fbpx
Image Alt

Blog

vila

Vila Vipolže je ena najlepših renesančnih vil v Sloveniji

Vila Vipolže se nahaja na skrajnem zahodu Slovenije, tik ob meji s sosednjo Italijo. Umeščena je na grič v vasi Vipolže, ki leži na jugozahodnem delu Goriških brd. Vsak, ki je že obiskal Brda, ve, da je to eden najlepših in najbolj slikovitih predelov Slovenije. Marsikdo jih primerja z italijansko Toskano. Čudovita pokrajina z grički in ravnicami, ki so zasajeni z skrbno obdelanimi in urejenimi vinogradi, s »primorsko« tipičnimi nizkimi trtami, zeleni travniki in »otočki« dreves, nasadi češenj, breskev, oljk … Lepše je lahko samo še polje, zasajeno s sivko, ki poleti cveti v pravljični vijoličasti barvi.

V Goriških brdih se boste lahko ob pogledu na to lepoto narave, ob vonju sivke in poletnem soncu sprostili, zadihali s polnimi pljuči in se prepustili Bricom, ki so daleč naokrog znani kot izredno dobri gostitelji.

Goriška brda premorejo številne naravne znamenitosti in lepote, kulturne spomenike in znamenitosti. Ena od znamenitosti Brd je tudi Vila Vipolže. Kot rečeno, Vila Vipolže se nahaja v vasi Vipolže, kakšnih 15 kilometrov iz Nove Gorice – odvisno, po kateri poti greste. Drugače pa, v Vipolže pridete, če avtocesto Razdrto–Vrtojba zapustite na izvozu za Novo Gorico. Iz Nove Gorice pot nadaljujete do Solkana, si tam mimogrede ogledate znameniti solkanski most, ki ga štejemo med največje kamnite mostove (viadukte) na svetu, in poslikate prekrasno, smaragdno zeleno, eno najlepših slovenskih rek, reko Sočo, ki teče spodaj. Nato pot nadaljujete proti Goriškim brdam. Prečkate Gornje in Spodnje Cerovo in že ste v vasi Vipolže. Vila Vipolže se nahaja na gričku nad vasjo.

Vila Vipolže velja za eno najlepših renesančnih vil v Sloveniji. Zgrajena naj bi bila v 12. stoletju in je prvotno služila kot lovski dvorec goriških grofov. Lastile so si jo znamenite plemiške družine Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so jo kasneje preuredili v elegantno vilo, v kateri so imeli poletno rezidenco. V začetku 19. stoletja je vilo prizadel požar, med drugo svetovno vojno je nanjo padla bomba, par let po koncu vojne pa je spet pogorela.

Vila Vipolže

A Brici so se zavedali bogastva in vrednosti, ki jo je imela vila Vipolže, in so jo pred nekaj leti čudovito obnovili. Danes je Vila Vipolže ena najbolj impozantnih stavb na našem Krasu. V tej prelepi vili so uredili muzej, ki priča o njeni zgodovini, čudovito dvorano, v kateri potekajo konference, predavanja, poroke. V restavraciji, urejeni z izjemnim okusom, vas bodo pogostili z izvrstno hrano in vam ponudili briška vina iz svoje vinske kleti. V vili se nahaja tudi manjša trgovinica z briškimi izdelki, recepcija in banketna soba. Posebno vrednost ima Gradnikova soba, urejena v spomin na Alojza Gradnika, slovenskega pesnika, ki je bil rojen v Goriških brdih. Med njegova najpomembnejša dela štejemo pesniške zbirke Padajoče zvezde, Pisma, Svetle samote … V vili se je ohranilo tudi nekaj čudovitih fresk iz obdobja renesanse, ki si jih lahko ogledate v drugem nadstropju. V Vili Vipolže lahko tudi prespite, saj imajo na voljo štiri apartmaje in dve suiti, ki so preprosto, a izjemno lepo urejeni.

Vila Vipolže je umeščena v čudovito urejen park, v katerem boste lahko občudovali najstarejše ciprese v Sloveniji in tudi v Evropi, saj naj bi izhajale že iz 12. stoletja. Poleg res impozantnih cipres, ki vas bodo zagotovo očarale, v parku Vile Vipolže raste tudi trta žametne črnine ali modra kavčina. To je avtohtona slovenska trta in jo štejemo med najstarejše trte na svetu, zaradi česar je vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Tako v sami Vili Vipolže kot v njeni prelepi okolici organizirajo kulturne, poslovne in družabne dogodke, ki se jih vedno udeleži množica ljudi, ki cenijo druženje v prečudovitem ambientu, in od koder imajo razglede na to, lahko rečemo, pravljično pokrajino Goriških brd.

Vila Vipolže je za oglede odprta od torka do petka, med 9.00 in 12.00 in nato med 13.00 in 17.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa med 10.00 in 13.00 in med 14.00 in 18.00. Vstopnina za ogled vile znaša za odrasle 3,00 EUR, za ostale pa 2,00 EUR. Otroci do šest let imajo prost vstop. Vinoteka s hrano je odprta od torka do nedelje, dobro pa je, da si prostor prej rezervirate na telefonski številki: 05 62 01 289.

Vila Vipolže

Ko boste v tem koncu Slovenije, si oglejte še kakšno naravno lepoto, saj jih je kar nekaj. Približno dvanajst kilometrov iz Vipolž, proti severu (čez Dobrovo) se nahaja Krčnik. To so korita potoka Kožbanjšček, ki je izdolbel prečudovita korita, dolga okoli štirideset metrov, široka od pol metra do ponekod celo šest metrov in globoka okoli šest metrov. V potoku se nahajajo številne draslje, to so kroglaste kotanje, v katere voda nanaša kamenje in pesek, katere vodni tok vrtinči in s tem kotanjo vedno znova dolbe. V prvo drasljo potok pada v slapiču, ki je visok dober meter. Nekje na sredini te draslje se nahaja čudovit naravni most, ki ga je skozi stoletja ustvarila narava. Dolg je celih pet metrov in širok približno en meter. Res si je zanimivo ogledovati te izjemne stvaritve narave.

Druga znamenitost tega konca Slovenije, ki smo si jo mi ogledali, pa je Sveta gora. Nahaja se kakšnih dvajset kilometrov iz Vipolž. Peljete se v smeri proti Novi Gorici, nato zavijete proti Solkanu in kakšnih deset minut iz Slokana se na Sveti gori nahaja Bazilika Marije, matere božje. Zgodba pravi, da se je neki deklici pastirici na mestu, kjer danes stoji bazilika, prikazala Marija z Jezusom in ji naročila, naj tam zgradijo svetišče. Sveta gora je danes najpomembnejši romarski kraj v zahodnem delu Slovenije in tam se vsako leto na romanjih zberejo množice vernikov. Na zunaj je bazilika impozantna zgradba na vrhu »gore«, znotraj pa prijetno, umirjeno in preprosto urejeno svetišče.

Vaše potepanje po Brdih zaključite še z malico ali kosilom v kakšni dobri gostilni, če si niste že kaj privoščili v Vili Vipolže. Greh bi bil, če si ne bi privoščili kaj »briškega«. V vsaki gostilni vam bodo ponudili štruklje vseh vrst, kvašene, nekvašene, kuhane, pečene, s kostanjevim, jabolčnim, češnjevim … Nadevom. Prav briški so štruklji, ki jim pravijo »wljkava«. To so štruklji iz nekvašenega testa z nadevom iz narezanih, ocvrtih klobas in salam, z olivami in začimbami. Lahko si privoščite tudi polento, belo ali rumeno, zabeljeno z ocvrtim pršutom, salamo ali ocvirki v vinu … Pa joto, njoke … Same dobre jedi, poleg pa kapljico briškega vina …

Obiščite Brda, Vila Vipolže … in spoznajte lepote in okuse tega dela Slovenije.

Foto: Darja Tivold, Mateja Saja.

Objavi komentar

Follow us on