fbpx
Image Alt

Blog

julijske-alpe

Julijske Alpe veljajo za najobsežnejšo in najvišjo gorsko skupino v Sloveniji

Že v osnovni šoli smo se učili, da delimo našo Slovenijo po gorskih skupinah na Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke ter Julijske Alpe. Meni najlepše za raziskovati so Julijske Alpe, ki se nahajajo v skrajnem severozahodnem delu Slovenije. Julijske Alpe so gorska skupina, ki vključuje tudi najvišji vrh v Sloveniji, to je Triglav. Večji del Julijskih Alp leži v Triglavskem narodnem parku. Od leta 2003 so tudi v sklopu Unescovega programa. Julijske Alpe merijo po površini 4400 km2, en manjši del je tudi v Italiji. V Julijskih Alpah se skrivajo mogočni vrhovi, ki nam ponujajo krasne razglede. Ampak k Julijskim Alpam ne spadajo samo mogočne gore, sem spadajo tudi planine, prekrasna jezera, slapovi ter prekrasna reka Soča. Najbolje, da se kar podate v Julijske Alpe in jih sami raziščete, obujete pohodne čevlje … Na rame damo nahrbtnik in se odpravimo v prekrasno naravo. Nekaj prekrasnih vrhov, planin ter slapov, ki se jih splača obiskati v Julijskih Alpah, bom opisala tukaj.

 1. Slap Kozjak

Eden najlepših slapov v Julijskih Alpah se skriva v Kobaridu. Po prijetni poti, ki nas vodi ob reki Soči in nato po gozdu, pridemo med same stene, v njem pa se skriva čudovit slap Kozjak, ki nas res očara s svojo lepoto. Ampak ne bom vam pojasnjevala, kaj še skriva ta prelepi slap v Julijskih Alpah, zato si več preberite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/slap-kozjak/.

Slap Kozjak

 

 1. Krnsko jezero

Na višini 1391 metrov v Julijskih Alpah leži naše najvišje visokogorsko jezero. Visoko pod prelepim Krnom se res nahaja čudovito jezero, ki ga v dobrih dveh urah lahko obiščemo. Samo malo kondicije potrebujemo in se z družino odpravimo na prelep pohod do jezera. Ko bomo prispeli v ta prelep kraj v Julijskih Alpah, se nam bo čas ustavil. In zakaj vam to govorim, si preberite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/krnsko-jezero/.

Krnsko jezero

 

 1. Slap Virje

Julijske Alpe res skrivajo kar nekaj prekrasnih slapov pod mogočnimi gorami. Še en prekrasen slap, ki si ga res moramo ogledati, se skriva blizu Bovca, to je slap Virje. Ko se boste potikali po tem delu Julijskih Alp, se odpravite do slapa Virje. Skoraj do njega se lahko pripeljete ali pa se sprehodite kar iz Bovca. Če vam je mogoče vroče, se lahko pod čudovitim slapom tudi malo osvežite, ampak vedite, ta voda ni za vsakega, ker je res mrzla. Ampak slap vas bo res očaral s svojo lepoto. Več o slapu Virje najdete tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/slap-virje/.

Slap Virje

 

 1. Mangartsko sedlo

Tudi sedla spadajo v Julijske Alpe. Vsak si misli in predstavlja, da je Vršič naše najvišja cesta, ampak ni res, cesta na Mangartsko sedlo je najvišja cesta, saj nas pripelje na višino 2055 metrov nad morjem. Ker se lahko z avtom pripeljemo tako visoko, se lahko od tukaj podate na Mangart ali pa se kar tukaj po Mangartskem sedlu sprehodite in si naberite energijo za v nov dan. Kakšne lepote nam še ponuja Mangartsko sedlo, si preberite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/mangartsko-sedlo/.

 1. Kriški podi

Nad prelepo Trento v Julijskih Alpah se lahko podate na nadmorsko višino 2050 metrov na Kriške pode. Na čudoviti točki se nahaja tudi dom, kjer se lahko okrepčate ter naspite, če ste že dolgo na poti. Kriški podi vam ponujajo fantastičen razgled na okoliške vrhove, v bližini si lahko ogledate tri Kriška jezera. Če imate srečo, lahko srečate kralja naših gora, prelepega kozoroga. Zakaj pa se splača še obiskati Kriške pode, preverite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/kriski-podi/.

Kriški Podi

 

 1. Rombon

Nekoč se je nad reko Sočo bila krvava vojna. In ta vojna je potekala tudi na mogočnem Rombonu na nadmorski višini 2208 metrov. Še danes, če se odpravimo tja, vidimo ostanke Soške fronte. Kamniti zidovi ter rovi nas spominjajo na težke boje, ki so se tukaj dogajali. Ampak Rombon nam ponuja tudi čudovite razglede na Kaninsko pogorje ter na celotne Julijske Alpe. Kako pa pridemo na Rombon in kaj se vse tukaj skriva, si preberite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/rombon/.

 1. Triglavska jezera

Čudovita triglavska dolina nam v Julijskih Alpah ponuja eno čudovito znamenitost, ki si jo res morate ogledati. To so Triglavska jezera, ki so res vredna ogleda. Ker pa je jezer sedem in si jih težko ogledamo ter obiščemo v enem dnevu, se nahaja pri Dvojnem jezeru tudi koča, kjer lahko prespimo. Ne odlašajte z obiskom Triglavskih jezer, tukaj si preberite, kaj nam vse ponujajo, in pot pod noge; https://www.lepote-slovenije.si/triglavska-jezera/.

Triglavska jezera

 

 1. Matajur

Nad reko Sočo blizu Kobarida se dviga čudoviti Matajur, 1692 metrov visoka gora. Nanj se lahko poda celotna družina, ker pot res ni težka in dolga, zgoraj pa vas pričaka čudovita kapelica ter čudoviti razgledi na naše Julijske Alpe. Med potjo pa vas očarajo čudovite cvetlice, ki vas spremljajo vse do vrha Matajurja. Kakšne lepote pa se še tukaj skrivajo, pa najdete tukaj na tej povezavi; https://www.lepote-slovenije.si/matajur/.

 1. Viševnik

Čudovita gora nad Pokljuko, ki jo res lahko osvoji vsak, je Viševnik, 2050 metrov visok dvatisočak. Če še nikoli niste bili višje od 2000 metrov, vam bo sedaj sigurno uspelo. Viševnik ni zahtevna gora, samo pripeljati se morate na Pokljuko ter si vzeti dobri 2 uri časa, da se sprehodite do vrha. Čudoviti razgledi vse do Triglava vas bodo očarali in vas napolnili s pozitivno energijo. Še več pa najdete tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/visevnik/.

Viševnik

 

 1. Slap Boka

Najlepši biser blizu Bovca pa je slap Boka. Najlepšega in največjega slapu v tem delu Julijskih Alp res ne moremo zgrešit. Že ob glavni cesti ga lahko opazimo, kako pada po steni v svojo strugo. Lahko se podamo po strugi bliže njega, lahko gremo do razgledne točke in si še ga lepše ogledamo. Če pa bi radi videli njegov izvir, pa se lahko podamo nad slap Boka. Ampak to lepoto morate res enkrat obiskati in si ga ogledati bolj od blizu. Kaj več o slapu Boka pa si preberite na tej povezavi; https://www.lepote-slovenije.si/slap-boka/.

 1. Velika Baba

Če radi osvajate bolj osamljene vrhove, kjer ni veliko pohodnikov, je Velika Baba primerna za vas. Nad Krnskim jezerom se skriva ta čudovita gora 2016 metrov nad morjem. Res se vleče na njo, se skriva v samoti, ne obišče jo polno pohodnikov. Ne vem, zakaj, ampak mene je Velika Baba očarala z vso njeno lepoto. Zgoraj so me pričarali razgledi daleč naokoli, tukaj najdete mir, med potjo pa še lahko slikate planike. Kako priti na Veliko Babo in vse o njej. pa si preberite tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/velika-baba/.

Velika Baba

 

 1. Triglav

Triglav, naš najvišji vrh, 2864 metrov visok kralj naših gora. Skriva se v Julijskih Alpah, viden je skoraj z vsakega vrha, saj izstopa v njegovi veličini. Pravijo, da bi se gor mora vsak vsaj enkrat povzpeti, da postaneš pravi Slovenec. Ni težko dostopen, malo le kondicije potrebuješ ter nekoga, da te vodi, če nisi izkušen v gorah. Gori pa te pričaka obnovljen Aljažev stolp ter, če imaš srečo, pogledi vse do morja. Več o našem lepotcu pa tukaj; https://www.lepote-slovenije.si/triglav/.

To je le nekaj naših lepot v Julijskih Alpah, ki se jih je vredno ogledati. Lahko bi še naštevala in pisala kaj se še splača ogledati, ampak takrat bi lahko napisala že knjigo. V Julijskih Alpah se za vsakogar nekaj najde, nekateri imamo raje gore, nekateri planine, slapove. Rabimo samo dobro voljo ter nekaj kondicije ter ljubiti moramo naravo. Zato izkoristite lepe dneve in si poiščite nekaj lepega v Julijskih Alpah za pogledati. Res so čudovite s fantastičnimi razgledi daleč naokoli.

Foto: Simona Kavčič, Miljko Lesjak, Miha Brinovec, Maja Čebelca, Simona Štravs, Petra Avbelj, Petra Novak.

Objavi komentar

Follow us on