fbpx
Image Alt

Blog

slap-orglice

Slap Orglice je približno 40 m visok slap v stranski dolini hudournika Kamniška Bela

Naša prelepa Slovenija nam ponuja precej lepot, le da se tega včasih ne zavedamo. Nekateri raje obiskujejo tujino, ampak pogosto ne vedo, kaj zamujajo doma. Ko pa vidijo kje čudovite slike naših lepot, pa si rečejo, a to je pri nas v Sloveniji. Veliko pa nas je takšnih, ki res radi raziskujemo naše lepote, se radi potepamo po hribih, iščemo različne slapove. Še posebej slapovi so zanimivi, saj se včasih skrivajo v skritih kotičkih. So pa slapovi tudi zanimivi za naše najmlajše, saj se lahko tudi pod slapom osvežimo ali pa kar v tolmunu skopamo. Seveda to velja za najbolj pogumne. In kateri slap bi danes obiskali, če smo že začeli temo o slapovih? Kaj, če se bi podali malo v kamniške konce in se napotili k slapu Orglice. Ja, prav ste prebrali, to ni inštrument za igranje, ampak en čudovit slap v Kamniški Bistrici.

V Kamniški Bistrici je kar precej zanimivosti, pohodniških poti za sprehode ter izhodišče za vrhove v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ampak danes se bomo sprehodili, kot smo že omenili, do slapa Orglice, ki je spomladi prav čudovit. Zakaj spomladi? Ker takrat je precej vode, poleti pa se zna zgoditi, da zaradi suše slap Orglice ni tako vodnat. Je pa vseeno lep izlet do njega čez celo leto, tudi pozimi se lahko sprehodite do njega.

Slap Orglice se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah na višini 870 metrov. Slap Orglice dosežemo v slabi uri hoje po dobro označeni planinski poti iz Kamniške Bele. Pod samim slapom Orglice se nahaja manjši tolmun oziroma jezerce, kjer se lahko v poletnih mesecih tudi skopamo, seveda če smo dovolj pogumni. To pomeni, da nam mrzla voda ne dela težav, če ne drugega, otroci bodo radi zabredli v vodo, ker so bolj pogumni od nas, starejših. Je 40 metrov visok slap, ki pa ne spada med manjše slapove v Sloveniji. Ker pozimi slap rad zmrzne, dobi obliko po orglicah, zato so mu tudi dali takšno ime. Krajani poznajo ta slap tudi po imenu Orličje, zato ne bit presenečeni, če boste slišali tudi takšno ime. Ker v Kamniški Beli domujejo orli, so mu dali ime po orlih. Do njega poteka lahka pot, zato je primerna za celotno družino. Če smo kje v bližini doma, predstavlja zelo lep družinski popoldanski izlet.

Dostop do izhodišča; najprej se moramo zapeljati v Kamnik. Nato pa sledite tablam za Kamniško Bistrico. Pot vas vodi po čudoviti dolini, nato boste opazili spodnjo postajo nihalke, ki vas popelje na Veliko planino. Tukaj je tudi veliko parkirišče. Lahko parkirate tukaj in se nato po cesti podate naprej peš, lahko pa se še peljete naprej približno 2 kilometra, kje boste opazili na desni strani table za slap Orglice in majhno parkirišče. Lahko se zgodi, da v poletnih mesecih tukaj ne bo več prostora, zato je najboljše, da parkirate že prej. Saj teh dveh kilometrov ne bo pretežko prehoditi.

Opis poti do slapa Orglice; najboljše je, da se primerno obujete, pa čeprav nimate med potjo plezanja po skalah. Če imate s sabo majhne otroke in če veste, da si boste vzeli malo več časa pri slapu, je najbolje, da daste v nahrbtnik kakšno malico in, seveda, ne pozabite na tekočino. Pri tablah se usmerite na pot za Korošico, Konja ter slap Orglice. Celotna pot je lepo označena, tako da ne morete zaiti in spregledati slapa. Pot vas vodi tudi ob strugi, ampak se poleti tudi rado zgodi, da je struga suha in vodo komaj vidite pri slapu Orglice. Do slapa Orglice se boste sprehodili po čudoviti okolici, večinoma po gozdu. Sprehod v vročih poletnih mesecih prav paše, da poteka v senci po gozdu. Čeprav prehodite do slapa Orglice 299 metrov višinske razlike, pot ni naporna niti za naše najmlajše. Res pa je, da takrat se naša pot malo podaljša in ne boste tam v eni uri. Ampak to ni nobena ovira, saj tudi otroci morajo uživat v naravi. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na tiste, ki imamo doma svoje štirinožne prijatelje. Tudi za kužke je pot primerna, samo se moramo zavedati, da je treba za njimi počistiti. Po dobre pol ure prijetne hoje spet pridete do usmerjevalnih tabel. Tukaj greste levo po poti, ker desno lahko greste na Konja in Korošico. Od tukaj dalje nimate več dosti, saj vas hitro pot pripelje do čudovitega slapa Orglice. Če res ni sušno vreme, boste naleteli na čudovit slap ter njegov tolmun. Če se tudi sami radi osvežite pod kakšnim slapom, ne puščajte doma kopalk in brisače, kar pogumno jo vzemite s sabo. Ko se boste naužili lepot, se vrnete nazaj lepo po isti poti, kot ste prišli.

Če ste med potjo ali pa pri slapu malicali, prosimo, vse smeti naložite v nahrbtnik in odnesite v zabojnik. Ne onesnažujte prelepe narave, raje uživajte v čisti okolici. Ker se sprehajate po gozdu, je dobro, da se vsi zaščitite pred klopi, doma pa je tudi dobro, da se pogledate. Ne bo vam ali vašim najmlajšim škodilo, da jih zaščitite s kakšno kremo in na glavo daste pokrivalo.

Ker smo prišli v te čudovite kraje, kjer nam pogledi sežejo na čudovite gore, se nam sigurno ne sme muditi domov. Če smo že zgodaj zjutraj prišli in obiskali slap Orglice, nam je ostalo dovolj časa da še kaj obiščemo v Kamniški Beli. Lahko se z nihalko zapeljete na Veliko planino in se sprehodite po tej čudoviti planini. Če ste dovolj hitri lahko greste peš. Sami veste koliko časa za kaj potrebujete ali kako ste izurjeni v hoji. Če pa bi radi kaj več zvedeli o Veliki planini si pa preberite tukaj na tej povezavi https://www.lepote-slovenije.si/velika-planina/

Lahko se zapeljete do Doma v Kamniški Bistrici. Tukaj se lahko okrepčate ali nekaj dobrega pojeste. Tukaj imate precej znamenitosti in lepot, ki jih skriva Kamniška Bistrica. Ne zamudite izvira reke Kamniška Bistrica ali pa jezera, ki je blizu izvira. Če se radi potepate po soteskah, si vzemite čas za obisk soteske Predaselj. Več o Kamniški Bistrici in kaj vse skriva ter kaj si lahko ogledate, pa si preberite na tej povezavi https://www.lepote-slovenije.si/kamniska-bistrica/. Tukaj boste izvedeli veliko, tako da vam bo en dan za izlet in ogled premalo. Če ste ljubitelj gora, je Kamniška Bistrica pravo izhodišče za čudovite gore.

Zapeljite se v Kamnik in nato proti Kamniški Beli, tam pa poiščite smerokaze za slap Orglice. Res vam ne bo žal, da ste morali slabo uro hoditi po gozdu, saj vas na koncu pričaka čudovit 40 metrov visok slap, kjer pa se tudi poleti lahko osvežite. In če imate doma otroke in štirinožne prijatelje, naj grejo kar veselo z vami na en čudovit sprehod po naravi. Ker slap Orglice vas že pričakuje v svoji lepoti.

Objavi komentar

Follow us on