponujenih jedi, saj je konkurenca med ponudiki zelo velika.

Pogačarjev trg v Ljubljani je tako postal vsakotedenski gostitelj Odprte kuhne, hkrati pa ga ljudje vedno bolj povezujemo s hrano, kajti na istem mestu se organizirajo tudi drugi večji kulinarični dogodki. V oktobru se namreč tam odvija festival čokolade Čokoljana, na tem mestu se organizira tud Pivo&burger Fest in lahko rečemo, da je Pogačarjev trg po zaslugi tradicionalne Odpre kuhne doživel svoj preporod in vedno pogosteje ga obiskujejo ljubitelji dobre hrane in pijače na različnih kulinaričnih dogodkih.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Katja Bergant, Mateja Jaklič, Brane Vrankar, Lisandra Varacha .

V preteklih letih je Odprta kuhna gostovala tudi v drugih mestih po Sloveniji. Ponekod le kot enkratni dogodek, v nekaterih mestih pa je sedaj že stalnica, vendar vseeno ne vsakotedenska kot je to v Ljubljani. Odprto kuhno tako organizirajo tudi v Novi Gorici, Kopru, Celju, pa tudi na Ptuju. Za podroben razpored le skočite na spletno stran: http://www.odprtakuhna.si/dogodki/ in preverite kdaj se bo Odprta kuhna odvijala v vaši bližini. Raznovrstne jedi na tej prireditvi, ki je organizirana od pomladi do jeseni (odvisno od vremenskih pogojev), lahko preizusite med 10. In 22. uro.

Odprta kuhna pa ne ponuja samo tradicionalnih in domačih slovenskih jedi, po katerih sicer najpogosteje posegajo turisti, vendar naletimo tudi na pestro izbiro hrane iz tujine ali celo z drugega konca sveta. Preplet domače in tuje kulinarične ponudbe na enem mestu je prvovrstna priložnost za vse, ki radi spoznavajo različne okuse iz bližnje in daljne okolice. Odprta kuhna se ponaša z izjemno kakovostjo, saj hrano na licu mesta pripravljalo izkušeni kuharski mojstri, dovršeno pa je tudi servieranje in postrežba, saj izvrstne jedi že na prvi pogled pritegnejo s svojim izgledom. S stojnic zadišijo vsakovrstni okusi, poskrbljeno je praktično za vse. Poleg ponudnikov znen slovenske in tuje hrane, je posebna pozornost posvečena obiskovlcem, ki si zaželijo prav določene vrste hrane. Nekateri ponudniki se predstavljajo z mesnimi specialitetami, nekateri ponujajo vegeterijansko oz. vegansko hrano. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji morske hrane ali pa tisti, ki jim zadišijo jedi z žara. Najde se tudi ponudba brezglutenske hrane. Poskrbljeno pa je tudi za to, da se ob hrani lahko tudi odžejate. Ponudbo hrane tako dopolnjuje pester nabor dobrih pijač. Poleg brezalkoholnih pijač, med katerimi so predvsem v vročih dnevih zelo priljubljene kakšne limonade, lahko preizkusite znana slovenska in tuja vina ter piva, ki na svoj način obroku dajo celostno podobo. Podroben seznam ponudnikov hrane in pijače ter njihova kratka predstavitev pa se nahaja tudi na spletni strani: http://www.odprtakuhna.si/ponudniki/ .

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Odprto kuhno lahko obiščete brezplačno, cene jedi pa se začnejo pri nekaj evrih, v povprečju pa segajo do največ 7€. Skupaj s pijačo tako odšteje slabih 10€ za okusen obrok, če pa le malo pogledate na cene, je okusno kosilo ali večerja lahko tudi cenejše.

Obisk Odpte kunhe je zares lepo doživetje. Kajti ni vse le v tem, da se najeste, prav vabljiv je že sam sprehod mimo vseh stojinc s ponudniki hrane, opazovanje mojstrov kuhanja in razvajanje brbončic v raznovrstnih vonjavah. Še posebej navdušujoče je, da si organizatorji od leta 2016, ko je bila Ljubljana Zelena prestolnica Evrope, prizadevajo za čim bolj okolju prijazno prireditev. Večina ponudnikov zato uporablja povratno embalažo ali pa embalažo, ki se jo da reciklirati. Ker pa je skrb za okolje odvisna tudi od obiskovalcev, se le-te spodbuja, da pravilno razvrščajo odpadke in embalaže ne trošijo po nepotrebnem. Z mislijo na okolje naj velja tudi povabilo, da se na Odprto kuhno odpravimo peš ali pa s kolesom, v kolikor pa bi tako porabili preveč časa pa uporabimo sredstva javnega prevoza. Zelo lepa gesta organizatorjev je tudi ta, da se ostanke hrane podari tistim, ki jo najbolj potrebujejo in si je sami ne morejo privoščiti.

O tem, da je Odprta kuhna tekom let postala zares kvaliteten dogodek, pričajo tudi nagrade, ki jih je prireditev prejela. V letu 2016 so prejeli nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu na području med Alpami in Jadranom. Nagrado podeljuje Gospodarsko raztavišče, ki s pomočjo mednarodne komisije izbere najboljše in najbolj inovativne ideje, projekte, ki prispevajo k tudristični podobi regije Alpe-Jadran. Leto kasneje pa je prireditev Odprta kuhna prejela še nagrado Sejalec, ki jo podeljuje agencija SPIRIT Slovenija. Nagrejenci si Sejalca prislužijo z inovativnimi in ustvarjalnimi turističnimi dosežki, kar Odprta kuhna nedvomno je.

Sedaj vam je zagotovo že zapasalo nekja dobre hrane in pijače. Verjetno že komaj čakate naslednji petek, da se boste lahko podali v Ljubljano in na lastne oči videli in okusili vse to. Organizaotrji pa od letos na Odprti kuhni vpeljujejo še eno novost. In sicer dodatne stojnice na katerih se bodo predstavljale različne slovenske gastronomske regije. Na teh stojnicah se bodo tekom sezone Odprte kuhne predstavile turistične kmetije, obrtiški mojstri in ponudniki kulinarične ponudbe, značilne za določeno regijo. Na takšen način želijo obiskovalcem ponuditi še boljšo informiranost in hkrati prepoznavnost Slovenije kot kulinarične dežele ter gastronomskih značilnosti različnih slovenskih pokrajin in regij.

Slovenija je zelo raznolika dežela, imamo morje, reke, hribe, doline, jame, skoraj vse kar si človek lahko zamisli na zelo majhnem območju. Prav tako pestra pa so tudi kulinarične dobrote po različnih delih države, česar pa še mi Slovenci velikokrat ne vemo. S tovrstno ponudbo kot se predstavlja na Odprti kuhni, se zato ne le turistom, ampak tudi nam ponuja priložnost, da dodobra spoznamo vso veličino slovenske tradicionalne ponudbe.

Na Odprti kuhni se zares najde za vsakogar nekaj, nihče domov ne odide lačen ali žejen, hkrati pa se poleg tega obogati še z boljšim poznavanjem kulinarike na slovneskem in v tujini, ter se na takšen način zave, v kako enkratni deželici je doma.

Objavi komentar

Follow us on