fbpx
Image Alt

Blog

ideje za izlet v oktobru

7 IDEJ ZA IZLET PO NAŠI LEPI SLOVENIJI V MESECU OKTOBRU

Jesen je tukaj in z njo čas kostanjev, mošta ter prekrasne narave, ki se poslavlja od poletja in se pripravlja na dolgo zimsko spanje. Drevesa se krasijo s barvo paleto rdečih, oranžnih, zlatih in rjavih tonov, v zraku že diši po kurilni sezoni in kopalke so zamenjali topli puloverji. Jesenski dnevi so nekaj posebnega in odlična popotnica za krasen izlet po najlepših krajih Slovenije. Izkoristite zadnje tople sončne žarke in se odpravite raziskovati nove destinacije v naši krasni, mali državi. Ni važno, ali bo to z družino ali pa se boste na izlet odpravili sami, v paru ali krogu prijateljev. Važno je, da se imate lepo. V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj odličnih kotičkov, ki so obvezni postanek v vašem oktobru.

  1. Jeruzalem

Jesenski čas je tudi čas trgatev in predvsem oktobra je dogajanje med vinskimi trtami zelo živahno. Če ste ljubitelj dobre kapljice, prelepe narave in gostoljubnih ljudi, je Jeruzalem idealna odločitev za nepozabno doživetje. Ta vinogradniški kraj najdete v Ljutomersko – Ormoških goricah. Je lahko dostopen in po poteh Jeruzalema najdete veliko vinarjev ter domačij, kjer lahko vino degustirate, tudi kaj pojeste in uživate v prelep razgledu. Vsekakor priporočamo ogled tudi dvorca Jeruzalem, kjer lahko prenočite, si ogledate park in cerkvico, ki sta zraven dvorce ter tudi prenočite, če ste prišli od daleč. Jeruzalem je popolna vinarska izkušnja, o kateri najdete več na povezavi https://www.lepote-slovenije.si/jeruzalem/.

  1. Grad Mokrice

Od morja smo se dodobra poslovili in ponovno prihaja sezona, ko bomo več časa namenili odhodom v toplice. Če ste med tistimi, ki za svojo destinacijo radi izberete Terme Čatež, je obvezen postanek, ko se boste tam mudili naslednjič, prečudovit grad Mokrice. Gre za enega najbolj presunljivih gradov pri nas, ki izhaja še vse iz srednjega veka. Danes spada grad pod omenjene Terme, v njem se tudi nahaja razkošen hotel, a ogledajo si ga lahko obiskovalci tudi turistično. Samostojen ogled gradu je brezplačen, kosite pa lahko v grajski restavraciji. Nato še sledi skok v bazen Čateža in za vami bo krasen izlet. Gradovi so nekaj, kar nas bo vedno spominjalo na pravljice. Še več informacij o mokriški pravljici pa najdete tukaj https://www.lepote-slovenije.si/grad-mokrice/.

Grad Mokrice

  1. Jelenov greben

V krasnih jesenskih barvah boste navdušeni tudi nad prekrasnimi živalmi v Jelenovem grebenu. Na domačiji boste našli jelene, damjake, muflone. Živali se pustijo tudi pobožati in rade imajo človeško družbo. Ker so tudi miroljubne in se jih lahko hrani, je obisk Jelenovega grebena vsekakor idealen tudi za otroke. Odpravite se lahko tudi do samostana Olimje, ki je od Jelenovega grebena dostopen peš. Prav tako obvezen postanek, če ste že v teh krajih, je tudi Čokoladnica Olimje. Otroci vam bodo za takšen izlet izredno hvaležni. Kako pa točno priti do tja in še več ostalih uporabnih napotkov čaka na vas tukaj https://www.lepote-slovenije.si/jelenov-greben/.

  1. Prekmurje

Da ne bomo pisali samo o vinskih pokušinah in doživetjih, omenimo še kulinariko, ki se ji ni moč upreti. Prekmurje je del Slovenije, kjer ponujajo neverjetne dobrote, ki vam jih pripravijo gostoljubni Prekmurci. Poskusiti morate vse od gibanice do bučnega olja, ki ga lahko tudi kupite in odnesete s seboj domov. Zagotavljamo, da boljšega ni nikjer. Prekmurje je odlično tudi zaradi svojih kolesarskih poti, velike ponudbe toplic in neokrnjene narave. Domov lahko odnesete tudi domačo moko, čokolado, kruh, bučna semena, domače klobase in še in še. Prekmurci so v tem resnično mojstri in veliko domačij imate na izbiro, kjer lahko vse te dobrote preizkusite pa tudi kupite. Bolj podroben zapis o preprostem, a božanskem Prekmurju je na tej povezavi https://www.lepote-slovenije.si/prekmurje/.

Prekmurje

  1. Jezero Jasna

Najlepši pogled na jesenske barve ima vsekakor jezero Jasna. Pogled na Julijske Alpe, kristalno čista voda in svež zrak so razlogi, da je to eden izmed najbolj priljubljenih krajev v tem delu Slovenije. To smaragdno lepoto najdete v neposredni bližini Kranjske Gore. Če imate radi mir in tišino, je jesen popoln čas za obisk tega kraja, saj je največji vrvež okoli jezera poleti ali pozimi. Jeseni pa boste našli prečudovite barve vse okoli vas in si privoščili miren sprehod okoli jezera. Tudi kavica in kak kostanj se bosta našla, več o jezeru pa tu https://www.lepote-slovenije.si/jezero-jasna/.

Jezero Jasna

  1. Preddvor

Še en kraj, kjer se lahko v objemu neokrnjene narave odklopite, je majhno naselje Preddvor, ki ga najdemo na Gorenjskem. Sredi najdete umetno jezero po imenu Črnava, ki je idealno za sprehode v osrčju jesenskih barv. Ko listje jeseni odpada, pade na vrh jezera in odpre se vam fantastičen pogled na barvno paleto, ki vam bo vzela dih. Do tega kraja pridete iz Ljubljane v dobrih dvajsetih minutah, torej je idealen za kak kratek sobotni ali nedeljski izlet, privoščite pa si lahko tudi kak daljši oddih, še posebej, če želite stran od mestnega vrveža. Ob jezeru se nahaja tudi grad Hrib, ki se obvezen postanek za ogled in pa jesenov drevored. Prekrasna destinacija, ki vam bo vzela dih. Več o njej pa tukaj https://www.lepote-slovenije.si/preddvor/.

  1. Goriška brda

Za na konec pa še en kraj, kjer lahko na svoj račun pridete ljubitelji vina. Če smo začeli z vinom, pa tudi končajmo z žlahtno kapljico. Kraj, kjer na svoj račun pridejo tudi romantiki in gledalci nadaljevanke Ena žlahtna štorija, kjer je na voljo tudi voden ogled in degustiranje po imenu Po poteh ene žlahtne štorije. Goriška brda so zelo blizu Italije in so enostavno prekrasna. Tukaj najdete takšne razglede in naravo, da je zlepa ne boste pozabili. Resnično jemljejo dih. Odlična so kot izlet za družine, prijatelje in tudi za pare, ki si želijo malo romantike. Ta je v Goriških brdih že v zraku. V kozarcih pa boste našli odlična vina, ki so vrhunska in vas nikakor ne bodo pustila ravnodušna. Pokušine so tukaj obvezne. Hkrati pa v Goriških brdih najdete odličen pršut, se pravi tudi za ljubitelje kulinarike je to obvezna postojanka. Na voljo je tudi lepo število raznoraznih prenočišč. Oktober je resnično popoln čas obiskovanje takšnih krajev, saj je vse povezano z grozdjem in novim vinom. Za še več informacij pa je obvezno čtivo tale povezava https://www.lepote-slovenije.si/goriska-brda/.

Odhod poletja nikakor ne pomeni tudi konca raziskovanja krajev okoli vas. Jesen je odličen čas, saj so temperature zmerne, sonce še je vedno dovolj toplo, tla še niso zmrznila in dogaja se veliko krasnih stvari. Še vedno se lahko razvajamo z dobro hrano, vinom in uživamo v naravnih lepotah, ki jih imamo v naši prekrasni državi resnično veliko. Naj vam bodo te zgoraj opisane destinacije v navdih in v vodilo ter dobra popotnica pri odločanju za vašo naslednjo slovensko avanturo. Narava je v tem času nekaj posebnega in izlet v jesenskem času bo ostal v vašem spominu kot nekaj posebnega za vekomaj.

Foto: Anita Bratinščak Hanzelič, Dragica Žnidarec, Ana Topoljski in Romana Majhen.

Objavi komentar

Follow us on